Hooaja üldarutelu

Klubist, mängijatest ja treeneritest.
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Kas keegi viskab üles? https://sport.ohtuleht.ee/845781/palju- ... sulikumalt" onclick="window.open(this.href);return false;
Kui ta samas vaimus jätkab kas treener kehtestab sanktsioone tema vastu? Samas kui teda väljakul pole siis on ka mäda
ja võib olla tunnetab seda ka mängija ise.
Kasutaja avatar
toivo
Kasutaja
Postitusi: 654
Liitunud: 04 Jaan 2011, 11:07

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas toivo »

Rio kirjutas:Kas keegi viskab üles? https://sport.ohtuleht.ee/845781/palju- ... sulikumalt" onclick="window.open(this.href);return false;
Kui ta samas vaimus jätkab kas treener kehtestab sanktsioone tema vastu? Samas kui teda väljakul pole siis on ka mäda
ja võib olla tunnetab seda ka mängija ise.

Palju punkte viskav Briscoe saaks mängida Kalevile palju kasulikumalt


BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond ootas hooaja algusest saati teravat tagamängijat nagu valget laeva. Kui see novembri alguses Isaiah Briscoe näol saabus, võeti Ühisliigas Astana vastu kohe võidupunkt, kuid lisa pole tulnud. Ja Briscoe esitused tekitavad kahetisi tundeid.

Või suisa üheseid. 35 aastat tagasi maailmameistriks kroonitud Heino Enden, kes praegu töötab sageli telekommentaatorina, ei jäta noorest jänkist rääkides kivi kivi peale: mees kaitset ei mängi ega hiilga rünnakul tarkusega. Omaaegne treener ja mänedžer Riho Soonik võtab veidi leebema tooni, kuid Briscoe pead päris silitama ei kipu temagi.

Kairys: kõik on omavahel seotud


21aastase mängumehe individuaalses meisterlikkuses pole kahtlust, kuid ülejäänud meeskonnaga ühes rütmis hingamisest ja teiste paremaks muutmisest on asi veel kaugel – seda näitas ka üleeile Minskis peetud Ühisliiga mäng, mille Kalev kaotas 84:87. Uus peatreener Donaldas Kairys rõhutab, et töötatakse Briscoe tugevuste mõjule pääsemise kallal.

„Meie meeskonna eripäraks on paljude heade snaiprite olemasolu. Briscoe peab õppima oma oskusi neile võimaluste loomiseks kasutama. Siis muutub meie mäng pealtvaatajatele huvitavamaks ja vastastele ohtlikumaks. Mida täpsemad on snaiprid, seda rohkem jääb jällegi ruumi Briscoele läbimurreteks. Kõik on omavahel seotud ning mida varem me need asjad omaks võtame, seda kiiremini hakkame võitma,“ selgitas Kairys Õhtulehele.

Briscoe on Kalevis olnud üle kuu aja. Nüüdseks on vastased õppinud teda paremini tundma ning iga järgmise kohtumisega läheb tal väljakul üha raskemaks. Siinkirjutaja jagas Kalevi üleeilsed Minski-mängu rünnakud erinevatesse kategooriatesse: kui palju Briscoe ette võttis, kui palju ta söötu jagas ja mitmel rünnakul pall tema käest üldse läbi ei käinud. Sest esmane visuaalne mulje polnud hea – tundus, et Briscoe sooritas liiga sageli punnitatud viskeid.

Kolmandik visetest punnitatud, rasked

Statistika räägib seda keelt, et 21 positsioonirünnakul ei liikunud pall Briscoe käest enam edasi ja ta sooritas pealeviske. Lisaks tuli sekka 4 pallikaotust. 8 juhul tuli mees oma korvi alt üle väljaku ja viskas peale (kas lähemalt või kaugemalt, 6 viset tabas) ning 13 juhul sai vastase väljakupoolele jõudes kaaslaselt söödu ja tekitas endale ise viskekoha (tabas 5). Viimasel juhul oli 7 viset (ehk kolmandik positsioonirünnaku visetest) sooritatud raskelt positsioonilt, kust korvi saamise tõenäosus pole suur – neist oligi edukas vaid 1 sooritus.

Väga ilmekas näitaja on seegi, et vaid ühel korral läks Briscoe viskele pärast kaaslaselt söödu saamist – see näitab, et ladusat koostööd pole leitud, ta ei paku end hästi. Omakorda mitu pallikaotust tekkis olukordades, kus Briscoe ei liikunud söödule vastu.

Enden toob eeskujuks Luka Doncici

„Kui vaatad Luka Doncicit või Bogdan Bogdanovici, kes samuti mängivad palju palliga, siis nemad on targad mängijad. Nad ei isetse, vaid loovad võimalusi nii endale kui ka teistele. Nad „loevad“ mängu hästi ja näevad, kus võimalused tekivad. Briscoe puhul nende mängude osas, mida olen siiani vaadanud, seda näha ei ole,“ põrutas Enden halastamatult.

„Tema enda räägitu põhjal on tegemist ambitsioonika ja ülikõrge enesehinnanguga mängijaga. Mõnikord see toob edu, aga meeskonnamäng kannatab. Ta on kiire, kuid vise mitte parim. Tal pole tunnetust, mis juhtub, kui ta murrab korvi alla. Mida mäng edasi, seda rohkem vastased talle tähelepanu pühendavad ja tõmbavad kaitse kokku. Ta pole siiani sellest aru saanud, et kui tema peale tullakse mitmekesi, peab kusagil olema vaba kaaslane – ta kas ei näe neid või ei tahagi näha. Mehe sööduoskus on nigel, pikki ta üles pole leidnud. Tal on hea, terav samm. Aga võistkonnale on vaja luua olukordi.“

Soonik: kõige lihtsam on üle ja peale

Soonik märgib, et „üldiselt pole Briscoe paha poiss“. „Ma ei ütle midagi halvasti, ma ei tea, mida mäng temata praegu endast ette kujutaks. Kaotust ainult tema süüks panna on liiga palju. Kuid siiamaani pole tal olnud tarkust teisi paremaks muuta. Vallata palli, tulla üle ja panna peale on korvpallis kõige lihtsam. Aga kui samal ajal pikk mees nutab korvi all ega saa palli ja vastane paneb kiirrünnaku vastu, ei tule see meeskonnale kasuks. Mängujoonist, kus pall liigub korvi alla, tuleb siis välja ja uuesti alla, praegu ei näe. Üldiselt on Kalevi mäng aga läinud paremaks,“ tõdes Soonik.

„Ega me tea, millised täpselt Briscoe mõtted on. Võib-olla ta tunnetab, et on kaaslastest üle ja naudib seda. Võimalik, et tahaks juba homme sõita CSKAsse ja vaatab, et vaja statistikat teha. Paljud mehed tulevad selle eesmärgiga Euroopasse,“ lisas omal ajal isegi palju ameeriklastest mängijaid värvanud mees.

Enden rõhutas: „Minu jaoks pole mängija kogutud punktide arv peamine näitaja. Kui need punktid tulevad välja mängitud olukordadest, siis palun. Pall peab võimalikult paljude mängijate käest läbi käima ning siis olukorra saav mees võtab ja teeb – see tõstab terve meeskonna enesekindlust. Praegu aga ülejäänud mängijate kindlus kaob.“

Kairys noogutas, et Briscoe meeskonna heaks kasutamisel on suuri varusid. „Küsimus on selles, kui palju meil läheb aega õige mänguskeemi mõistmiseks ja kasutusele võtmiseks,“ märkis ta.

Briscoe on Ühisliigas kogunud nelja mänguga keskmiselt 22,3 punkti ning nii lauapalle, korvisööte kui ka pallikaotusi täpselt 4. Eeloleval pühapäeval võtab Kalev tähtsas mängus Rocca al Mare suurhallis vastu Riia VEFi.

Kalevi rünnakud Minskis

8 juhul tuli Briscoe oma korvi alt üle väljaku ja viskas peale (kas lähemalt või kaugemalt, 6 viset tabas)

13 juhul sai Briscoe vastase väljakupoolele jõudes kaaslaselt söödu ja tekitas endale ise viskekoha (tabas 5). Neist 7 olid punnitatud, rasked visked (tabas 1).

1 korral läks Briscoe positsioonirünnakul viskele kohe pärast kaaslaselt söödu saamist.

2 korral teenis Briscoe kerged punktid kiirrünnakust.

2 juhul tehti Briscoe vastu viga, kui Tsmokil oli vigadelimiit täis ja järgnesid vabavisked.

4 pallikaotust tegi Briscoe.

8 pallikaotust tegid ülejäänud kalevlased.

6 juhul pääses kaaslane Briscoe söödu järel viskele (tabati 3).

8 rünnakul söötis Briscoe palli ära ja hiljem järgnes kellegi teise vise.

19 rünnakul ei saanud Briscoe palli puutuda (sh kiirrünnakud, neist lõppes korvi või vabavisetega 12).
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3610
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

Nojah, tuua nn eeskujuks Doncic, kes on üldse haruldane nähtus ja kogu aeg ühe klubi süsteemis mänginud (tippklubis). Või siis Bogdanovic. Kuulge, Cramosse ei tooda eales Bogdanovici või Doncicit. Get real.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Mitte eeskujuks vaid võrdluseks
Kasutaja avatar
Rix
Kasutaja
Postitusi: 3610
Liitunud: 26 Nov 2008, 16:52

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rix »

Rio kirjutas:Mitte eeskujuks vaid võrdluseks
Artiklis eeskujuks, aga selles kontekstis võrdlus jah. Selge, et mees vajab teatud mõttes raame, aga hakata võrdlema Doncici või Bogdaniga?
“I know it when I see it” - Potter Stewart
elchukakabra
Kasutaja
Postitusi: 306
Liitunud: 29 Dets 2010, 20:56

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas elchukakabra »

Minu teada toodi Briscoe võistkonda viskavaks tagamängijaks - ehk puhas nr. 2, kelle eesmärk on teravust luua ja kelle mäng peabki olema orienteeritud viskele. Hetkel ajada tema süüks seda, et ta ei oska pikkadele mängijatele sööta?? See küsimus tuleks esitada Brankole ja Timmule. Mis seeni see Enden söönud on, et selline viha Briscoe vastu? Võrreldes Veidemani 2016-17 VTB statsiga annab Briscoe hetkel kaks korda rohkem resultatiivseid sööte 2,2 vs 4. Ei meenu küll, et Enden Veidekat nii materdanud oleks, et mõtetu töll, loobib ainult peale ja sööta ei suuda. Ei ole ka isiklikult mingi hull Briscoe fänn, kuid selline üldistamine ja lahmimine on lihtsalt arusaamatu.
Kasutaja avatar
marxx762
Kasutaja
Postitusi: 4299
Liitunud: 21 Juun 2007, 09:56
Asukoht: tallinn

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas marxx762 »

Oleks paks rahakott saaks mehe, kes viskaks eemalt ja ka keskpositsioonilt edukalt, lisaks suudaks ka läbi minna ning vajadusel ka kaaslastele sööta ning otseloomulikult oleks kaitses samuti kõva kivi. Sellised need kalevi rahalised võimalused lihtsalt on.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4783
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

elchukakabra kirjutas:Minu teada toodi Briscoe võistkonda viskavaks tagamängijaks - ehk puhas nr. 2, kelle eesmärk on teravust luua ja kelle mäng peabki olema orienteeritud viskele. Hetkel ajada tema süüks seda, et ta ei oska pikkadele mängijatele sööta?? See küsimus tuleks esitada Brankole ja Timmule. Mis seeni see Enden söönud on, et selline viha Briscoe vastu? Võrreldes Veidemani 2016-17 VTB statsiga annab Briscoe hetkel kaks korda rohkem resultatiivseid sööte 2,2 vs 4. Ei meenu küll, et Enden Veidekat nii materdanud oleks, et mõtetu töll, loobib ainult peale ja sööta ei suuda. Ei ole ka isiklikult mingi hull Briscoe fänn, kuid selline üldistamine ja lahmimine on lihtsalt arusaamatu.
See, kuidas Brisocoe tegutses oma esimeses mängus Astanaga ja nüüd Tsmoki vastu, olid täiesti erinevatest ooperitest. Astana vastu hoidis ta söötmise ja teravuse tekitamise tasakaalus ning meeskond mängis tervikuna hästi. Nižni Novgorodi vastu oli ta tegutsemine juba palju individuaalsem ning nüüd Tsmoki vastu mängis ta nii nagu ülejäänud võistkonnakaaslasi ei eksisteerikski. Statistikat vaadates on hämmastav näha, et talle on viimases mängus miskitmoodi kirja läinud neli resultatiivset söötu. Meeskonna sisekliimat silmas pidades pole sellise tegutsemise jätkumine kindlasti kasulik, ja nagu näha, siis see ei too see ka võite.
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Kaaslastele söötmiseks ei pea olema kummiga rahakott, meil on hetkel olemas mees kes paneks mõne sööduga meeskonnga palju paremini
mängima.
Kasutaja avatar
marxx762
Kasutaja
Postitusi: 4299
Liitunud: 21 Juun 2007, 09:56
Asukoht: tallinn

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas marxx762 »

Rio kirjutas:Kaaslastele söötmiseks ei pea olema kummiga rahakott, meil on hetkel olemas mees kes paneks mõne sööduga meeskonnga palju paremini
mängima.
Ei pea jah, aga kui mehe loomuses pole väga söötmine vaid just ise tegemine, siis on üsna raske teda ka seda tegema panna. Miks varrak hindas skele-t kõrgelt? Ta oli palliga päris osav, suutis läbi minna ja kaaslasi leida. Nii korvile orienteeritud ta vrd Briscoe-ga polnud. Huvitav kes see mees oleks siis? Ja miks teda kasutatud pole niiväga? Või Kairys arvab/on teisel seisukohal..
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4783
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

marxx762 kirjutas:
Rio kirjutas:Kaaslastele söötmiseks ei pea olema kummiga rahakott, meil on hetkel olemas mees kes paneks mõne sööduga meeskonnga palju paremini
mängima.
Ei pea jah, aga kui mehe loomuses pole väga söötmine vaid just ise tegemine, siis on üsna raske teda ka seda tegema panna. Miks varrak hindas skele-t kõrgelt? Ta oli palliga päris osav, suutis läbi minna ja kaaslasi leida. Nii korvile orienteeritud ta vrd Briscoe-ga polnud. Huvitav kes see mees oleks siis? Ja miks teda kasutatud pole niiväga? Või Kairys arvab/on teisel seisukohal..
Kui lugeda Brisoce varasemaid sõnavõtte, siis ta ise näeb end siiski mängujuhina. Ta tegutses sellel positsioonil keskkoolis (kus ta hinnati riigi üheks parimaks), NBA suveliigas ja suure osa ajast ka ülikoolis. Kalevis olid mängujuhi positsioonil juba kaks meest olemas ja valitses puudus teravuse tekitaja osas. Briscoet puhtalt defense breakeri rolli surudes on asi aga minu meelest selgelt üleforsseeritud.
KossuF2nn
Kasutaja
Postitusi: 171
Liitunud: 20 Dets 2014, 22:01

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas KossuF2nn »

tundub jah, et jälle on mingi peksukott leitud kelle süüks kõik panna, eelmine hooaeg oli kogu kurja juur Harper, läks see suur ja kuri isetseja minema ja mitte sittagi ei läinud paremaks
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4783
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Uhhuu »

KossuF2nn kirjutas:tundub jah, et jälle on mingi peksukott leitud kelle süüks kõik panna, eelmine hooaeg oli kogu kurja juur Harper, läks see suur ja kuri isetseja minema ja mitte sittagi ei läinud paremaks
Mille arvelt oleks olukord pidanud eelmisel hooajal paranema, kui Harper osteti ära, asemele toodi Mirkovic ning kümme päeva hiljem lahkus ootamatult – pärast üleminekutetähtaja lõppu – Veideman ning hooaja viimased kolm kuud mängiti selliselt, et meeskonna ainus number kaks oli Martin Dorbek? Ei meenu, et keegi oleks Briscoe kallal kobisenud pärast debüütmängu Astana vastu, kus ta tegutses meeskondlikult ning tulemuseks oli võit.
Rio
Kasutaja
Postitusi: 1886
Liitunud: 12 Okt 2012, 22:02

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas Rio »

Eelmine aasta lõpus hädaldati kui meeskonnas polnud ühtegi nr 2.
Hooaja alguses oli neid täitsa 2 ja mõlemad nn "kaitse lõhkujad".Olenemata sellest mängis meeskond samamoodi terve hooaja.
Kasutaja avatar
marxx762
Kasutaja
Postitusi: 4299
Liitunud: 21 Juun 2007, 09:56
Asukoht: tallinn

Re: Hooaja üldarutelu

Postitus Postitas marxx762 »

Tänasest mängust polegi sõnagi räägitud. Igatahes niipalju kui viimasel ajal mänge olen näinud ning mida aeg edasi hakkab välja kooruma Kairyse ideloogia kaitses. Pidamata ennast mingiks maailma suurimaks korvpalliteadlaseks jääb siiski mulje, et üritatakse mängida suhtselt tänapäevast kaitset(mida näeb enamuste euroliigaklubide esitluses).

See tähendab siis seda, et julgelt vahetatakse kaitses katteid. Ning tekkinud miss-match olukordasid kompenseeritakse kaaslaste abiga kus vastaste palliga mehele pannakse piisavalt pallisurvet ning eduka suunamise korral saadakse ebavõrdsed vahetused kaitses tagasi vahetada. See kulutab vastase energiat kõvasti ning palliga mees peab kõvasti vaeva nägema, et ebavõrdsete vahetustega kohtadesse palli sokutada(kui just mängu ei juhi decolo) siis tihtilugu see ebaõnnestub, ning peaks muutma kalevi kaitse raskemini murtavaks. Ehk siis vahetavad kõik... nii pikad kui lühikesed omavahel.

Mis veel silma on selle kaitse puhul siis Briscoe(vähemalt mitte tänases mängus) ei saanud/tahtnud üldse selles elemendis mängida... Ta ei vaadanud absoluutselt, kus ta mees on, kas vahetab või mitte, ega pannud üleüldse tähele kus parasjagu tema mängija väljakul on. Kolmanda veerandi alguses korjati ta kiirelt väljakult, ning peale sai alles uuesti neljanda lõpus, kui kõik juba selge oli. Kui mees samas vaimus jätkab, siis ma olen veendunud, et need 15pts vtb-s per mäng ei rehabiliteeri tema olematut kaitsemängu Kairyse silmis.

Positiivset veel, kuna kaitse on muutunud ning vähemalt eestiliigas (see pole küll mõõdupuu) saadakse kaitses palju stoppe, tullakse ülimalt kiirelt palliga üle ning üritatakse kohe esmast teravust tekitada. Kui hetki ei teki võetakse üles positsioonirünnak. Ahjaa, pall liigub ka pisut agressiivsemalt/kiiremini rünnakul.
Vasta