East kirjutas:Kas ma olen ainus, kellele Tassi esitused veidi muret tekitavad? Ei eeldanudki, et ta kohe esimesel aastal seal double-double’id tegema hakkaks, aga minu meelest on tema roll kuidagi ootamatult väikeseks jäänud. Kasvõi näiteks Kotsariga tema esimesel aastal võrreldes.
Muidugi kui vaadata praeguse põhitsentri Jordan Hunteri (ja enne seda ka Jock Landale’i) evolutsiooni, siis tema alustas omal ajal Tassist isegi veelgi tagasihoidlikumalt ning hakkas minuteid alles nüüd saama.
Ning eilse Gran Canaria mängu valguses tuleb tõdeda, et Vene skooris taas enamus punktidest siis, kui mäng sisuliselt tehtud oli. Statistika tegemise mõttes muidugi tore, kuid meeskonnasiseses hierarhias tõusmiseks oleks tarvis ka otsustavatel hetkedel veidi rohkem positiivselt pildis olla.
Ma olen seni vaadanud vaid üksikuid Tassi mänge NCAA-s, aga silma on jäänud kaks tendentsi:
1. USA (ülikooli)korvpallile omaselt kipuvad tsentrid olema alarakendatud. Kui TTÜ-s mängides käis pall Tassi käest läbi umbes kolmveerandil rünnakutest, siis NCAA-s on see näitaja olnud seni heal juhul 20%. Eredaim näide on ühest mängust, kus Tass mängis avapoolajal kahe vahetuse jooksul kokku kuus minutit ja sai selle jooksul palli puutuda täpselt kahel korral: korra, kui läks auti vastu võtma, ja teine kord, kui oli täiesti üksinda korvi alla vabaks jäänud ja sai jalad maas palli korvi visata. Ülejäänud aja tegeles ta sisuliselt joonejooksuga. Pani katteid ja blokeeris lauda.
2. Tassi mänguaeg pole seotud (vähemalt nähtud mängudes) tema hakkama saamisega. Praegune põhitsenter Hunter vireles oma kolm esimest hooaega pingil ja nüüd on ilmselt siis – USA hierarhilisele kultuurile omaselt – tema kord mängida. Ma võrdleks Tassi olukorda Treieri omaga Itaalia esiliigas, kus Treier võib teha küll väga häid sooritusi, aga mänguaeg püsib sellest hoolimata väga kitsastes raamides.
Murelikuks võib Tassi puhul muutuda siis, kui pärast Hunteri lahkumist võetakse järgmiseks hooajaks uus rookiest tsenter ja Tassi roll püsib sarnane tänavusele hooajale. Hetkel tasuks murelik olla pigem Taavi Jurkatamme pärast, kes on oma teisel hooajal täiesti pildilt kadunud. Kui ta ei plaani just akadeemilisele poolele keskenduda, siis tal tasuks otsida järgmiseks hooajaks uus ülikool.
S-S Vene on Gran Canarias paraku tõesti rämpsminutite kuningas. Sellest saaks päris huvitava võrdlusmaterjali, kui kõrvutada tema visketabavust olukordades, kus mäng on tasakaalus ning situatsioonides, kus kaotusseis on kakskümmend või enam punkti. Huvitav, kas Gran Canaria treenerid ja klubi juhid juba kahetsevad ka, et nad Vene värbasid? Tegemist on üldse kummaliselt komplekteeritud meeskonnaga: põhimõtteliselt kogum Eurocupi ja Meistrite liiga tasemel mängijaid, kelle hulgas pole ühtegi liidriomadustega mängijat ega ka teravuse tekitajat. Kogu mänguplaan on üles ehitatud sellele, et äkki õnnestub kaitses pidama saada ja kiiresse joosta ja/või kolmesed kukuvad. Nagu näha, siis seni pole see plaan kuigi hästi töötanud.