NFL

Muud jutud (sh arvutimängud)
Asko
Kasutaja
Postitusi: 81
Liitunud: 17 Juul 2012, 15:40

NFL

Postitus Postitas Asko »

Natuke Margus Hundi tegemistest.

Artikkel Delfi.ee's (http://sport.delfi.ee/news/nfl/uudised/ ... d=66603451" onclick="window.open(this.href);return false;)

Margus Hundi kodumeeskond Cincinnati Bengals on alustanud hooajaeelseid kohtumisi hästi: kui eelnevalt võideti tugevat Atlanta Falcons'i meeskonda, siis seekord näidati koht kätte "endise eestlase" Michael Roosi meeskonnale Tennessee "titaanidele" skooriga 27-19 (7-3, 10-0, 0-9, 10-7).

Seekord aitasid Bengalsi võidule põhimehed, uustulnukate ja varurivistuste roll jäi oodatust väiksemaks, ühe suure-suure erandiga, kelle nimeks on Giovani Bernard.

Kui esimesel mängul sai eestlane Margus Hunt rohkelt mänguaega ja kasutas ka seda efektiivselt ära - Hunt mängis koguni 41-l korral kaitsvas formatsioonis, mis näitab, et uustulnukat usaldatakse vägagi -, siis sel korral andis meeskonna peatreener mänguaega pigem põhihooajal mängida saavatele meestele. Taktika tasus end ära - Bengals võitis mängu üsna kindlalt 27-19.

Reklaam

Mängu alguses oli Bengalsi ründav koosseis veidi liimist lahti, söödud ei jõudnud meestele kohale ja valitses kohatine peataolek. Bengalsi mängujuht Andy Dalton paistis silma kõige negatiivsemalt oma arusaamatute otsustega.

Kõik muutus aga hetkel, kui väljakule lasti Bengalsi üks kiiremaid mehi, sarnaselt Hundiga alles oma esimest hooaega NFL-is mängiv Giovani Bernard. Omade hulgas "Gio"-ks kutsutav jalgpallur pani rünnaku käima, tõmbas enda kiirusega tempo üles ning põhjustas Titansile uskumatut peavalu enda spurtidega. Mitmel korral jäi Titansi kaitserivistus tõsiselt hätta Bernardi kättesaamisel.

Peagi oli Bengalsi rünne jällegi täisvõimsusel, Titans aga alles otsis oma mängu. Tennessee poolelt mängis üsna vähe Michael/Mihkel Roos, keda säästetakse põhihooajaks, eestlased omavahel ei saanudki rinda pista. Lisaks kaotas Titans väärtusliku mehe nimega Kendall Wright, kes on Tennessee meeskonna üks paremaid püüdjaid.

Poolajaks oli seis 17-3, Titans sai aru, et mäng on põhimõtteliselt kaotatud ja asus eksperimenteerima. See tasus ära, sest Bengalsi poolt sisse pandud varumehed sattusid suurde segadusse ja ei osanud vastaste ootamatuid kombinatsioone edukalt takistada. Titans võttis kolmandal veerandajal koguni 9 punkti tagasi.

Meeskonna poolehoidjad avaldasid foorumites pahameelt ka Hundi peale - eestlane oli paljude arvates andestamatult uimane väljakul. Fännide pahameelt võib pidada õigustatuks, sest Hundi saldoks jäi üksainus mahavõtmine mängu jooksul ning kuna eestlaselt oodatakse igal mängul head esitust (arvatakse siiski, et Hundist tuleb lõpuks asendaja meeskonna parimale kaitsemängijale Michael Johnsonile), siis kahjustas mäng Tennessee meeskonnaga Hundi staatust kindlasti.

Neljandal veerandajal suudeti kaitse lõpuks siiski pidama saada, kuid jällegi võis märgata kohatist passiivsust Bengalsi kaitseliinis. Siiski, mängu lõpus toimis vähemalt ründeliin hästi ja võidus ei tulnud kordagi kahelda. Tuleb veel ära märkida, et Bengalsi teine/kolmas kaitserivistus oli hädas eelkõige peatreeneri mängujoonise tõttu. Tundus justkui, et Bengalsi peatreener Marvin Lewis ei tahagi agressiivset kaitset, vaid rahumeelset, süstematiseeritud kaitsetegevust, mis ajas noori mängijaid kohati segadusse. Lewis ise jäi aga mänguga ja kaitsega enam-vähem rahule.

Hunt sai mängida episoodiliselt esimesel poolajal, teisel oli eestlane platsil pea terve aja, kuid nagu eelnevalt mainitud - ehkki Hunt suutis korra võtta maha vastaste running-back'i, jäi eestlane silma peamiselt enda passiivsusega.

"See oli edukas teine nädal. Me nägime asju väljakul, mille kallal saab nüüd töötada," ütles ebastabiilse mängu kohta peatreener Marvin Lewis.

Tennessee meeskonna loots Mike Munchak nii optimistlik polnud. "Kogu mäng oli frustreeriv. Me oleksime pidanud oma võimalused kindlalt ära kasutama, kui nad olid veel olemas," tõdes Munchak mängujärgselt.

Bengalsi järgmine hooajaeelne mäng toimub 24. augustil ehk tuleval laupäeval, kui minnakse külla "redneck"-ide poolt armastatud meeskonnale, Dallas Cowboys'ile. "Kauboide" fänniarmee ootab kohtumist siiamaani võitmatu Cincinnati meeskonnaga juba väga ning oodata on tulist vastasseisu, loodetavasti suudab ka Hunt mängida järgmises mängus aktiivsemalt.
Kris
Kasutaja
Postitusi: 1954
Liitunud: 24 Aug 2010, 14:34

Re: NFL

Postitus Postitas Kris »

Margus Hunt tegi täna esimese põhihooaja mängu, ja aitas Bengalsi võidule.

Ja milline mäng! Isegi kui pooli reegleid ei tea, siis põnevust küllaga, tõeline thriller. Ja heameel et Hunt tegi ka hea mängu. :)
Anonüümne
Kasutaja
Postitusi: 39
Liitunud: 15 Aug 2013, 12:00

Re: NFL

Postitus Postitas Anonüümne »

Tunnistan sama, pole mitte kunagi seda mängu jälginud, kuid täna huvipärast vaatasin. Ja tõesti oli huvitav. Peab vist vaikselt end asjaga kurssi viima ja Hundi mänge vaatama hakkama. Oma mees platsil on kohe teine asi. :)
Kasutaja avatar
Egert
Kasutaja
Postitusi: 7240
Liitunud: 31 Dets 2008, 03:57
Asukoht: Tallinn

Re: NFL

Postitus Postitas Egert »

Siiani olen ainult Super Bowle vaadanud. Kui Hunt nüüd stabiilselt mänguaega ka hakkab saama, tuleb tema mängud ikka ära vaadata. Kaitse on Bengalsil igaljuhul võimas.
Including playoffs, this is New England's lowest point total in the Patriots' last 117 games.
jyrgen
Kasutaja
Postitusi: 3686
Liitunud: 29 Mai 2007, 20:56
Asukoht: Anfield

Re: NFL

Postitus Postitas jyrgen »

Külastasin 3-4 aastat tagasi 2 korda Ameerikat ja seal olles jäi see mäng külge, ka reeglid kõik selged ilusti, magasin kahjuks Hundi debüüdi maha ainult, järgmine kord tahaks kindlasti vaadata. Ega asjata NFL USA nr1 mäng ei ole :)
Kris
Kasutaja
Postitusi: 1954
Liitunud: 24 Aug 2010, 14:34

Re: NFL

Postitus Postitas Kris »

Postimehe artiklite kommentaaris olid paar postitust mis aitab mängu paremini mõista (vähemalt minul), kopeerin ka siia, loodan et originaali autor ei pahanda
Ameerika jalgpall on selles mõttes omapärane, et seda mängivad väga erinevate kehaehituste ja tugevustega mängijad.

Mängujuhti kaitsev ründav kaitseliin (offensive line) koosneb enamvähem sumomaadleja kehaehitusega 130-150 kilostest "kappidest", kes eriti ei jookse, aga kelledest peab olema raske mööda saada.

Kaitsjate kaitseliin (defensive line) koosneb samuti tugevatest ja rasketest, ent samal ajal kiirematest meestest (nagu Hunt), kellede ülesanne on eelpoolmainitud "kappidest" mööda saada ja mängujuhti kimbutada, lisaks üldisele palliga jooksjate takistamisele.

Jooksjatelt (running back) eeldatakse kiirust ja väledust kaitsjatest eest ära jooksmisel ning mööda põiklemisel, samuti vastupidavust kaitsest "läbi rammimisel" kui vaja.

"Teise rinde" kaitsjatelt (linebacker) eeldatakse nii tugevust kui ka väledust, samuti head mängutaju. Ennekõike nende ülesanne on palliga jooksjaid kinni püüda ja maha tõmmata, aga ka üleüldse jõudu rakendada kus vaja.

Püüdjatelt (wide receiver) eeldatakse lisaks kiirusele ennekõike oskust ennast kaitsjatest vabaks mängida ning mängujuhi saadetud pikki palle kinni püüda nii, et kaitsjad käsi vahele ei saaks.

Platsikaitsjate (cornerback) töö nõuab väledust ja platsitaju; nende ülesanne on saada eelkõige just püüdjatele söödetud pallidele küüsi vahele ning takistada püüdjaid palliga edasi jooksmast.

Lisaks on mõistagi veel positsioone, aga last but not least on mängujuht (quarterback) väljakul kõige tähtsam mees. Tema peab ülejäänud ründetiimile välja käima tegevusplaani, püüdma kinni talle antava palli ning kiiresti (enne kui Hunt teda maha murda jõuab :) leidma platsilt kellegi, kellele palli tulemuslikult edasi sööta ning söödu täpselt ja kindlalt sooritama. Väga kiiresti, keskmiselt 1,5-2 sekundiga peab ta vastu võtma otsuse ning viskama siis näiteks palli kuni 30 meetri kaugusele või veelgi kaugemale oma püüdjale, viisil et see oleks tema poolt püütav, ent vastane küüsi vahele ei saaks. See nõuab kiiret mõtlemist, äärmist pingetaluvust, mängu lugemise oskusi ning täpset viskekätt. Kogu tiimi ründeefektiivus sõltub ennekõike temast, mistap ongi mängujuhid kõige olulisemad, kuulsamad ja paremini tasustatud mängijad.

Viimne kui üks mees platsil peab olema võimeline palle kindlalt püüdma ja kindlalt kaisus hoidma, sest palli mahakukkumine peatab mängu või mis veel hullem, selle võib üles korjata vastane ning seetõttu ühe kobistamisega nullida terve tiimi kümneminutilise higi ja vaeva selle edasitoimetamisel.
See mäng on oluliselt huvitavam, kui aru saada, mis seal toimub.

Lühidalt peab ründav meeskond palli toimetama telepildis sinise joone tagant nelja (praktikas kolme) katsega kollase joone taha, mille peale pannakse maha järgmine kollane joon, 10 jardi kaugemal. Iga kord, kui pall mängu pannakse, annab ründava meeskonna keskmine rindemees selle oma jalge vahelt mängujuhile, kes siis eelnevalt tiimiga kokkulepitud skeemi järgi annab või söödab selle kellelegi, kes selle sinisest joonest ettepoole toimetaks (Ettepoole sööta võib vaid ühe korra, sinise joone tagant). Kuhu palliga mees maha kukub, sinna tõmmatakse uus sinine joon. Kaitsjad omakorda teevad kõik, et ründajad palli ja ründejoont sedasi edasi toimetatud ei saaks, takistades palli valdavaid mehi selles füüsiliselt.

No kuidas sa toimetad palli mööda platsi edasi - kolme katsega vähemalt 10 jardi -- kui vastased võivad sulle täiega sisse joosta või ümbert krabades maha tõmmata? Pole sugugi lihtne! Kui head plaani pole, siis päädibki kogu üritus lihtsalt maadleva meestepuntraga.

Kaitsjate petmiseks ja neist läbimurdmiseks mõeldaksegi välja igasuguseid kavalaid skeeme, mida terve ründemeeskond peab nagu üks mees peast teadma ja mängida oskama, kaitsjad omakorda olukorda instinktiivselt tunnetama ja ründajate plaane ära tundma. Selline strateegiline ja taktikaline külg, terve meeskonna lihvitud koosmäng, mitte ainult toores vägivald vaid vastase ülekavaldamine, oma tugevuste ja vastase nõrkuste ärakasutamine, mis teebki mängu hästi huvitavaks. Hästi palju kasutatakse igasuguseid silmapetteid ja söötude teesklemist, et vastase tähelepanu hajutada ning panna neid vale meest kimbutama. Mängu mõnda aeg vaadanuna oskad hinnata seda, kui kellelgi õnnestub hea kombinatsiooniga palli oma mitukümmend meetrit ühekorraga edasi toimetada.

Hundi positsioon on "defensive end" ehk ründav äärekaitsja, kes astub üles kaitsekoosseisus, ent kelle peamine ülesanne on käituda ründavalt ning saada mööda vastase mängujuhti kaitsvast turskete meeste müürist, segada mängujuhti ning kui õnnestub, siis teda enne maha tõmmata ("sack") kui ta palli kellelegi söödetud saab. Sinine joon liiguks seepeale kollasest hoopis kaugemale ning vastastel tuleks oma järelejäänud katsetega palli hoopis pikema maa taha liigutada.
Paar head videolinki ka
http://www.youtube.com/watch?v=-Hgu7hExdjQ" onclick="window.open(this.href);return false; Understanding Football Defense
http://www.youtube.com/watch?v=oY7b24cv600" onclick="window.open(this.href);return false; Understanding Football Offense
Kris
Kasutaja
Postitusi: 1954
Liitunud: 24 Aug 2010, 14:34

Re: NFL

Postitus Postitas Kris »

Tänaõhtuses mängus jälle Hunt koosseisus. DT positsiooni Stills on väljas, seega ei tea kui palju Hunt saab DE mänguaeg (ja kas äkki kasutatakse keskel DT´na).
Kasutaja avatar
Egert
Kasutaja
Postitusi: 7240
Liitunud: 31 Dets 2008, 03:57
Asukoht: Tallinn

Re: NFL

Postitus Postitas Egert »

Hundi esimene playoff mäng: http://64.32.28.69/nflwc3a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kris
Kasutaja
Postitusi: 1954
Liitunud: 24 Aug 2010, 14:34

Re: NFL

Postitus Postitas Kris »

Egert kirjutas:Hundi esimene playoff mäng: http://64.32.28.69/nflwc3a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Olen ma ainuke kel pilti ette ei tule?
maik
Kasutaja
Postitusi: 563
Liitunud: 21 Apr 2009, 16:36

Re: NFL

Postitus Postitas maik »

Kris kirjutas:
Egert kirjutas:Hundi esimene playoff mäng: http://64.32.28.69/nflwc3a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Olen ma ainuke kel pilti ette ei tule?
Minul ka ei tule!
Kasutaja avatar
Egert
Kasutaja
Postitusi: 7240
Liitunud: 31 Dets 2008, 03:57
Asukoht: Tallinn

Re: NFL

Postitus Postitas Egert »

Vajutage video playeri peal seda refresh nuppu ;)
Kris
Kasutaja
Postitusi: 1954
Liitunud: 24 Aug 2010, 14:34

Re: NFL

Postitus Postitas Kris »

Tänud, töötab! Nii loogiline et ei proovinudki seda! :)
Suletud