Hooaja üldarutelu

Klubist, mängijatest ja treeneritest.
nojah
Kasutaja
Postitusi: 1896
Liitunud: 20 Jaan 2009, 20:46

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas nojah »

Veidi on ikka vahet küll, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus on osalejaid ligi 10 riigist aga mille peakontor, juhtimine, rahakott ja turundus on Venemaal või osaleda sisuliselt Venemaa liigas koos kasahhide ja valgevenelastega. Sellega ma olen nõus, et see moraalne kaalutlus osalemise kohta oli täpselt samamoodi olemas ka eelmisel sügisel ja kui siis oleks taolistelt põhjustel loobutud, siis poleks mul ka midagi ette heita. Ehk moraalselt küsitav oli seal liigas osalemine muidugi juba eelmisel aastal aga kui otsustati juba osaleda, siis ei olnud mõtet edasi viriseda vaid ikkagi seda otsust parimal võimalikul sportlikul moel täita (võita võimalikult palju mänge). Sellel hooajal on aga juba ka see sportlik pool kaalukausil rohkem küsimärgi all kui eelmine hooaeg pluss tõesti jah see millest ma siin esimeses lauses rääkisin. Aga ma olen nõus, et sportlikus mõttes on selge vastuargument see, et ainult eestikate ja BBL play-offi jaoks pole mõtet samal tasemel meeskonnaga jätkata (ja ilmselt ei kannataks ka rahaliselt välja) ja kui juba korra taset oluliselt langetada, siis sealt tagasi tõusta on palju raskem. Muud võimalused selleks hooajaks on juba käest lastud. Seega kaalumist on siin kõvasti.

Mis aga poliitilisse poolde puutub, siis rahvusvahelistes suhetes esmalt ongi tavapärane, et tegutsetakse n.ö ühes rütmis oma liitlastega ja partneritega. Ehk nende riikidega, kellega meil on ühine asi ajada ja kelle väärtusruumi me tahame kuuluda. Ja sümboolselt see on oluline, kui olla seal ainukene EL/Nato riik. Korvpalli nüanssidega kursis mitteolevatele inimestele see on signaal, nemad ei hakka hindama, mis põhjustel miski riik sellest on loobunud (on ju üldlevinud arusaam, et seal osalemine on majanduslikult hoopis kasulik klubile). Isegi siinsed spetsialistid ei oska päris objektiivselt vahet teha palju on loobujate hulgas poliitilisi, palju majanduslikke ja palju muid (FIBA surve, mängude arv jne) põhjuseid. Aga see, et VTB on jätkuvalt valmis Eesti/Läti klubidele, kes sportlikult tegelikult liigale liiga palju juurde ei anna, osalemise eest peale maksma, juba see näitab, et seda liigat nähakse ka kui osaliselt poliitilist PR projekti ja ühte võimalust oma riigi mõju pehmete meetoditega laiendada (tekitada rahaline sõltuvus klubil, osas publikus teatud nõukanostalgia, kuidagi legitimiseerida riiki laiemalt läbi selle, et otseselt pole liigale, selle korraldusele ja poliitilisele kallutatusele midagi ette heita - vahel toimib selline pehme valdkonna väga selgelt mittepoliitilise sõnumiga tegevus riigi enda kitsaskohtade suhtes tolerantsi tekitamise mõttes palju efektiivsemalt kui mingi spordiga segatud poliitpropaganda). Ja lõpuks tuleb veel arvestada sellega, et lisaks liitalassuhetele on välispoliitikas alati kaalukauss pragmaatilise ja väärtuspõhise poliitika vahel. Ehk kuigi peaks pürgima (vähemalt osade arvates) pidevalt väärtuspõhisema välispoliitika poole siis reaalsus on ka Eestis selline, et näiteks Hiina-Tiibeti suhetes ei taheta kuidagi Hiinat pahandada; Türgi, kui NATO liikme juhtkonna tegudele vaadatakse suht leebelt jne. Jah see pragmaatika ongi tihti välispoliitika osa ja kui julmalt öelda, siis mõnes mõttes jah liitlastega koos vargil käimine on vahel ka siis paratamatus, kui üksi vargile minek oleks selge rumalus.
KalevRuus
Kasutaja
Postitusi: 2929
Liitunud: 19 Nov 2009, 21:12

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas KalevRuus »

Veidi on ikka vahet küll, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus on osalejaid ligi 10 riigist aga mille peakontor, juhtimine, rahakott ja turundus on Venemaal või osaleda sisuliselt Venemaa liigas koos kasahhide ja valgevenelastega. Sellega ma olen nõus, et see moraalne kaalutlus osalemise kohta oli täpselt samamoodi olemas ka eelmisel sügisel ja kui siis oleks taolistelt põhjustel loobutud, siis poleks mul ka midagi ette heita. Ehk moraalselt küsitav oli seal liigas osalemine muidugi juba eelmisel aastal aga kui otsustati juba osaleda, siis ei olnud mõtet edasi viriseda vaid ikkagi seda otsust parimal võimalikul sportlikul moel täita (võita võimalikult palju mänge). Sellel hooajal on aga juba ka see sportlik pool kaalukausil rohkem küsimärgi all kui eelmine hooaeg pluss tõesti jah see millest ma siin esimeses lauses rääkisin.
Esiteks, miks sa arvad, et sel hooajal on sportlik pool rohkem küsimärgi all kui eelmine hooaeg? Teiseks, mis erilist vahet on, kas liigas osalevad lisaks kasahhidele ka soomlased või tšehhid või mitte?
Aga see, et VTB on jätkuvalt valmis Eesti/Läti klubidele, kes sportlikult tegelikult liigale liiga palju juurde ei anna, osalemise eest peale maksma, juba see näitab, et seda liigat nähakse ka kui osaliselt poliitilist PR projekti ja ühte võimalust oma riigi mõju pehmete meetoditega laiendada (tekitada rahaline sõltuvus klubil, osas publikus teatud nõukanostalgia, kuidagi legitimiseerida riiki laiemalt läbi selle, et otseselt pole liigale, selle korraldusele ja poliitilisele kallutatusele midagi ette heita - vahel toimib selline pehme valdkonna väga selgelt mittepoliitilise sõnumiga tegevus riigi enda kitsaskohtade suhtes tolerantsi tekitamise mõttes palju efektiivsemalt kui mingi spordiga segatud poliitpropaganda
Pole see asi nii hull midagi. Mina olen nõukaajal kasvanud, olen mingil määral isegi russofoob aga isegi mina ei näe, kuidas see liiga nõukanostalgiat tekitab või aitab Venemaal mingeid imperialistlikke plaane realiseerida. Või mis mõju Venemaa selle liigaga laiendab? See on juba täielik ülereageerimine. Muidugi, kui Venemaa pommitaks homme Kiievit või vallutaks jupi Lätist, suhtuksin teisiti. Aga ka sel juhul peaksid asjad käima üldiselt nii, et Venemaal keelataks osaleda kõikidel rahvusvahelistel suurvõistlustel, visataks välja ROKist, FIBAst jne ja alles siis hakkame jõudma nii väikeste asjadeni nagu Cramo osavõtt VTBs.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

Iseenesest oli moraalselt küsitav otsus üldse VTB-ga liituda. Sari sai mäletatavasti alguse 2009. aastal, aasta enne seda tungis Venemaa Gruusiasse. Toona ei takistanud see sarjas osalemast ei ukrainlastel ega leedukatel, kuigi ka Gruusia oli meie (ja minu meelest ka leedukate) strateegiline partner.

Mis puutub aga sportlikku poolde, siis väide, nagu oleks VTB tase kuidagi langenud, ei pea absoluutselt paika. Liigas mängib 2 Euroliiga + 5 EuroCup`i tasemel meeskonda + eelmise hooaja tugevuselt kolmanda eurosarja Final Four`i pääsenud meeskond. Ma ei suutnud küll leida vastavaid artikleid, kus on hooaja tulemuste põhjal välja arvutatud Euroopa liigade edetabel, aga VTB oli ka eelmisel hooajal teisel kohal, kui ma õigesti mäletan. Kuivõrd meil puudub pääs EuroCup`ile või Meistrite Liigasse, on VTB meie klubikorvpalli jaoks paratamatult ainuke seos Euroopa tippkorvpalliga.

Ma saan absoluutselt aru pehme jõu kontseptsioonist, aga ma ei näe, et see VTB-liiga kaudu kuidagigi mõjule oleks pääsenud. See, et me seal võimaliku ainsa osalejana oma partnerite silmis usaldusväärsust kaotaksime, tundub mulle ülepakutuna. Mingi signaali võib see välispoliitiliselt ju saata, kuid see on siiski sajandajärguline küsimus võrreldes sellega, milline on meie seadusandlus, osalemine välismissioonidel, jne.
nojah
Kasutaja
Postitusi: 1896
Liitunud: 20 Jaan 2009, 20:46

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas nojah »

Selle sportliku poole osas ma mõni aeg tagasi siin tõin oma postituses mitu külge. Lühemalt on üks põhjus see, et minu jaoks on väga suur vahe, kas mängida sisuliselt ainult ühe riigi klubide vastu või rahvusvaheliselt mitme selle piirkonna erineva riigi klubide vastu. Nii sportlikult kui liiga atraktiivsuselt. Ehk liiga ei ole kaugeltki see, mis mõned aastad tagasi. Teine osa sportlikust poolest on see, et paljud eestlased on Cramost ära läinud ja samal tasemel mehi vist ei ole niiväga kusagilt asemele võtta, kes sellel tasemel hakkama saaksid. Sellega võib isegi sportlikult nõus olla, et enda sidumine sellega kas VEF nüüd osaleb või mitte on otsitud argument. Küll aga üldiselt maine poolelt - kui ikkagi ühtegi EL ja NATO liiget ei osale seal liigas, miks meie peaksime ennast sellise asjaga siduma? Jah ametlikult poliitilisi sanktsioone spordis ei ole aga sisuliselt on ikkagi kaudselt jõudnud Venemaa teema ka sporti. Juba see, et VTB liigast pole lahkunud mitte üks-kaks EL piirkonna riiki vaid ongi tegemist sisuliselt ainult Venemaa liigaga näitab, et asjad ei arene sinna suunas, milles oleks mõistlik seotud olla. Ega ma ilmselt meeskonda boikottima ei hakkaks, kui nad ikkagi liigasse jääksid selleks hooajaks (selle hooaja osas on selgelt sportlikke argumente osalemiseks - kõik teised alternatiivid selleks hooajaks on ju välistatud) kuid kindlasti on siin mida kaaluda ja pikemas perspektiivis oleks vähemalt järgmiseks hooajaks mõistlik hakata kaaluma alternatiive. Ja lõpuks võib ju enda Venemaaga sidumine takistada meeskonnal Eestist või Euroopast sponsoreid leida - kes ei taha Venemaaga oma firma kuvandit siduda poliitilistel põhjustel, kes sportlikel (Vene spordisüsteemi viimase aja paljastuste valgel).

Ja see, et Venemaa kasutab n.ö pehmet mõju ja kultuurivaldkonna mõju jne, see on selgelt riiklik strateegia. Ja selle eesmärk ei olegi otseselt realiseerida imperialistlikke plaane läbi mingi kultuurirünnaku vaid pigem on tegemist riigi n.ö mainekujunduskampaaniaga. Ja sellistes valdkondades hoitaksegi teadlikult poliitilised sõnumid lahus, kuna nende kasutamine võib tekitada sihtgrupis vastumeelsust. Lähenetaksegi ainult pehmete meetoditega mille laiemaks eesmärgiks ongi see, et Venemaa kuvand üldises mõttes oleks positiivsem ja selle tõttu positiivse kuvandiga riigi puhul avalik arvamus (mis mõjutab ka poliitikaid) ei mõista mingeid selle riigi ohtlikke samme hukka või ei oska ohtu ennetada, kuna läbi pehmete meetodite on suhtumine selle riigi suhtes ka teistes teemades leebem.

Aga miks on Kiievi pommitamine tingimata Krimmi okupeerimisest või Donetski pommitamisest hullem? Ei ole ju, see on pigem see, et mingite asjadega inimesed harjuvad. Ehk see "punane joon" tuleb järjest iseendale lähemale. Kui varem oli selge shokk ja punase joone ületamine Ukraina ründamine ja osa sellest okupeerimine üldse, siis nüüd äkki osaga sellest oleme loobunud ja ütleme, et mingi osa Ukraina pommitamine on rohkem vastuvõetav kui teise osa pommitamine? Et Luganski pommitamise tõttu hoiame poliitika ja spordi lahus aga kui Kiievit pommitatakse siis ei hoia? Sama loogika järgi saaks ju näiteks vahet teha ka Tallinna ja Narva pommitamisel? Just selline asi ongi kõige ohtlikum.
nojah
Kasutaja
Postitusi: 1896
Liitunud: 20 Jaan 2009, 20:46

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas nojah »

Uhhuu kirjutas:Iseenesest oli moraalselt küsitav otsus üldse VTB-ga liituda. Sari sai mäletatavasti alguse 2009. aastal, aasta enne seda tungis Venemaa Gruusiasse. Toona ei takistanud see sarjas osalemast ei ukrainlastel ega leedukatel, kuigi ka Gruusia oli meie (ja minu meelest ka leedukate) strateegiline partner.

Mis puutub aga sportlikku poolde, siis väide, nagu oleks VTB tase kuidagi langenud, ei pea absoluutselt paika. Liigas mängib 2 Euroliiga + 5 EuroCup`i tasemel meeskonda + eelmise hooaja tugevuselt kolmanda eurosarja Final Four`i pääsenud meeskond. Ma ei suutnud küll leida vastavaid artikleid, kus on hooaja tulemuste põhjal välja arvutatud Euroopa liigade edetabel, aga VTB oli ka eelmisel hooajal teisel kohal, kui ma õigesti mäletan. Kuivõrd meil puudub pääs EuroCup`ile või Meistrite Liigasse, on VTB meie klubikorvpalli jaoks paratamatult ainuke seos Euroopa tippkorvpalliga.

Ma saan absoluutselt aru pehme jõu kontseptsioonist, aga ma ei näe, et see VTB-liiga kaudu kuidagigi mõjule oleks pääsenud. See, et me seal võimaliku ainsa osalejana oma partnerite silmis usaldusväärsust kaotaksime, tundub mulle ülepakutuna. Mingi signaali võib see välispoliitiliselt ju saata, kuid see on siiski sajandajärguline küsimus võrreldes sellega, milline on meie seadusandlus, osalemine välismissioonidel, jne.
Osalemine ongi algusest peale olnud mõnes mõttes küsitav jah poliitiliselt. Aga mina ikkagi väidan, et on VÄGA SUUR erinevus, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus osalevad ca 10 lähikonna riigi klubid või osaleda ainsa EL/NATO liikmena Venemaa meistrivõistlustel. Ja ma ei ole nõus, et ainult Venemaa klubidest koosneva liiga sportlik tase on parem, kui selle liiga sportlik tase, kus on osalejaid näiteks 8 v 10 riigist. Täna on VTBs selliseid Venemaa klubisid kes veel mõni aasta tagasi sinna ei mahtunud. Ja lõpuks tuleb arvestada kindlasti ka sellega, et kuigi ilmselt CSKA ja ehk veel mõned klubid jäävad endiselt ülirikasteks, siis kindlasti Venemaa keskmike majanduslikud võimalused seoses rubla kursi, Venemaa majanduse olukorraga jne vähenevad ja ilmselt ei jaksa nad enam palgata ka nii palju ja nii kalleid leegionäre. Ja vene korvpallurite vastu mängida tasemelt- noh pigem võiks Cramo siis juba ennast Venemaa liiga asemel Leedu liigasse kirja panna. Pole nii kaugele sõita.
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3610
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

nojah kirjutas:
Uhhuu kirjutas:Iseenesest oli moraalselt küsitav otsus üldse VTB-ga liituda. Sari sai mäletatavasti alguse 2009. aastal, aasta enne seda tungis Venemaa Gruusiasse. Toona ei takistanud see sarjas osalemast ei ukrainlastel ega leedukatel, kuigi ka Gruusia oli meie (ja minu meelest ka leedukate) strateegiline partner.

Mis puutub aga sportlikku poolde, siis väide, nagu oleks VTB tase kuidagi langenud, ei pea absoluutselt paika. Liigas mängib 2 Euroliiga + 5 EuroCup`i tasemel meeskonda + eelmise hooaja tugevuselt kolmanda eurosarja Final Four`i pääsenud meeskond. Ma ei suutnud küll leida vastavaid artikleid, kus on hooaja tulemuste põhjal välja arvutatud Euroopa liigade edetabel, aga VTB oli ka eelmisel hooajal teisel kohal, kui ma õigesti mäletan. Kuivõrd meil puudub pääs EuroCup`ile või Meistrite Liigasse, on VTB meie klubikorvpalli jaoks paratamatult ainuke seos Euroopa tippkorvpalliga.

Ma saan absoluutselt aru pehme jõu kontseptsioonist, aga ma ei näe, et see VTB-liiga kaudu kuidagigi mõjule oleks pääsenud. See, et me seal võimaliku ainsa osalejana oma partnerite silmis usaldusväärsust kaotaksime, tundub mulle ülepakutuna. Mingi signaali võib see välispoliitiliselt ju saata, kuid see on siiski sajandajärguline küsimus võrreldes sellega, milline on meie seadusandlus, osalemine välismissioonidel, jne.
Osalemine ongi algusest peale olnud mõnes mõttes küsitav jah poliitiliselt. Aga mina ikkagi väidan, et on VÄGA SUUR erinevus, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus osalevad ca 10 lähikonna riigi klubid või osaleda ainsa EL/NATO liikmena Venemaa meistrivõistlustel. Ja ma ei ole nõus, et ainult Venemaa klubidest koosneva liiga sportlik tase on parem, kui selle liiga sportlik tase, kus on osalejaid näiteks 8 v 10 riigist. Täna on VTBs selliseid Venemaa klubisid kes veel mõni aasta tagasi sinna ei mahtunud. Ja lõpuks tuleb arvestada kindlasti ka sellega, et kuigi ilmselt CSKA ja ehk veel mõned klubid jäävad endiselt ülirikasteks, siis kindlasti Venemaa keskmike majanduslikud võimalused seoses rubla kursi, Venemaa majanduse olukorraga jne vähenevad ja ilmselt ei jaksa nad enam palgata ka nii palju ja nii kalleid leegionäre. Ja vene korvpallurite vastu mängida tasemelt- noh pigem võiks Cramo siis juba ennast Venemaa liiga asemel Leedu liigasse kirja panna. Pole nii kaugele sõita.
Kust see rahvusvahelise tasemega regionaalne liiga tulema või sündima üldse peaks? Fiba ja Euroleague on tülis, et käivad kohtus, balti liiga sisuliselt vaagub hinge, ryase ja zalgirisega tugevdatud Balti liiga tagasitoomine ei annaks ikkagi VTB-d tasemelt välja ja Kesk-Euroopa sinna integreerimine on pigem utoopia.
See poliitiline argument on ikkagi suht savijalgadel arvestades mastaape. Ja ausalt, ma näen nt VTBs rohkem positiivset integreerumist kui mingit rämedat Kremli propagandat, kui vähegi saalis käia.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

nojah kirjutas:
Uhhuu kirjutas:Iseenesest oli moraalselt küsitav otsus üldse VTB-ga liituda. Sari sai mäletatavasti alguse 2009. aastal, aasta enne seda tungis Venemaa Gruusiasse. Toona ei takistanud see sarjas osalemast ei ukrainlastel ega leedukatel, kuigi ka Gruusia oli meie (ja minu meelest ka leedukate) strateegiline partner.

Mis puutub aga sportlikku poolde, siis väide, nagu oleks VTB tase kuidagi langenud, ei pea absoluutselt paika. Liigas mängib 2 Euroliiga + 5 EuroCup`i tasemel meeskonda + eelmise hooaja tugevuselt kolmanda eurosarja Final Four`i pääsenud meeskond. Ma ei suutnud küll leida vastavaid artikleid, kus on hooaja tulemuste põhjal välja arvutatud Euroopa liigade edetabel, aga VTB oli ka eelmisel hooajal teisel kohal, kui ma õigesti mäletan. Kuivõrd meil puudub pääs EuroCup`ile või Meistrite Liigasse, on VTB meie klubikorvpalli jaoks paratamatult ainuke seos Euroopa tippkorvpalliga.

Ma saan absoluutselt aru pehme jõu kontseptsioonist, aga ma ei näe, et see VTB-liiga kaudu kuidagigi mõjule oleks pääsenud. See, et me seal võimaliku ainsa osalejana oma partnerite silmis usaldusväärsust kaotaksime, tundub mulle ülepakutuna. Mingi signaali võib see välispoliitiliselt ju saata, kuid see on siiski sajandajärguline küsimus võrreldes sellega, milline on meie seadusandlus, osalemine välismissioonidel, jne.
Osalemine ongi algusest peale olnud mõnes mõttes küsitav jah poliitiliselt. Aga mina ikkagi väidan, et on VÄGA SUUR erinevus, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus osalevad ca 10 lähikonna riigi klubid või osaleda ainsa EL/NATO liikmena Venemaa meistrivõistlustel. Ja ma ei ole nõus, et ainult Venemaa klubidest koosneva liiga sportlik tase on parem, kui selle liiga sportlik tase, kus on osalejaid näiteks 8 v 10 riigist. Täna on VTBs selliseid Venemaa klubisid kes veel mõni aasta tagasi sinna ei mahtunud. Ja lõpuks tuleb arvestada kindlasti ka sellega, et kuigi ilmselt CSKA ja ehk veel mõned klubid jäävad endiselt ülirikasteks, siis kindlasti Venemaa keskmike majanduslikud võimalused seoses rubla kursi, Venemaa majanduse olukorraga jne vähenevad ja ilmselt ei jaksa nad enam palgata ka nii palju ja nii kalleid leegionäre. Ja vene korvpallurite vastu mängida tasemelt- noh pigem võiks Cramo siis juba ennast Venemaa liiga asemel Leedu liigasse kirja panna. Pole nii kaugele sõita.

Oled sa üldse jälginud, keda Venemaa n-ö keskmikud või isegi Minsk või Astana on praeguseks hetkeks palganud, et väita, nagu võiks tasemelt samahästi Leedu liigas mängida? Su argumendil puudub igasugune tõeväärtus.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

Mario Delas liitus Laboral Kutxa hooajaeelsete treeningutega. Näis, kas see ka lepinguni viib.

http://www.krepsinis.net/naujiena/labor ... asa/265130" onclick="window.open(this.href);return false;
nojah
Kasutaja
Postitusi: 1896
Liitunud: 20 Jaan 2009, 20:46

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas nojah »

Rix kirjutas:
nojah kirjutas:
Uhhuu kirjutas:Iseenesest oli moraalselt küsitav otsus üldse VTB-ga liituda. Sari sai mäletatavasti alguse 2009. aastal, aasta enne seda tungis Venemaa Gruusiasse. Toona ei takistanud see sarjas osalemast ei ukrainlastel ega leedukatel, kuigi ka Gruusia oli meie (ja minu meelest ka leedukate) strateegiline partner.

Mis puutub aga sportlikku poolde, siis väide, nagu oleks VTB tase kuidagi langenud, ei pea absoluutselt paika. Liigas mängib 2 Euroliiga + 5 EuroCup`i tasemel meeskonda + eelmise hooaja tugevuselt kolmanda eurosarja Final Four`i pääsenud meeskond. Ma ei suutnud küll leida vastavaid artikleid, kus on hooaja tulemuste põhjal välja arvutatud Euroopa liigade edetabel, aga VTB oli ka eelmisel hooajal teisel kohal, kui ma õigesti mäletan. Kuivõrd meil puudub pääs EuroCup`ile või Meistrite Liigasse, on VTB meie klubikorvpalli jaoks paratamatult ainuke seos Euroopa tippkorvpalliga.

Ma saan absoluutselt aru pehme jõu kontseptsioonist, aga ma ei näe, et see VTB-liiga kaudu kuidagigi mõjule oleks pääsenud. See, et me seal võimaliku ainsa osalejana oma partnerite silmis usaldusväärsust kaotaksime, tundub mulle ülepakutuna. Mingi signaali võib see välispoliitiliselt ju saata, kuid see on siiski sajandajärguline küsimus võrreldes sellega, milline on meie seadusandlus, osalemine välismissioonidel, jne.
Osalemine ongi algusest peale olnud mõnes mõttes küsitav jah poliitiliselt. Aga mina ikkagi väidan, et on VÄGA SUUR erinevus, kas osaleda regionaalses rahvusvahelises liigas, kus osalevad ca 10 lähikonna riigi klubid või osaleda ainsa EL/NATO liikmena Venemaa meistrivõistlustel. Ja ma ei ole nõus, et ainult Venemaa klubidest koosneva liiga sportlik tase on parem, kui selle liiga sportlik tase, kus on osalejaid näiteks 8 v 10 riigist. Täna on VTBs selliseid Venemaa klubisid kes veel mõni aasta tagasi sinna ei mahtunud. Ja lõpuks tuleb arvestada kindlasti ka sellega, et kuigi ilmselt CSKA ja ehk veel mõned klubid jäävad endiselt ülirikasteks, siis kindlasti Venemaa keskmike majanduslikud võimalused seoses rubla kursi, Venemaa majanduse olukorraga jne vähenevad ja ilmselt ei jaksa nad enam palgata ka nii palju ja nii kalleid leegionäre. Ja vene korvpallurite vastu mängida tasemelt- noh pigem võiks Cramo siis juba ennast Venemaa liiga asemel Leedu liigasse kirja panna. Pole nii kaugele sõita.
Kust see rahvusvahelise tasemega regionaalne liiga tulema või sündima üldse peaks? Fiba ja Euroleague on tülis, et käivad kohtus, balti liiga sisuliselt vaagub hinge, ryase ja zalgirisega tugevdatud Balti liiga tagasitoomine ei annaks ikkagi VTB-d tasemelt välja ja Kesk-Euroopa sinna integreerimine on pigem utoopia.
See poliitiline argument on ikkagi suht savijalgadel arvestades mastaape. Ja ausalt, ma näen nt VTBs rohkem positiivset integreerumist kui mingit rämedat Kremli propagandat, kui vähegi saalis käia.
Sama moodi on ju VTB hääbuv liiga? Või ei ole? Kui alles jäävadki sisuliselt Venemaa klubid + 2 satellitriikidest, siis on ju selgelt tegemist rahvusvahelise liigana läbikukkunud projektiga. Kõigepealt tõmmati balti riikide meelitamisega peale veis BBLile ja nüüd ollakse ju sisuliselt samas seisus. Täna, vaadates liiga koosseisu, saab öelda, et sellise regionaalse liiga projekt ei ole õnnestunud. Kas sealt lahkuda kohe või järgmisel aastal - jah võib kaaluda, sel hooajal tõesti head alternatiivi pole. Seda küll pole vaja, et Cramo lihtsalt Venemaa liigas edasipidi osaleks. Mida see annab? Pigem isegi kui see hooaeg osaleda siis peaks järgmiseks hooajaks alternatiive kaaluma. Kas üritada BBL regionaalseks liigaks üles putitada või siis siduda ennast pikema perspektiiviga FIBA või ULEB sarjadega. Ja ka seal tulebki muidugi altpoolt alustada, ei saa eeldada, et kui sinna minna siis kohe põhiturniiri kohad kandikul kätte antakse.
Kareem
Kasutaja
Postitusi: 33
Liitunud: 31 Okt 2015, 23:00

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Kareem »

Minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt oleks võinud poliitilisele kaardile mängida 2014/2015 hooaja eel. Mõningad arutelud isegi olid (nn Krõmnaš ja Donbass olid juba toimunud, Malaisia reisilennuk alla kukutatud), sinnapaika see jäi. Leedulased küll loobusid, ent viitasid mängukoormusele eurosarjades ja mitte poliitikale. Iseenesestmõistetavalt ei jätkanud enam ukrainlased - sõjakaos, mängijate laialijooksmine pluss poliitiline olukord. Sellest hooajast sai BC Kalev/Cramo VTB ajastu edukaim. Mida me oleksime võitnud, keerates selja VTB-le? Eurocupile pärast 2013/2014 enam ei saanud ja oleme ausad, BBL pole enam see, mis ta oli veel 2008/2009. Minu jaoks oli see õnnetu kaotus Lietkabelisele (mis mõnedele siiani magus pala on) täiesti suvaline tööõnnetus võrreldes suurepäraste esitustega VTB-s, korralike keskmike ja ühe tippmeeskonna alistamisega. Soomlaste loobumisest on kahju, ent seal on majanduslikud põhjused. Kahju on ka sellest, et kuuldused poolakate taasliitumisest tõeks ei osutunud.

Rääkides poliitikast, siis laulva revolutsiooni tipphetketel 1989 oli üks Päevalehe spordiajakirjanik valmis Jaak Salumetsa vaat et rahvuslike aadete reeturiks nimetama. Paljudele ülirahvuslikult meelestatutele võrdus Kalev Eesti koondisega ja Babenko meeskonda toomine oli surmapatt. Päris koledaid asju kirjutati lehes ja midagi on Salumets tagantjärgi ka rääkinud. Pärast aitas Babenko meeskonna NL meistriks ja Euroopas 6. kohale, kvaliteetse keskmängijata oleks see mõeldamatu olnud. Mõned armastavad millegipärast võrrelda VTB-d kunagiste NL meistrivõistlustega. Nojah, olid küll osaliselt samade linnade meeskonnad, Minski RTI ja Alma-Ata ASK, ent ega väga palju sarnasusi rohkem pole. AKSK võitmine on nüüd pidupäev sportlikus, mitte enam poliitilises mõttes. Kalevi võidud 1989-1991 AKSK üle tegid rahval kauaks tuju heaks. VTB algusaegadel tõi legendaarne AKSK-Zhalgirise duell Kaunases saali üle 15 000 pealtvaataja. Leedulased loobusid 1990. aasta märtsis koheselt peale iseseisvuse väljakuulutamist NL meistrivõistlustest ning neile kirjutati tabelisse loobumiskaotused. Oleme ausad, neil olid sellel ajal (üsna heal) tasemel meistrivõistlused pluss Zhalgirisel veel eurosari, ehkki parimatest parimad pojad olid 1989 välismaale lahkunud. Teist korda keelitasid leedulased VEF-i ja Kalevit NL sarjast loobuma 1991. jaanuaris peale Vilniuse teletorni ründamist ning sel hetkel oli loobumine reaalne. 1991 kevadel aga andsid VEF ja Kalev tegeliku finaali väärilise etenduse, Kalev sai koos meistritiitliga õiguse Euroopa kõrgeimas klubisarjas kaasa teha.

Praegusel kujul BBL minus kolkapatriotismi leeki lõkkele ei löö. Kõik on teada-tuntud: samad vastased, küsitav vilepartii, pikad bussireisid, olematu publikuhuvi. Väga raske on leegionäridele "müüa" meeskonda, kes mängib vaid kohalikku meistriliigat ja BBL-i. Sel juhul võiks palgata "viiesaja-taala-mehi" või "viineri- ja sardellimehi", kes prii ülalpidamise ja tillukese taskurahaga nõus oleksid. Ei tahaks siinkohal Andres Sõpra kritiseerida, ta on vahel nende seast päris huvitavaid leide teinud, ent risk on päris korralik. Ma väga ei usu, et BBL-ist enam erilist elulooma saab, liiga palju on vahepeal vett merre voolanud. Kümnekonna aasta eest oli tegu meie meeskondadele hea võimalusega tippklubidega kohtuda. Praegu tahavad kõik pirukast tükki saada. ULEB-i ja FIBA Euroopa sõjast on paras komöödia saanud, ent kindlasti viimane jonni ei jäta. Karta on, et peale Jurmalate, Daugavpilside, Alytuste, Panevežyste ja jumal teab kelle selles marginaliseerunud BBL-s osalejaid ei leia. Eks tal ole selgeid plusse väikeste jaoks - eelkõige väikesed kulud - ent Cramo jaoks oleks kukkumine valus.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

See lähenemine, mida nojah siin rahvusvahelistes sarjades osalemise osas propageerib, on põhjendamatult must-valge. Valik ei pea ju olema, kas eurosari või VTB. Saab ka mõlemat, nagu eelmisel hooajal või nagu plaaniti algselt ka tänavu. Senikaua, kui on võimalik VTB-s osaleda, tuleks seda minu meelest ka teha. Sama kehtib eurosarjas osalemise kohta. Mida kõrgemal tasemel ja suurem arv rahvusvahelisi mänge, seda parem. Balti Liiga pole kunagi olnud ega saa ka kunagi olema sama tugev kui VTB. Samuti ei paista kusagilt, et sinna oleksid suure rahvusvahelise ja koduse koormuse kõrvalt taasliitumas Leedu tippklubid.
vaim564
Kasutaja
Postitusi: 4507
Liitunud: 08 Nov 2009, 18:53

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas vaim564 »

No siin on jah mitu asja, VTB on hääbuv liiga, kuid seal mängivad loomulikult tugevad klubid. Küsimus on rohkem poliitiline, et miks me peaksime osalema Venemaa või siis SRÜ meistrivõistlustel. Sellele oleks kaks mõeldavat alternatiivi, osalemine euro või FIBA sarjas, mis on kulukam või siis tõesti BBL upgreidimine kusagile Aadria liiga tasemele, aga see eeldab kõigepealt huvi ja teiseks ressursse ning üks on teisest sõltuvuses. Praeguses formaadis on ka BBL hääbuv liiga. Puht mänguliselt on VTB-s osalemine loomulikult positiivne, saab tugevaid mänge nagu kunagi kahtlemata sai neid NL meistrivõistlustel, poliitiliselt on see ikka selline nutune. Mulle meeldiks rohkem muidugi osalemine eurosarjades või siis mingis laiemas Põhja- või Kesk-Euroopa liiga formaadis.
Kareem
Kasutaja
Postitusi: 33
Liitunud: 31 Okt 2015, 23:00

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Kareem »

Varsti on meil sarju rohkem kui osalejaid :D Klubid ja riigid pandi piitsahirmus Meistrite Liigast huvituma, ometi jonnakamad jätkasid EuroCupil. Asi, mida ma üldse heaks kiita ei saa, on FIBA vastutöötamine tugevatele regionaalliigadele (Aadria Liiga). Viimane on end elujõulise ja heatasemelisena näidanud. FIBA Meistrite Liiga on selline "ne mjasa ne rõba" moodustis, taset veel vara hinnata, ent kipub Euroliiga ja EuroCupi järel kolmandaks jääma. Ja siis tuleb veel FIBA EuropeCup. Meistrite Liiga loomisplaanidega kaasnenud suured rahalised lubadused on seni visinal õhust tühjaks jooksnud.

Vaim, eks neid regionaalseid liigasid on siinkandis varemgi proovitud luua. Kui keegi veel mäletab, siis 1998-2003 oli NEBL ehk Põhja-Euroopa Korvpalliliiga nimeline moodustis. Hiilgeaegadel oli seal vägagi nimekaid osalejaid (Žalgiris, Rytas, Permi Ural Great, CSKA, UNICS), esindatud olid lätlased, tšehhid, poolakad, rootslased, soomlased jt. 1990 räägiti siinmail ambitsioonika CBA ehk maailmaliiga loomisest, mille üheks juhiks pidi justkui Riho Soonik saama.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

Kahju, et me Meistrite Liiga kvalifikatsioonis osalemisest loobusime. FIBA tegi süsteemi ümber ning lubas 8 kvalifikatsiooni üles antud klubi otse põhiturniirile. Kvalifikatsiooni läbimiseks võib nüüd piisata vaid ühe vastase alistamisest. Kui just veelkord reegleid ümber ei tehta ning madalamast eurosarjast kedagi kvalifikatsiooni ei tõsteta. Edu Tartule.

http://www.sportando.com/it/coppe/champ ... eason.html" onclick="window.open(this.href);return false;
spartaklane
Kasutaja
Postitusi: 1707
Liitunud: 11 Veebr 2007, 20:32

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas spartaklane »

Mina leian ,et see poliitiline trall selle ümber kas jätkata või mitte tuleks lõpetada ja otsustama peaks kindlasti jätkamise poolt VTBs ,see kas osaletakse Venemaa meistrivõistlustel pole küll mingi argument mitte jätkamise kohapealt ,sest alternatiiv mingi teise liiga kohapealt puudub ,seda teemat poleks üldse mõtet lahata aga elame näeme mis saama hakkab.
Vasta