Hooaja üldarutelu
-
- Kasutaja
Re: Hooaja üldarutelu
Mis seal veel kirjutatakse?
Muu on juba siit juba läbi käinudtheundertaker kirjutas:Mis seal veel kirjutatakse?
-
- Kasutaja
Uue mehe kohta mingit infot ei ole?
http://sport.ohtuleht.ee/822070/intervj ... a-voitlema" onclick="window.open(this.href);return false; viskab keegi hea inimene täisteksti siia? Tänan.
Mul pole võimalik Tassi intervjuud siia täies mahus postitada, aga minu jaoks jäi sealt pisut häirivalt kõlama, et põhjus, miks ta USA-sse soovib siirduda, on see, et Euroopas pole profikorvpalli kõrvalt võimalik ülikooliharidust omandada. Minu arvamus on, et kui sul on mingil alal suur anne, siis tuleks keskenduda selle teenimisele ja arendamisele, mitte aga muretseda plaan B pärast ja elada hirmus, et mis siis saab, kui peaks juhtuma midagi halba. Kui ta viis või kümme või viisteist aastat pärast ülikooli lõpetamist mängijakarjääriga ühele poole saab, siis on see haridus suure osa oma praktilisest väärtusest nagunii juba minetanud. Tass lükkas muuhulgas tagasi Baskonia lepingupakkumise.
Kohe kindlasti mitte, ei nõustu. Üks vigastus ja hps. Janar soo näiteks.Uhhuu kirjutas:Mul pole võimalik Tassi intervjuud siia täies mahus postitada, aga minu jaoks jäi sealt pisut häirivalt kõlama, et põhjus, miks ta USA-sse soovib siirduda, on see, et Euroopas pole profikorvpalli kõrvalt võimalik ülikooliharidust omandada. Minu arvamus on, et kui sul on mingil alal suur anne, siis tuleks keskenduda selle teenimisele ja arendamisele, mitte aga muretseda plaan B pärast ja elada hirmus, et mis siis saab, kui peaks juhtuma midagi halba. Kui ta viis või kümme või viisteist aastat pärast ülikooli lõpetamist mängijakarjääriga ühele poole saab, siis on see haridus suure osa oma praktilisest väärtusest nagunii juba minetanud. Tass lükkas muuhulgas tagasi Baskonia lepingupakkumise.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Ei saa küll kuidagi ette heita, kui kasutab oma annet hariduse omandamiseks.Uhhuu kirjutas:Mul pole võimalik Tassi intervjuud siia täies mahus postitada, aga minu jaoks jäi sealt pisut häirivalt kõlama, et põhjus, miks ta USA-sse soovib siirduda, on see, et Euroopas pole profikorvpalli kõrvalt võimalik ülikooliharidust omandada. Minu arvamus on, et kui sul on mingil alal suur anne, siis tuleks keskenduda selle teenimisele ja arendamisele, mitte aga muretseda plaan B pärast ja elada hirmus, et mis siis saab, kui peaks juhtuma midagi halba. Kui ta viis või kümme või viisteist aastat pärast ülikooli lõpetamist mängijakarjääriga ühele poole saab, siis on see haridus suure osa oma praktilisest väärtusest nagunii juba minetanud. Tass lükkas muuhulgas tagasi Baskonia lepingupakkumise.
Samamoodi võib puu kaela kukkuda või sattud kogemata liiklusõnnetusse ja võib ka ühe hetkega kõik läbi olla. Mulle on ka sümpaatsem selline suhtumine, et keskendud eelkõige ühele tegevusele ja kui jõuad sealt kõrvalt midagi veel teha, siis on hästi. Halvem variant on see, et ühel päeval avastad, et ei jõudnud piisavalt õppida spordi kõrvalt ja jäid rongist maha ning samal ajal avastad, et ei saanud ka spordis tippu, kuna pidid trenni ja puhkeaega õppimisele kulutama. Ja oledki keskpärasus valmis. Sellele õppimisele saad 25+ aastaselt ka pühenduda, spordi osas on siis juba hilja.Rix kirjutas:Kohe kindlasti mitte, ei nõustu. Üks vigastus ja hps. Janar soo näiteks.Uhhuu kirjutas:Mul pole võimalik Tassi intervjuud siia täies mahus postitada, aga minu jaoks jäi sealt pisut häirivalt kõlama, et põhjus, miks ta USA-sse soovib siirduda, on see, et Euroopas pole profikorvpalli kõrvalt võimalik ülikooliharidust omandada. Minu arvamus on, et kui sul on mingil alal suur anne, siis tuleks keskenduda selle teenimisele ja arendamisele, mitte aga muretseda plaan B pärast ja elada hirmus, et mis siis saab, kui peaks juhtuma midagi halba. Kui ta viis või kümme või viisteist aastat pärast ülikooli lõpetamist mängijakarjääriga ühele poole saab, siis on see haridus suure osa oma praktilisest väärtusest nagunii juba minetanud. Tass lükkas muuhulgas tagasi Baskonia lepingupakkumise.
Lõpuks on see muidugi igaühe enda valik ja ma pole kindel, et ma oma lapsele sedasama juttu räägiks, kui tal selline valik peaks kunagi tekkima. Puhtalt spordi ja eelkõige korvpallifännina mina näeks heameelega, et Tassi praegused valikud lähtuks eelkõige korvpalluri kärjäärist tulenevalt.
NCAAs on lisaks veel selline perspektuiiv, et ikka on kergem NBA skautidele silma jääda, aga see selleks. Muidugi võib tekkida seal olukord, et suvel pead võlgnevusi likvideerima ja ei saa koondisele appi tulla vms. Jõesaar näiteks leidis lõpuks, et NCAA talle ei sobi ja tuli koju tagasi. Aga vähemalt proovis ära. See on vist selline eestlaslik hirm ja võibolla sovetimentaliteet kõike karta ja keelata, järgmine samm oleks kisa lüüa, et ta jumala eest Euroopasse ei lähe, meil Raplas ka head tingimused
Normaalne suhtumine oleks võtta rahulikult, las proovib, lõpuks on see tema elu. Võimalused üliõpilaskorvpalliks on USAs loomulikult paremad.
Normaalne suhtumine oleks võtta rahulikult, las proovib, lõpuks on see tema elu. Võimalused üliõpilaskorvpalliks on USAs loomulikult paremad.
Mis kuradi sovetimentaliteet või eestlaslik hirm? Küsimus pole selles, kuhu ta läheb, vaid miks ta läheb. Kui ta oleks selles intervjuus öelnud, et tema eesmärk on minna NCAA-sse, et seal NBA meeskondadele paremini silma jääda, siis ma poleks antud teema osas üldse sõna võtnud. Selle asemel ütleb Tass hoopis, et tema peamine põhjus USA-sse siirdumiseks on hariduse omandamine ja ta loodab, et ta on nelja aasta pärast piisavalt heal tasemel, et end NBA draftis üles anda või Euroopas tugevasse klubisse mängima pääseda. Samas on ta juba kuulunud ühe Euroliiga klubi noortemeeskonda ning vastaval tasemel pakkumisi on tal olnud hiljemgi. Mul puudub ettekujutus, mis kvaliteediga on see haridus, mille USA-s õppivad üliõpilassportlased omandavad. Fakt on siiski see, et iga aasta, mis sa oma õpitud erialalt eemal veedad, su kvalifikatsioon väheneb, kuna eriala areneb edasi ning teadmised ja oskused ununevad ning lähevad rooste ilma praktikata. Niiet see n-ö turvavõrk võib kokkuvõttes osutuda suhteliselt kasutuks. Mul isiklikult on lihtsalt kahju, et meie korvpalli üks suurlootusi ei ilmuta (vähemalt sõnades) spordi suhtes maksimalistlikku suhtumist.vaim564 kirjutas:NCAAs on lisaks veel selline perspektuiiv, et ikka on kergem NBA skautidele silma jääda, aga see selleks. Muidugi võib tekkida seal olukord, et suvel pead võlgnevusi likvideerima ja ei saa koondisele appi tulla vms. Jõesaar näiteks leidis lõpuks, et NCAA talle ei sobi ja tuli koju tagasi. Aga vähemalt proovis ära. See on vist selline eestlaslik hirm ja võibolla sovetimentaliteet kõike karta ja keelata, järgmine samm oleks kisa lüüa, et ta jumala eest Euroopasse ei lähe, meil Raplas ka head tingimused
Uhhuu kirjutas:Mis kuradi sovetimentaliteet või eestlaslik hirm? Küsimus pole selles, kuhu ta läheb, vaid miks ta läheb. Kui ta oleks selles intervjuus öelnud, et tema eesmärk on minna NCAA-sse, et seal NBA meeskondadele paremini silma jääda, siis ma poleks antud teema osas üldse sõna võtnud. Selle asemel ütleb Tass hoopis, et tema peamine põhjus USA-sse siirdumiseks on hariduse omandamine ja ta loodab, et ta on nelja aasta pärast piisavalt heal tasemel, et end NBA draftis üles anda või Euroopas tugevasse klubisse mängima pääseda. Samas on ta juba kuulunud ühe Euroliiga klubi noortemeeskonda ning vastaval tasemel pakkumisi on tal olnud hiljemgi. Mul puudub ettekujutus, mis kvaliteediga on see haridus, mille USA-s õppivad üliõpilassportlased omandavad. Fakt on siiski see, et iga aasta, mis sa oma õpitud erialalt eemal veedad, su kvalifikatsioon väheneb, kuna eriala areneb edasi ning teadmised ja oskused ununevad ning lähevad rooste ilma praktikata. Niiet see n-ö turvavõrk võib kokkuvõttes osutuda suhteliselt kasutuks. Mul isiklikult on lihtsalt kahju, et meie korvpalli üks suurlootusi ei ilmuta (vähemalt sõnades) spordi suhtes maksimalistlikku suhtumist.vaim564 kirjutas:NCAAs on lisaks veel selline perspektuiiv, et ikka on kergem NBA skautidele silma jääda, aga see selleks. Muidugi võib tekkida seal olukord, et suvel pead võlgnevusi likvideerima ja ei saa koondisele appi tulla vms. Jõesaar näiteks leidis lõpuks, et NCAA talle ei sobi ja tuli koju tagasi. Aga vähemalt proovis ära. See on vist selline eestlaslik hirm ja võibolla sovetimentaliteet kõike karta ja keelata, järgmine samm oleks kisa lüüa, et ta jumala eest Euroopasse ei lähe, meil Raplas ka head tingimused
Hariduse sisulise vananemise vastu ei vaidle, 100% õigus. Samas jälle, paber ei vanane...
Kasutaja "ok" tõi välja õige küsimuse, mida soovitaksid oma lapsele? Eeldades, et sul vanemana oleggrossiliku turvavõrku pole pakkuda, kas soovitaksid panuse vaid ühele kõrgelennulisele aga haprale kaardile panna? Eriti kui on olemas reaalne šanss kõrge lennu kõrvale tekitada ka alternatiiv.
Keegi võiks selle artikli siia ikkagi ülesse riputada. Endal pole võimalik seda kahjuks lugeda.
Ma nüüd ei oska hoobilt küll kedagi nimetada, kellel NCAA oleks korvpallurikarjääri tuksi keeranud, see paaniline hirm tundub ausalt öeldes veider. Ma saaks aru, kui ta ütleks, et nüüd on korvpalliga lõpp ja ta pühendub üksnes õpingutele, kuigi seegi on igaühe oma valik, mõned on suutnud ka Euroopas mängides ülikooli lõpetada. Võib-olla ta on nii andekas, et suudab mitmel alal tipus olla, siingi leiab näiteid. Diplom ei vanane ja kümme aastat hiljem, oma karjääri loojangul, on palju keerulisem õpinguid alustada, kommunaalmaksud ja konnasilmad
Mina olen igas mõttes Tassiga samas paadis. Ülikooliharidusele mõtlemine on igati mõistlik iga noore mehe jaoks ja kui on võimalik saada kvaliteetne haridus USAs tasuta tänu korvpallikarjäärile siis see on ainult boonus.
Ja see pole mingi jutt, et USA ülikoolis ei saa korvpallurina areneda, vastupidi, peaaegu kõik NBA mängijad on ka ülikoolidest läbi käinud (ok väga paljud küll ei ole lõpetanud aga ikkagi) ja see on just õige kasvulava, kus saab väga häid mänge noor mees.
Ehk seal on tõeline 2 1-s pakett, ei pea tegema kompromisse korvpallurina arenemiseks (kus on veel parem keskkond selleks?) aga saab boonusena ka korraliku hariduse.
Veel - mis puutub koolide taset (hariduslikult) siis eks see on erinev aga eks kindlasti saab ka NCAA kõrgema divisjoni koolide hulgast leida neid, mis on akadeemiliselt korralikul tasemel. Ja mis puutub NBA-sse - jah kui peale 2. kursust pakutakse mitme miljoni dollarilist lepingut drafti kaudu, siis tuleb teha see otsus aga kui päris NBA tasemele ei suuda arendada, siis võib rahulikult seal ülikooli ära lõpetada. Ei maksa väga muretseda, et korraga korvpalli ja õppimisega ei jõua tegeleda, kui vähegi pead on. Seal on süsteem ju selliselt ehitatud, et saab neid mõlemaid asju ühildada. Ja väike ajuragistamine trennide vahele võib just hea olla, ei lähe olemine nüriks nagu tal Prantsusmaal juhtus.
Ja see pole mingi jutt, et USA ülikoolis ei saa korvpallurina areneda, vastupidi, peaaegu kõik NBA mängijad on ka ülikoolidest läbi käinud (ok väga paljud küll ei ole lõpetanud aga ikkagi) ja see on just õige kasvulava, kus saab väga häid mänge noor mees.
Ehk seal on tõeline 2 1-s pakett, ei pea tegema kompromisse korvpallurina arenemiseks (kus on veel parem keskkond selleks?) aga saab boonusena ka korraliku hariduse.
Veel - mis puutub koolide taset (hariduslikult) siis eks see on erinev aga eks kindlasti saab ka NCAA kõrgema divisjoni koolide hulgast leida neid, mis on akadeemiliselt korralikul tasemel. Ja mis puutub NBA-sse - jah kui peale 2. kursust pakutakse mitme miljoni dollarilist lepingut drafti kaudu, siis tuleb teha see otsus aga kui päris NBA tasemele ei suuda arendada, siis võib rahulikult seal ülikooli ära lõpetada. Ei maksa väga muretseda, et korraga korvpalli ja õppimisega ei jõua tegeleda, kui vähegi pead on. Seal on süsteem ju selliselt ehitatud, et saab neid mõlemaid asju ühildada. Ja väike ajuragistamine trennide vahele võib just hea olla, ei lähe olemine nüriks nagu tal Prantsusmaal juhtus.
Mulle tundub, et Tassi juhtum taandub paljuski sellele, kas korvpall on ta kirg või lihtsalt üks ala teiste seas, millega talle meeldib tegeleda ja kus tal on juhtumisi head eeldused ja oskused. Võimalik, et kõrghariduse omandamisele asetatud fookus on tingitud hoopis vanemlikust ettehooldusest. See arutelu on kohati võtnud jaburaid pöördeid, kus väidetakse, nagu keegi oleks väitnud, et USA ülikoolidest pole võimalik omandada head korvpalliharidust. Seal on palju koole, kust on võimalik omandada äärmiselt hea korvpalliharidus. Omaette küsimus on akadeemilise kõrghariduse kvaliteet selle kõrvalt. Kas üliõpilassportlased üldse õpivad täismahus õppekava järgi? Ja kui väga äärmusesse minna, siis USA-s on olnud mitmeid skandaale, kus ülikoolid on loonud oma õpilassportlastele fantoomkursusi, et neid ülikoolist läbi aidata. Selleks, et treenima ja mängima pääseda, peavad sul hinded korras olema. Jõesaar sellega ühel hetkel enam hakkama ei saanud. Tassi inglise keel pole kuuldud intervjuude põhjal kaugeltki nii kohutav kui näiteks Jurtšenkol, kuid näib siiski sedavõrd nõrk, et tal võib vähemalt esialgu minna üsna raskeks akadeemilisel rindel hakkama saamisega. Enda järeltulijate puhul ma ei näeks probleemi, kui nad loobuksid kõrghariduse omandamisest või lükkaksid selle edasi. Eeldusel, et neil on kirg mõne loome- või spordiala vastu ja piisavalt perspektiivi, et vähemalt Eestis tipptasemele jõuda. Ma ei jutlusta kõrgharidusvastasust, aga haritus on siiski palju olulisem kui diplom. Tänapäeva masskõrghariduse puhul ei kipu haritus ja formaalharidus paraku enam tingimata seotud olema. Ja elukestvaõppe mudelis nagu me eksisteerime, ei ole see tõesti eriline probleem, kui keegi omandab kõrghariduse alles 35-aastaselt või vanemalt.