Ma olen siin selle jutuga üsna nõus, peale 2001 tabas meid nähtus, mille nimi on konnatiigistumine ja sealt tagasi pinnale ujuda on väga raske. Suletud süsteemis areneda on keeruline ja pole ette näidata vist ainsatki edulugu, et ainult mulgipudru pealt on võimalik tippklassi mängijaks saada. Pealegi, kui sa oled juuniorina väljas käinud, on sinust juba mingi märk maha jäänud ja edaspidi peaks sellevõrra lihtsam olema, kasvõi kohanemise mõttes.
Tribuntsovi idee on siiski midagi muud, pakkuda sarnast võimalust ka kohapeal, ei tea, mis sellest välja tuleb, aga mingi samm ikkagi selles suunas, et süsteemi avatumaks muuta, ma seda automaatselt maha ka ei tee, aga seda ei tuleks kindlasti mitte näha alternatiivina välismaale siirdumisele, vaid täiendava võimalusena.
Mis mõttes just peale 2001 aastat väidetavalt konnatiigistumine tabas? Kui pead silmas, et siis mängis koondis viimast korda enne 2015 aastat EMil, siis ma ausalt öeldes aruteldava teemaga seost ei näe.
Kui tavaliselt räägitakse välisklubi puhul plussidest - suurem konkurents, võimalus jääda silma vastava klubi põhikoosseisule jne - siis need on küllap olemas aga rääkida tuleks ka miinustest. Need on minu arust järgmised:
1. Tihti võetaksegi välismaalasest noormängija selle mõttega, et ta oleks trennis kohalikele sparringupartneriks nagu Tribuntsov ütles. See tähendab, et pole seal mingit suuremat individuaalset lähenemist kui meil, halvemal juhul isegi vastupidi.
2. Käärid noorte-või duubelmeeskonna ning põhisatsi vahel on väga suured. Erandlik talent pääseb küll põhisatsi pingiotsale (aga ei pruugi seal mängida saada), 90% aga toksib aga ainult noorte seas või siis laenatakse kusagile kolmandasse liigasse, mis jääb KMLilegi alla. Meil on neid vaheastmeid vast rohkem - kui Audentesest otse Cramosse ei saa, siis ehk väiksesse Kalevisse või Pärnusse ikka.
3. Kui meil kerkib esile andekas aga esialgu veel füüsiliselt nõrk või tehniliselt krobeline mängija, siis on suurem tõenäosus, et treener paneb teda mängu või trennis püüab ta nõrku kohti lappida nö patriotismist - et mees kunagi tasemel mängumeheks saaks. Kardan, et mingi välismaalasega, kellele nähtavas tulevikus Malaga või Limogesi põhikoosseisus pole kohta ette näha, ei viitsi keegi mingit spetsiaalset vaeva näha.
4. Sarnane debatt nn noorteakadeemiatesse siirdumise üle on käinud ka jalgpallis. Üldiselt ollakse seisukohal, et mingi võluvits see pole, ka seal on paljud saba jalge vahel tagasi tulnud ja mõni üldse seejärel karjääri lõpetanud. Kaks meest - Ojamaa ja Liivak - on erandid aga hetkel mängib üks neist Austria esiliigas, teine on jätkuvalt jäänud pidama Hispaania vist neljandasse liigasse. Pluss veel hariduslik pool - vist Pohlak kusagil ütles, et noorteakadeemiate jutt sellest, et meil saad hea hariduse, kui ei õnnestugi profikarjäärini jõuda, on reeglina puhas bullshit.