Hooaja üldarutelu

Klubist, mängijatest ja treeneritest.
Siim_p
Kasutaja
Postitusi: 26
Liitunud: 07 Mai 2009, 18:51

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Siim_p »

Üks asi on panna pallimänguvõistkond kokku hooaja alguseks, teine lugu aga leida täiendusi hooaja keskel, kui keegi mingil põhjusel lahkub. BC Kalev/Cramol on võib-olla sel põhjusel kadunudki võimalus rünnata VTB Ühisliigas play-off’i kohta.

Sügisel mängukalendrit vaadates oli selge, et jaanuar kujuneb Kalevile tähtsaks kuuks. Graafik sisaldas kodumänge Riia VEFi, Nymburki ja Astanaga ning võõrsil kohtumist Minski Tsmokiga.

Detsembri lõpuks oli Eesti klubil tabelis 4 võitu ja 8 kaotust ning kui jaanuaris lisanduks näiteks kolm võitu, oldaks praegu kaheksandast kohast ainult ühe võidu kaugusel. Kuid just sellesse aega jäi kolmele lahkunud mängijale asenduse otsimine ning nüüd on saldo 4-12.

Esimesena läks detsembri alguses Marco Killingsworth, seejärel Brandis Raley-Ross. Ning jaanuaris ka Josh Boone. Fännidele – ja mitte ainult, kindlasti ka peatreener Alar Varrakule! – tundus, et asenduste leidmine kestis terve igaviku.

Kalevi mänedžer Kaarel Sibul rõhutab: asi pole nii, et alles siis, kui keegi Eesti tolmu jalgelt pühib, hakatakse järgmist meest otsima. "Töö läheb käima kohe, kui saame teada, et keegi võib varsti lahkuda," kinnitab Sibul.

"Juba Killingsworthi lahkudes hakkasime tsentrit otsima. Tänavune hooaeg on kummaline – turg oli meile võimaliku hinnaklassi pikkadest meestest täiesti tühi. Agendid ja mängijad teavad, et VTB Ühisliigas on võimalik hästi pildile jääda. Kuid paljusid, kes tahaksid siia tulla, ei lase klubid minema. Tegime kogu selle aja tööd, võtsime esmalt Mario Delaši – kel samuti läks eelmisest klubist ärasaamisega aega – ja lõpuks leidsime Shawn Kingi, kes oli Venezuelas 7. jaanuaril pidanud viimase mängu ja just saanud vabaks meheks."

Sibula sõnul on Kalevil 50-60 agendist koosnev baas. "Kui anname teada vajadusest mõnda tüüpi mängija järele, vastab osa neist kohe: sorry, mul pole mängijat pakkuda. Siis tuleb sadade kaupa täiesti mõttetuid pakkumisi. Näiteks saadeti ühe mehe kohta video, kus ta mängib õues sõpradega korvpalli!" tutvustab mänedžer töö ekstreemsemat poolt.

"Pakkumiste läbisõelumine võtab oma aja. Sobiv tüüp oli kanadalane Chad Posthumus, keda praegune klubi esmalt ei lasknud ära ning seejärel pani meie jaoks liiga kõrge väljaostusumma. Tema olnuks projektipõhine valik – vaatame, ehk saame suvel uuesti jutule."

Sibul märgib, et ajaga, kui senine mängija võib asja susisema hakkamisest alates klubist läinud olla, näiteks nädala-paariga, pole sugugi lihtne uut meest leida. See protsess võib võtta kuu või rohkemgi.

Ja nagu viimastel nädalatel juba räägitud – kui Kalev tahab suvel värvata tasemel mängijaid, tuleb sõlmida väljaostuklausliga leping. Muidu mehed, kes on võimelised end mängima Euroliiga klubide huviorbiiti, lihtsalt ei tule siia.

Tõsi, Kalev/Cramo pole mingi erand või lotu, kes jääb keset hooaega mängijatest ilma. Rahvusvahelisel korvpalliturul toimubki pidev mängijate liikumine, üleostmine ja uute otsimine. Näiteks lahkus mõne päeva eest Kaunase Žalgirisest Milano Emporio Armanisse Mantas Kalnietis ning Leedu meister otsib nüüd palavikuliselt uut mängujuhti. Ei leidnud nemadki seda kohe Kalnietise äraminekuga samaks päevaks.
barons
Kasutaja
Postitusi: 890
Liitunud: 02 Nov 2009, 18:30

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas barons »

Sibula vabandusest võiks järeldada, et käib foorumit piilumas ja on kursis, mida kirjutatakse/ette heidetakse!
KalevRuus
Kasutaja
Postitusi: 2929
Liitunud: 19 Nov 2009, 21:12

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas KalevRuus »

See on iseenesest huvitav fenomen, et just tänavu on turg (pikkadest) tühi. Millega seda seletada?
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3610
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

KalevRuus kirjutas:See on iseenesest huvitav fenomen, et just tänavu on turg (pikkadest) tühi. Millega seda seletada?
On natuke huvitav fenomen tõesti, aga klubid on saanud majanduslikult tugevamaks- Hispaania ja Itaalia klubid on taas jalgadel, palju on juurde tekkinud võimekaid Kesk-Euroopa riikide klubisid (Poola, Ungari, Rumeenia), kes võistlevad arvestataval tasemel eurosarjades, lisaks on kossuturg ka tõeliselt globaliseerumas- Hiina, Ladina-Ameerika mitmed riigid (Puertoriiko, Argentiina,Brasiilia Uruguai) on võsitlemas ameeriklaste eest jne. Pakkumise poole pealt on pikkade osas ka nadim seis- kui tagamängijaid tuleb ookeani poolt palju peale, siis keskmängijaid, mis Euroopasse sobiks oma oskustelt (kaitse, pivot move, vise)on kõvasti vähem. Vanasti "tootis" pikki ka ex-jugo riigid, aga nende riikide klubid on kosunud finantsiliselt. Ja mulle tundub ka, et kuna mänge on eri sarjades rohkem, palkavad isegi euroopa keskmikud endale juba 12 mehelisi korralikke rostereid, kus neli-viis pikka pole enam haruldus. Eks kui jälle kuskil finantskriis tekib, läheb mõneti lihtsamaks :) (loe: Venemaa, kelle kossuklubid elavad suuresti maavarde tööstuse rahadest, lisaks Türgi, kus majandusseis pole juba pikemat aega kiita, aga kossu piumbatakse ikka päris palju).
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

Kas peamine põhjus, miks Kalev ei ole suutnud leida endale (kiirkorras) sobivaid pikki mängijaid pole ikkagi selles, et selle hooaja eelarve on väiksem kui eelnevatel aastatel? Ehk et raha on vähem, aga ootused on jätkuvalt varasemate aegade tasemel. Ma ei oska kommenteerida Ladina-Ameerika liigade tugevust või seda, milline on USA n-ö pikkade tootluse kvaliteet, aga väide, et Kesk-Euroopa riikide nagu Poola, Ungari või Rumeenia liigade tase oleks (sel hooajal) tõusnud, kas siis mängijate kvaliteedi või eurosarjas osalevate klubide arvu kasvu poolest, ei pea minu meelest küll kuidagi paika. Mis puutub näiteks Itaalia liigasse, siis sealne mängijate valik on mõne aasta taguse ajaga üsna tuntavalt langenud. Iseasi, kas me üldse konkureerime või oleme kunagi konkureerinud Itaalia või Hispaania liigaga mängijate pärast (meenub vaid Moldoveanu, kel oli valida Kalevi ja Hispaania liiga punase laterna vahel).
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3610
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

Uhhuu kirjutas:Kas peamine põhjus, miks Kalev ei ole suutnud leida endale (kiirkorras) sobivaid pikki mängijaid pole ikkagi selles, et selle hooaja eelarve on väiksem kui eelnevatel aastatel? Ehk et raha on vähem, aga ootused on jätkuvalt varasemate aegade tasemel. Ma ei oska kommenteerida Ladina-Ameerika liigade tugevust või seda, milline on USA n-ö pikkade tootluse kvaliteet, aga väide, et Kesk-Euroopa riikide nagu Poola, Ungari või Rumeenia liigade tase oleks (sel hooajal) tõusnud, kas siis mängijate kvaliteedi või eurosarjas osalevate klubide arvu kasvu poolest, ei pea minu meelest küll kuidagi paika. Mis puutub näiteks Itaalia liigasse, siis sealne mängijate valik on mõne aasta taguse ajaga üsna tuntavalt langenud. Iseasi, kas me üldse konkureerime või oleme kunagi konkureerinud Itaalia või Hispaania liigaga mängijate pärast (meenub vaid Moldoveanu, kel oli valida Kalevi ja Hispaania liiga punase laterna vahel).
Arvestada ei tule mitte viimast hooaega, vaid viimaseid hooaegu. Rumeenia klubid nt on kindlasti tugevnenud viimasel kolmel-neljal hooajal- vaata kas või nende klubide edukust eurosarjas, sama käib ka nt Ungari kohta (Olaj või meie Halliku koduklubi), hell, isegi Taani Bakken teeb eurosarjas tegusid, seda eriti leegionäride arvelt. Poola kohta sama asi- Zelmet, Turow, Anwil jt on tõusnud ikka arvestatavaks eurosarja klubideks.
Muidugi on ka Cramol raha vähem, selge see, et see on väga oluline põhjus, aga kui isegi Maccabi peab palkama korvi alla kaks meest, kel sel hooajal mängupraktika puudub, siis on asi tõesti ikkagi päris imelik ning kuna pole pakkumist, tõuseb kohe ka hind ja seda isegi kaskmise tasemega meestel.
Nagu ikka- fenomenidel on sageli palju põhjuseid, neist mitmed omavahelises sümbioosis.
Edit: Hädas on ka ju Rapla, Kuusmaa viimases intekas tunnistas täpselt sedasama- pikki lihtsalt pole turul.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Kasutaja avatar
marxx762
Kasutaja
Postitusi: 4299
Liitunud: 21 Juun 2007, 09:56
Asukoht: tallinn

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas marxx762 »

Ütleks siia vahemärkusena veel juurde, et nt. Kuban ja seesama Zalgiris otsivad hetkel omale PG-d või siis täiendust tagaliini. Kuban juba pikemat aega. Klubil võiks justkui raha jaguda, aga meest pole siiani. Kuisjuures on nad saanud nö. kaks "korvi" türgist, ning isegi ühe vist hispaaniast. See kinnitab Rix-i mainitut, et hispaania ja türgi on jalgu alla saamas...
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Tegelikult oli Kalnietise ära minek juba ammu teada aga ikka veel ei ole asendust leitud.
theundertaker
Kasutaja
Postitusi: 2575
Liitunud: 07 Sept 2010, 20:59

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas theundertaker »

Uus mees siis pole vist kohele tulnud veel.
spartaklane
Kasutaja
Postitusi: 1707
Liitunud: 11 Veebr 2007, 20:32

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas spartaklane »

theundertaker kirjutas:Uus mees siis pole vist kohele tulnud veel.
Ei tea jah kuidagi vaikne ja pole mingit infot selle uue mehe kohalejõudmise kohta,kindlasti tekkisid jällegi mingid segadused millega polnud keegi arvestanud,tahaks loota ,et see nii muidugi pole.
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Piisonitega mänguks oleks teda hirmsasti vaja
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

Rix kirjutas:
Uhhuu kirjutas:Kas peamine põhjus, miks Kalev ei ole suutnud leida endale (kiirkorras) sobivaid pikki mängijaid pole ikkagi selles, et selle hooaja eelarve on väiksem kui eelnevatel aastatel? Ehk et raha on vähem, aga ootused on jätkuvalt varasemate aegade tasemel. Ma ei oska kommenteerida Ladina-Ameerika liigade tugevust või seda, milline on USA n-ö pikkade tootluse kvaliteet, aga väide, et Kesk-Euroopa riikide nagu Poola, Ungari või Rumeenia liigade tase oleks (sel hooajal) tõusnud, kas siis mängijate kvaliteedi või eurosarjas osalevate klubide arvu kasvu poolest, ei pea minu meelest küll kuidagi paika. Mis puutub näiteks Itaalia liigasse, siis sealne mängijate valik on mõne aasta taguse ajaga üsna tuntavalt langenud. Iseasi, kas me üldse konkureerime või oleme kunagi konkureerinud Itaalia või Hispaania liigaga mängijate pärast (meenub vaid Moldoveanu, kel oli valida Kalevi ja Hispaania liiga punase laterna vahel).
Arvestada ei tule mitte viimast hooaega, vaid viimaseid hooaegu. Rumeenia klubid nt on kindlasti tugevnenud viimasel kolmel-neljal hooajal- vaata kas või nende klubide edukust eurosarjas, sama käib ka nt Ungari kohta (Olaj või meie Halliku koduklubi), hell, isegi Taani Bakken teeb eurosarjas tegusid, seda eriti leegionäride arvelt. Poola kohta sama asi- Zelmet, Turow, Anwil jt on tõusnud ikka arvestatavaks eurosarja klubideks.
Muidugi on ka Cramol raha vähem, selge see, et see on väga oluline põhjus, aga kui isegi Maccabi peab palkama korvi alla kaks meest, kel sel hooajal mängupraktika puudub, siis on asi tõesti ikkagi päris imelik ning kuna pole pakkumist, tõuseb kohe ka hind ja seda isegi kaskmise tasemega meestel.
Nagu ikka- fenomenidel on sageli palju põhjuseid, neist mitmed omavahelises sümbioosis.
Edit: Hädas on ka ju Rapla, Kuusmaa viimases intekas tunnistas täpselt sedasama- pikki lihtsalt pole turul.
Teemapüstitus puudutas ju konkreetselt käesolevat hooaega ehk miks on Kalevil raskusi sel aastal sobivate pikkade leidmisega. Kuusmaa on rääkinud, et soovitud mängijad on käest lipsanud ning lihtsalt kohatäidet ei taheta võtta. Varrak on aga korduvalt öelnud, et huvipakkuvaid mehi jagub, aga nende peale ei hakka lihtsalt hammas. Kui sa juba Maccabi mängu tõid, siis sa peaksid hästi teadma, et nad on teinud pakkumise mitmele mängijale (nt Dorsey, Erceg), kuid pole kaubale saanud. Klubi sandivõitu majanduslikule olukorrale ei aita kaasa ka see, et pärast Euroliigast välja langemist (pretsedenditu sündmus nende jaoks) mängivad nad EuroCupis tühjadele saalidele.

Tulles Euroopa keskmike juurde, siis näiteks Rumeenia klubisid mängib sel hooajal eurosarjas vähem, kui eelmisel aastal (1 Eurocupis + 1 Fiba sarjas vs 1+3 eelmisel aastal). Poolast mängib eurosarju vaid 2 klubi (Poola rahvusvaheline kohalolu on viimasel ajal seega pigem kahanenud ning Anwil, kelle sa välja tood, oli mõni aasta tagasi suures pankrotiohus ja ei mängi üldse eurosarja). Taanlaste klubi jõudis eurosarjas vahegruppi ka üle-eelmisel aastal. Ungari klubide eurosarjadest osavõtt ei ole samuti viimastel aastatel suurenenud. Jne. Ehk et rahvusvaheline tase võib olla ühtlustunud, kuid see ei tähenda, et Kalevi potentsiaalsed pikad oleksid eelmainitute poolt ära võetud või et neid oleksid üldse märkimisväärselt vähemaks jäänud. Lihtsalt Kalevil on sel hooajal vähem raha, kahjuks.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

marxx762 kirjutas:Ütleks siia vahemärkusena veel juurde, et nt. Kuban ja seesama Zalgiris otsivad hetkel omale PG-d või siis täiendust tagaliini. Kuban juba pikemat aega. Klubil võiks justkui raha jaguda, aga meest pole siiani. Kuisjuures on nad saanud nö. kaks "korvi" türgist, ning isegi ühe vist hispaaniast. See kinnitab Rix-i mainitut, et hispaania ja türgi on jalgu alla saamas...
Türgi korvapallil polegi ju jalad n-ö alt ära kadunud. Sel kümnendil on sealses korvpallis asjad ikka väga hästi olnud. Pealegi oli Türgi lisaks Saksamaale ja Poolale n-ö korvpalliriikide hulgas ainus riik, kes pääses (suurest) majanduslangusest eelmise kümnendi lõpul.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

marxx762 kirjutas:Ütleks siia vahemärkusena veel juurde, et nt. Kuban ja seesama Zalgiris otsivad hetkel omale PG-d või siis täiendust tagaliini. Kuban juba pikemat aega. Klubil võiks justkui raha jaguda, aga meest pole siiani. Kuisjuures on nad saanud nö. kaks "korvi" türgist, ning isegi ühe vist hispaaniast. See kinnitab Rix-i mainitut, et hispaania ja türgi on jalgu alla saamas...
Türgi korvpallil polegi ju jalad n-ö alt ära kadunud. Sel kümnendil on sealses korvpallis asjad ikka väga hästi olnud. Pealegi oli Türgi lisaks Saksamaale ja Poolale n-ö korvpalliriikide hulgas ainus riik, kes pääses (suurest) majanduslangusest eelmise kümnendi lõpul.
barons
Kasutaja
Postitusi: 890
Liitunud: 02 Nov 2009, 18:30

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas barons »

minu meelest on sügisese komplekteerimise puhul lisaks väikesele rahakotile ka EM mõju. esiteks, et Cramo jätkab tuli juba suht hilja, Varrakul oli isegi vaadatud Bisonite abitreeneri koht...teisalt, kui oli selge et Cramo jätkab ja et varrak ka jätkab, siis EM ettevalmistus segas teda kindlasti, sest koondis võtttis aja ja skautingu peale jäi oluliselt vähem aega. kui nüüd vaadata legionääre, siis vaid Boone oli nn. "must hobune", teised kaasa arvatud Killingsworth olid Varrakule hästi teada... oleks just Killingsworthi ja Rossi asemel kedagi nn. a`la Boone ja eelmise aasta Machado riski tahtnud näha...ja nagu elu näitas, olid just kindlad minekud esimesed kaks kes meeskonnast lahkusid?
Vasta