Hooaja üldarutelu

Klubist, mängijatest ja treeneritest.
millionaire
Kasutaja
Postitusi: 90
Liitunud: 23 Okt 2009, 10:53

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas millionaire »

OMG kuidas paljud "tarka panevad" kuigi nüanssidest midagi ei tea, michaelEP üks vähestest, kes teemat valdab.

Üks asi on stipendiumite teema, mida makstakse spordi tegemiseks, loometööks, õppetööks jne. Eesti spordiklubid maksavad sportlastele justnimelt stipendiumeid ning kõik on seaduslik, tuleb vaid teatavaid nõudeid täita.
Jah, olgem ausad, arvestades, et riik üldjuhul klubisid ei rahasta, siis meie piiratud vahendite juures on taoline erand lausa hädavajalik.

Mis puutub ülejäänud maailma, siis näiteid on nii ja naasuguseid. Jah, on riike, kus sportlaste töötasude pealt ei pea makse maksma, aga üldjoontes enamikes riikides siiski mingi maks spordilepingutel on (Inglismaal näiteks päris suur, Prantsusmaal, Hispaanias samuti, kuigi suht väike % võrreldes Inglismaaga)

Teine teema on Skele lugu, mis Valdmaa juttu kuulates (vaadates ta silmi, siis tundus, et inteka ajal oli vend üsnagi napsine!) pealtnägija saatega ei piirdu - sisuliselt tunnistas mees, et maksab lätlasele ümbrikus (mingit kommiraha, kui tema enda sõnadega seda väljendada) Teades Eesti seadusi ning ametnike saamatust, siis vaevalt seda detailselt tõestada suudetakse, aga Valdmaa kahtlane ning väga segane jutt annab ilmselt põhjuse klubi arvepidamine pea peale pöörata - tuleb pöidlad pihus hoida, et seda siiski ei juhtu :)
millionaire
Kasutaja
Postitusi: 90
Liitunud: 23 Okt 2009, 10:53

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas millionaire »

Soho kirjutas:Need sportlaste maksud ei ole see, mille pärast seda mulli puhutakse ..
Vaid Spordiühing , kes maksab..
Töötajalt saadav tulu on nii väike , et sellepärast ei hakka keegi halama..
Nagu oli kirjas , kui soportlane saab 10k palka , siis peab valdmaa lisaks sellele 10k , mis ta sportlasele maksab maksma ka riigile 8k makse..
ega muidu Eesti tööjõukuludelt Euroopa tipus pole..
kui sa saad 1000 € palka , siis riigile läheb sealt kokku teine 1000 .. ehk tööandjale läheb sinu 1k maksma 2k.
Tee endale palun selgeks mõiste tööjõukulud ning maksud.

Eesti pole oma tööjõukuludelt Euroopa tipu lähedalgi....
maik
Kasutaja
Postitusi: 563
Liitunud: 21 Apr 2009, 16:36

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas maik »

kalevcramo kirjutas:
michaelEP kirjutas:Krt tüüpiline mõhk ja tölpa suhtumine valitseb siins "mida see maksuamet n*ssib". Saate aru mehed, seadused kehtivad kõigile. Ei ole nii, et kuna oled kossufänn, siis peab maksuamet kossuklubidest eemale hoidma.

Võtke lahti riigiteataja, lugege, mis asi on stipendium. Nagu ka saates öeldi, et see on mõeldud eelkõige enda täiendamise (hariduslik, sportlik) finantseerimiseks. Kui stipendiumi makstakse töökohustuste eest, tuleb sellelt tasuda maks.

Seega ei ole siin seadust vaja muuta. Kui mina teen näiteks MTÜ, et toetad Tartu Ülikooli tudengeid, ei ole mul vaja makse nendelt tasuda. Kui Kalev tahab Skelele palga pähe stipendimi maksta, peab ta tasuma makse.

Mille poolest on siis Skele ja Kalev/Cramo erilisemad kui mina ja minu tööandja või teised töötajad ja nende tööandjad. Miks mulle ei võiks palka stipendiumina maksta?

Saage nüüd aru, emotsionaalselt nõme, aga seadust tuleb täita. Skele ja teised korvpallurid teevad korvpalli mängides oma PROFESSIONAALSET TÖÖD.
Kas sa tahad väita ja usud tõesti sinisilmselt, et see on ainult korvpalli teema? Minu arust oleks õige, et kui ühte hakatakse põhja viima, siis vaadaku ka kõik muud spordialad üle... Kõik Pohlaku Flora ja jalgpalliliidu tehingud jne jne

Pealegi tippsportlasel on see õigus teenida tava jorsist 10-100x rohkem palka, teevad nad siiski igapäevaselt füüsilsielt tööd, lihtsalt neile meeldib see töö ja nad ei virise. Paljudel spordialadel seatakse veel ka enda elu ohtu. Eks ta ikka kadedaks teeb, aga sportlased väärivad seda rohkem kui igasugu muud ülemakstud tegelinskid. Pigem annaks mina aastas 100 000 eurot sportlasele kui mingile ärikale, kes ainult lepinguid sõlmib ja siis tehakse ka laias laastus nende eest pool tööd ära....
Üsna banaalne on väita, et need niinimetatud tavajorsid ei tee igapäevaselt füüsilist tööd. Julgen väita, et 60% tööealisest elanikust (jah usu või ära usu, aga kõik ei olegi kontoritöötajad) teeb palju rohkem füüsilist tööd kui korvpallur ( kaks korda päevas trenn ja trenni kestvus reeglina 2-3 tundi)! Liinitöölised on püstijalu tööl 8-9 tundi ja vehivad samamoodi ning ka see on füüsiline töö! Usu mind, proovisin ka korra ära!
Ja seda juttu ma ei kirjutanud absoluutselt sellepärast, et ma nüüd oleks kahe käega poolt ja rõõmustaks kui kossuklubisid nüüd kottima hakatakse vaid sellepärast, et ka joorumi tavajorsid aru saaks, et üksasi on profisport ja teine asi käia kaheksast-viieni tööl ning neid omavahel võrdlema hakata on lollus!
gasol2
Kasutaja
Postitusi: 1028
Liitunud: 06 Mai 2007, 11:12
Asukoht: Hiiumaa

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas gasol2 »

Ma tahaks näha ,et tavainimene suudab korvpallurite hooajaks ettevalmistuse kaasa teha :D
Krysver
Kasutaja
Postitusi: 504
Liitunud: 22 Jaan 2008, 11:15

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Krysver »

Euroopas on sportlased küll maksustatud. Näiteks jalgpallis valivad mängijad liigasid näiteks ka selle järgi veidi, kus vähem makse maksma peab. Väga selgelt on see näiteks Saksa liigaga, kus raha liigub juba ammu päris palju, aga kuna palju läheb ka maksudeks, siis ei taheta sinna väga minna kui muid häid valikuid võrdluses ka on.

Eesti häda ongi selles, et raha ilmselgelt ei jätku, et olla konkurentsis muu maailmaga.
See on ka väga loogiline, sest iseseisvust on siiski olnud suhteliselt lühikest aega ja stardipositsioon oli ikka kohe eriti nukker.
Meil ei ole ka naftat, ega gaasi (nagu näiteks Venemaal).
Aga kuna viimastel aastatel on vägagi paljud mujal tööd teinud või lihtsalt ringi liikunud, siis on nõudmised hoobilt kasvanud, et miks meil ei ole sama hea kui mujal euroopas.

Rahvusvaheline korvpall jällegi on läinud aastatega rohkem raha keskseks (võrreldes näiteks Vana Kalevi Euroliiga aegadega) ja siis ongi meil keeruline konkurentsis püsida.
Läti ja Leedu võrdlusena ei lähe arvesse, sest Lätis on maksude osas vist suhteliselt anarhia ja Leedus jälle korvpall lihtsalt religioon.
Kasutaja avatar
kalevcramo
Kasutaja
Postitusi: 1092
Liitunud: 16 Veebr 2008, 23:16

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas kalevcramo »

Sportlased ON valdavalt füüsiliselt paremate eeldustega kui tavalised inimesed, st. talendid või siis erijuhtumid. Nende ambitsioonid, motiveeritus, vastupidavus jne on kõik palju kõrgemad kui tavalisel inimesel. Samamoodi väärtustatakse teaduses targemaid inimesi jne jne. Miks siis ei või sportlased olla võrdsemad kui tavainimesed.
Krysver
Kasutaja
Postitusi: 504
Liitunud: 22 Jaan 2008, 11:15

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Krysver »

gasol2 kirjutas:Ma tahaks näha ,et tavainimene suudab korvpallurite hooajaks ettevalmistuse kaasa teha :D
Neid ameteid, kus "tavainimene" ei suudaks paari kuuga sisse elada võib tuua lõputult:
arstid, näitlejad, teadlased jne jne
Krysver
Kasutaja
Postitusi: 504
Liitunud: 22 Jaan 2008, 11:15

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Krysver »

kalevcramo kirjutas:Sportlased ON valdavalt füüsiliselt paremate eeldustega kui tavalised inimesed, st. talendid või siis erijuhtumid. Nende ambitsioonid, motiveeritus, vastupidavus jne on kõik palju kõrgemad kui tavalisel inimesel. Samamoodi väärtustatakse teaduses targemaid inimesi jne jne. Miks siis ei või sportlased olla võrdsemad kui tavainimesed.
:) teadlased on targemad kui tavalised inimesed, tippmuusikud või näitlejad on talendikamad kui tavalised inimesed jne, aga makse peavad ikka maksma
michaelEP
Kasutaja
Postitusi: 1585
Liitunud: 06 Sept 2011, 10:28

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas michaelEP »

Off-topic märkusena on Eesti üks väheseid Euroopa riike, kus näiteks teadusettevõtetel puuduvad maksusoodustused/maksuvabastused. Seega kui sportlased peaksid olema maksuvabad, siis minupoolest võiks seda olla ka teadlased, arstid, näitlejad jne. Mille poolest füüsiline andekus on parem kui vaimne?

Keegi kommenteeris, et tavainimene ei suuda sportlase hooaja ettevalmistust kaasa teha. Tahaks näha, kas Dorbeku Gert suudaks Arstiteduskonna eksamisessiooni kaasa teha!

Kui riik otsustab, et tõesti sportlased ei pea tasuma makse. Mis siis ikka, neelan mõru pilli alla ja süüdistan Eesti riiki lolluses. Praegusel juhul ei ole tegelikult profisportlastele maksusoodustust ette nähtud ja minu silmis on tegu maksudest kõrvalehiilimisega.
Neutron
Kasutaja
Postitusi: 61
Liitunud: 22 Juul 2009, 16:16

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Neutron »

Te räägite nagu Kalevi kutid valisid endale stipendiumid. Klubi ju maksab neile stippi. Kui klubi maksaks palka, maksaks ta lihtsalt sitaks rohkem, sest korvpallur tahab oma osa kätte saada.
Mario
Kasutaja
Postitusi: 307
Liitunud: 13 Jaan 2009, 23:30

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Mario »

Ma ei kuulu Maksuameti fännide sekka, aga ei saa ka aru, miks mõned peavad just profisportlast erijuhtumiks, kellelt on ebaõiglane maksu koguda. Võrreldes nt olukorraga, kus Eesti riik koorib isegi pensionite pealt tulumaksu, ei ole korvpallurite priviligeerimine küll prioriteet.
Kuule michaelEP uuri natuke üldiselt mis toimub euroopa spordiklbides ja kuidas palkasi(stipendiumeid makstakse)
.
See, millist praktikat keegi kuskil laias maailmas juhtub harrastama vastaval teemal, pole argument, vaid vabandamine "teised teevad ju ka" stiilis.
tippsportlasel on see õigus teenida tava jorsist 10-100x rohkem palka, teevad nad siiski igapäevaselt füüsilsielt tööd, lihtsalt neile meeldib see töö ja nad ei virise. Paljudel spordialadel seatakse veel ka enda elu ohtu. Eks ta ikka kadedaks teeb, aga sportlased väärivad seda rohkem kui igasugu muud ülemakstud tegelinskid.
Kui igapäevaselt rasket füüsilist tööd tegevad inimesed maksudest vabastataks, siis vähemalt Eesti tasemel pallurid sinna gruppi küll ei kuuluks, isegi kui peaasjalikult oma pikkuse pärast meeskondades istuvaid tegelasi mitte arvestada. Õnnetusteoht on paljudel tööaladel. Sportlased võivad positiivselt silma paista võrreldes ülemakstud valgekraedega, aga mitte alamakstud rasket ja keerulist tööd tegevate inimestega nagu päästjad, kiirabi, politsei jne.
kuidas sa hakkad noorelt korvpallurilt nt Mangelsoo Cramos veel selle väikse rahapealt mis ta saab küsima makse krt küll sellisel juhul ei viitsi ükski noor enam proffi tasemel asjaga tegeleda
Samamoodi nagu maksud võivad Mangelsoo profikossust eemale peletada, võivad nad sama tema või kellegi teisega teha igal muul erialal, kus algajate töötasud enne spetsialistiks saamist väiksed on.
Kui kaua sportlane sellist suurt tasu saab? Ta ei tee sporti pensionini.
Tervistkahjustavaid töid, millega ei saa pensionini tegeleda ja mis võivad tervise tuksi keerata, on teisigi. Ja kui nt tavaline madalapalgaline töötaja tahab ametit vahetada, siis on tal seda raske teha, sest ümberõpe ja otsast alustamine nõuab ressursse. Suhteliselt suurt tasu saaval korvpalluril ses mõttes isegi eelis tavaliste tööliste ees. Rääkimata sellest, et mõni saab maksuvabade stipendiumite otsas terve elu liugu lasta - alguses sportlase, siis treenerina.
Krysver
Kasutaja
Postitusi: 504
Liitunud: 22 Jaan 2008, 11:15

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Krysver »

Aga mis puutub Škele teemat, siis delfis oli keegi väga hea tähelepaneku teinud, et jutust käis läbi Kalevi poolt mingi võla kinni maksmine. Siis tuleks tõesti "tasaarveldus" klubis mängimise näol äkki kõne alla ja Škele saaks nüüd ikka klubiga liituda..
Ja seda poolt Pealtnägija ikka ka peaaegu üldse ei toonud välja (ainult Valdmaa korra mainis), et Škele on ju 2 korda tulnud jube raske haiguse pealt tagasi ja Kalev on talle võimaluse andnud seisus kui ükski Läti klubi isegi teda ei tahtnud endale.
gasol2
Kasutaja
Postitusi: 1028
Liitunud: 06 Mai 2007, 11:12
Asukoht: Hiiumaa

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas gasol2 »

ja ,aga siit tekibki probleem ,kui me hakkame kõigilt meie klubidelt nõudma makse jne siis mängjate palgad jäävad nii inetult väikesteks ,et noorematel meestel ei ole mõtet tegeleda tippspordiga. Juba praegu on neid näiteid nt Margus Klementsov nägi ,et korvpalliga nii hästi ei saa ja läks õppima jne
Krysver
Kasutaja
Postitusi: 504
Liitunud: 22 Jaan 2008, 11:15

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Krysver »

gasol2 kirjutas:ja ,aga siit tekibki probleem ,kui me hakkame kõigilt meie klubidelt nõudma makse jne siis mängjate palgad jäävad nii inetult väikesteks ,et noorematel meestel ei ole mõtet tegeleda tippspordiga. Juba praegu on neid näiteid nt Margus Klementsov nägi ,et korvpalliga nii hästi ei saa ja läks õppima jne
Sama on noore õpetaja või arstiga, kes hakkavad muude asjadega tegelema või lähevad Soome tööle. Ja neid on põhimõtteliselt ühiskonnal veits rohkem vaja kui Margus Klementsovi korvpallurina.

Aga see on arusaadav, et sellest üks igavene jama nüüd võib tulla küll kogu süsteemile.
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3606
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

Krysver kirjutas:
gasol2 kirjutas:ja ,aga siit tekibki probleem ,kui me hakkame kõigilt meie klubidelt nõudma makse jne siis mängjate palgad jäävad nii inetult väikesteks ,et noorematel meestel ei ole mõtet tegeleda tippspordiga. Juba praegu on neid näiteid nt Margus Klementsov nägi ,et korvpalliga nii hästi ei saa ja läks õppima jne
Sama on noore õpetaja või arstiga, kes hakkavad muude asjadega tegelema või lähevad Soome tööle. Ja neid on põhimõtteliselt ühiskonnal veits rohkem vaja kui Margus Klementsovi korvpallurina.

Aga see on arusaadav, et sellest üks igavene jama nüüd võib tulla küll kogu süsteemile.
Arst siiski töötab erialal pea tööelu lõpuni, tippsportlase best before saab 10 aastaga läbi ja siis ollakse suht uue tee alguses, müts peas. See on väga oluline vahe teiste tõõtajatega, mida ei mainita.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Vasta