vlk kirjutas:
Ogrest rääkides on asi just vastupidine. Läti meistriliigaga liituti, siis alles kombati seda korvpallimaastikku ja ka Valga tegi neil kohe alustuseks kahel korral ära. Viimati oldi aga kindlasti üks parimaid satse liigas, põhiturniiril võideti muuseas mõlemad korrad VEF-i. Lasenbergs neil ka nüüd juures ja veelgi samm edasi tehtud.
Kui Jurmala on Rapla, Pärnu tase, siis Cramo mängib sel hooajal VTB finaalis. Pole sõnu lihtsalt... Jurmala otsis võimalusi mõnes eurosarjaski tänavu kaasa lüüa, aga eelmise hooaja alguses olid seal rahalised probleemid ja õnnega pooleks üldse jätkati. Tuumik on säilinud, treeneriteduo Gulbis-Zeids on Läti uue generatsiooni üks kõvemaid.
Korra veel peatuks Valga juures. Ütlen ausalt, et tagamängija Kingi osas ei julge midagi arvata. Video pealt on muidugi terava väljanägemisega, aga küsimusi on palju: kuidas kohaneb, Euroopa korvpall jne. Montgomery saab aga kindlasti olema üks tore punktimasin ning tema kasuks räägib kaks fakti. Esiteks oli mees Liepajas samal ajal kui Armands Misus. Tõsi on, et viimane oli siiski naiskonna peatreener, kuid arvata võib, et meeskonna mänge käis Misus samuti jälgimas. Seega polnud Montgomery palkamine mingi põrsas kotis täiendus, mida see-eest enamike Eesti klubide leegionärid esialgu on: Rapla kaks pikka, Pärnu uued liitujad, TLÜ ameeriklased. Teiseks nagu sai juba mainitud, on Montgomeryl kogemus olemas Läti meeskondade vastu ja see annab nii mõnegi eelise juba. Olles aastaid Valga tegemisi jälginud, siis ma ütleks, et nii kõrgest klassist mitte eestlast/lätlast pole Valgal veel kunagi olnud. Koos Gediminas Navickase, Darius Silinskise ja Edi Sinadinoviciga TOP4 kindlasti. Belgia kõrgliigast mu mäletamistmööda pole just palju mehi otse Eestisse sattunud. Montgomery puhul võib muidugi samamoodi minna, nagu Roberts Freimanisega mullu, et poole hooaja pealt saab paremasse klubisse. Loodetavasti nii ei lähe, aga samas pole väikeklubidel sinna midagi parata.
Ma ei tea, aga minus küll Jurmala nii tugevat kindlustunnet ei tekita. Kui ei eksi, siis on lahkunud Krestinin, Jonats, Zvigurs ja Selakovs. Karjääri lõpetas minu teada Strelnieks (paranda kui mäletan valesti). Tagaliin on tõesti enamvähem samal tasemel eelmise hooajaga, aga eesliin on totaalselt teine ning praeguse seisuga ei ole ma üldse kindel, kas noor Valgevene poiss Vikentsyeu ning Neptunase eelmise hooaja pingipoiss ja duubli mängija Matas Jucikas on päris see kvaliteet, mis annaks põhjuse nii kindel olla nende tugevuses (siinkohal tuleb öelda, et viimatises kontrollmängus oli Jucikas üks resultatiivsemaid). Andrew Smith on veidi kindlam suurus, aga sellegipoolest tundub hetkel eesliin pigem küsimärk.
Ogre võib isegi tugevam olla võrreldes eelmise aastaga, eks see ole ka suht 50-50.
Valmiera ja Jekabpils on sellised noortesatsid mõnede kogenud kaladega. Jekabpils tundub hetkel nõrgem (Aleksejevs, Sokolovs ning VEFist saadud noored), Valmieral minu arvates veidi parem seis (noored, kelle hulgas ka mõni Läti noortekoondislane + kolm kogenumat Kaufmanise, Elksninsi ja Ziedinsi näol). Ehk õnnestub neil veel keegi kogenum juurde ka palgata kas praegu või siis hooaja käigus.
Mis puudutab Valga vs Rapla korvialuseid jõude, siis ma ei ütleks, et Montgomery kuidagi kindlam panus oleks kui Jonats või Mickelson. Jonats on ka aastaid Lätis pallinud ning usun, et Rapla meestel oli suhteliselt hea ettekujutus sellest, mis saadakse. Kuigi Mickelson pallis eelmisel hooajal üsna nõrgas Poola klubis, siis sellegipoolest - pole väga tavapärane, kui Eesti klubi (v.a Kalev või Tartu parematel päevadel) palkab Poola liigas selliseid numbreid (üle 10 PPG) näidanud mehe, kellel liiatigi on ka Nymburki taust olemas (Nymburk tegi kunagi mehega pikaajalise lepingu).
Ning ma ei taha siinkohal Montgomeryt üldsegi maha teha - ka Belgia kõrgliigast mehe palkamine on kõva näitaja meie liiga kontekstis - aga kokkuvõttes ei ole Montgomery siiski ei Lätis ega Belgia liiga nõrgimate seas kunagi väga säravaid numbreid näidanud.