Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020, 2020/2021

Kõik Eesti-Läti korvpalliliigaga seonduv
vlk
Kasutaja
Postitusi: 217
Liitunud: 11 Aug 2016, 17:54

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas vlk »

Uhhuu kirjutas:
vlk kirjutas:
Uhhuu kirjutas:Kahtlase väärtusega saavutus, aga killuke kodumaist korvpalliajalugu sellegipoolest: Valgast sai esimene Eesti meistriliiga klubi, kelle ridades ei käinud väljakul ühtki eestlasest mängijat.

http://www.fibalivestats.com/u/EBF/1449 ... et_EE.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kalininil on Eesti kodakondsus. Võid oma vahtu kuskil mujal välja ajada. Ikka päris paha elu peab olema, kui päevast päeva hoida kätt pulsil, kas ja kus eestlane platsil käib. Lihstalt nukker ja masendav ma ütleks...
No näed siis, Valga jaoks polegi põhi veel päris käes. Midagigi rõõmustavat ju. Küll on aga raske sama öelda selle kohta, kuidas sa end üleval pead. Äkki peaksid mõneks ajaks korvpalli jälgimisest hoiduma. Võib-olla aitaks see sul räuskavast jorsist jälle normaalseks inimeseks muutuda. Ma tean, et sul on raske toime tulla seisukohtadega, mis julgevad Valga tegemistele natukenegi kriitilist varju heita. Aga no mis parata, Valga korvpallimeeskond kipub tänavu uudiskünnist ületama vaid halvamaiguliste kurioosumitega.
Ma hea meelega kannan räuskava jorsi tiitlit, aga sinu pidev halvustav suhtumine ühe satsi suhtes ületab selgelt piirid. Kui mingi isiklik vimm üleval, siis võiks otse kirjutada, mitte ääri veeri torkeid teha. Viimased 5-6 aastat on juba selgemast selgem olnud, et Valka on raske eestlasi palgata. Milleks tõstatada üldse teemat, kui palju eestlasi väljakul käis?
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Uhhuu »

Mul puudub vähimgi vimm mistahes Eesti klubi suhtes. Kui ma Kalevi või TTÜ või mõne muu klubi suhtes kriitilise märkusega esinen, siis pole see tingitud mitte põlgusest, vaid soovist, et asju paremini tehtaks. Mõnikord tuleb aga ette selliseid kurioosumeid, mis lihtsalt väärivad märkimist. Ma ei leia, et oleks ülekohtune tuua välja, et Valga on jõudnud seisu, kus on kaotatud kõigile liigas osalevatele võistkondadele ja on minetatud reaalne võimalus liigasse püsima jääda. Või teha hooaja alguses prognoose klubide tugevusjärjestuse osas (oletus, et Valga kogub vähem võite kui mullu, on osutumas küll täpseks, ent oli liigagi optimistlik – raske on näha, kust Valga sel hooajal kasvõi ühegi võidu võiks kätte saada).

Miks see tähtis on mitu eestlast mõne kohaliku klubi ridadesse kuulub või väljakule pääseb? Võib ju öelda, et klubikorvpallis polegi tähtis mängijate rahvus. Näiteks eurosarjades ei teeni mõnikord mänguaega ükski n-ö kodumaine mängija. Kohalikes liigades kehtivad aga välismängijate piirangud eesmärgiga arendada kodumaiseid mängijaid tugevate välismängijate kõrval ja vastu tegutsedes. Mul pole midagi selle vastu, kui mõnes meie klubis on näiteks kuus välismängijat. Kui aga kohalike mängijate värbamine on muutunud ühe klubi jaoks krooniliseks probleemiks ning tegemist on ka liiga peksukotiga, siis tekib paratamatult küsimus, et mida selline klubi kohalikule korvpallile juurde annab. Paraku ei saa toetuda ka regionaalsuse argumendile, kuna Valga korvpalliklubi lihtsalt ei suuda meistriliiga tasemel järelkasvu toota. Samuti ei suudeta silma paista märkimisväärse publikuarvuga (näiteks eilsel mängul on pealtvaatajate arvuks märgitud 90). Parem olgu siis Valga asemel meistriliigas üks järjekordne pealinna või selle lähiümbruse meeskond, kes suudab arvestataval tasemel ja koguses mängijaid kasvatada, kui et meeskond, kes tegeleb Läti teise- ja kolmandajärgulistele noormängijatele meistriliiga tasemel mängukogemuse võimaldamisega ning veab seeläbi liiga keskmist taset kõvasti alla.
vlk
Kasutaja
Postitusi: 217
Liitunud: 11 Aug 2016, 17:54

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas vlk »

Uhhuu kirjutas:Paraku ei saa toetuda ka regionaalsuse argumendile, kuna Valga korvpalliklubi lihtsalt ei suuda meistriliiga tasemel järelkasvu toota.
Ise tood probleemi välja ja ise vastasid ka ära. Jah ei suudagi. Kuna regionaalsus lihtsalt ei soosigi inimeste Valka jäämist, siis pole võimalik meistriliiga tasemel mängijaid ju toota. On olnud paar üksikut mängijat, kes pingile jõudnud, kuid see ongi paraku selle piirkonna lagi. Panen siia ühe hiljutise artikli mõtisklemiseks. Piisab vaid kui joonist uurid ja loomulikult on väljavool ikkagi nooremapoolsete inimeste teema: https://lounapostimees.postimees.ee/686 ... aks-jaanud" onclick="window.open(this.href);return false;
Uhhuu kirjutas:Parem olgu siis Valga asemel meistriliigas üks järjekordne pealinna või selle lähiümbruse meeskond, kes suudab arvestataval tasemel ja koguses mängijaid kasvatada, kui et meeskond, kes tegeleb Läti teise- ja kolmandajärgulistele noormängijatele meistriliiga tasemel mängukogemuse võimaldamisega ning veab seeläbi liiga keskmist taset kõvasti alla.
Eelmise mõtte jätkuks küsimused. Kas sa arvad, et sport ja spordimeeskonna omamine ei mõjuta mitte kuidagi kohalikku eluolu? Kas Valgas ja üldse Lõuna-Eestis läheb midagi paremaks, kui sinusuguste soov on veelgi klubisid pealinna ligidale juurde tekitada? Usud sa tõesti, et kui Valgas on esiliiga või teise liiga tasemel klubi, siis huvituksid sellest sama palju inimesi kui meistriliiga omast?

Kas Kalev/Cramo, TalTech ja TLÜ kasvatab mängijaid? Ei. Cramo puhul on mõistagi teistsugune teema ka, aga ikkagi norida ju võib. TalTech on alati olnud sats, kes toob mujalt eestlasi ära (sest saavad kõrgkoolis hakata õppima) ja siis esitleb end Eesti meeskonnana. TLÜ on isegi rohkem tööd ära teinud kui TalTech pealekasvust rääkides ma ütleks.

Aga selge, tuuakse Tallinna või selle lähiümbrusest meistriliigasse klubi juurde. Praktika on näidanud, et isegi Tallinna klubid ei suuda arvestavas koguses mängijaid juurde tekitada ehk prognoosida võib 2-3 paremat mängijat. Mis neist saab? Välismaale lähevad. Ülejäänud keskpärased jäävad siia ja meil on taas juures klubi, nagu TLÜ, kes küll omab poole satsi jagu eestlasi, aga reaalselt nad mitte midagi seal ei tee. Ja see käik siis tasub end ära, et kaotada mõnes muus piirkonnas meistriliiga tasemel klubi? Võib-olla sinul on tõesti lõbusam tihedamalt saalide vahel pendeldada, sest mängud tuuakse sisuliselt koduukse taha. Aga reaalsuses on asi nii, et need Viimsi, KA Tallinna Kalev või mis iganes pealinna satside parimad pojad võivad sama hästi minna TalTechi, TLÜ-sse või miks mitte isegi Cramosse esialgu trennikehaks. Selleks EI PEA omama klubi meistriliigas, et paar venda saaksid pildile. Kui on näiteks olukord, et Valga asemel tahaks meistriliigasse tulla näiteks Viljandi, Võru, Põlva või Kuressaare klubi, siis mul poleks mitte midagi kobiseda, sest regionaalsus on oluline ja nendes paikades pole korvpallist hetkel peaaegu haisugi.

Ma vastan juba ette ära ka, miks on regionaalsus nn. pealekasvust olulisem. Tendents, et eestlased läheksid välismaale korvpalli mängima on eeskätt loodud eesmärgiga, et koondis oleks tulevikus pareml tasemel, pole ju saladus. Kes aga käivad koondisemänge vaatamas? Ma ütleks, et 90% Saku Suurhallis käivast rahvast on tallinlased. Kui kossuliit tekitab sellise lahenduse, et Tartust kaugemale Lõuna-Eestisse lükatakse transport ette, mis viib rahva Saku Suurhalli ja ainus mure on pilet osta, siis võime edasi rääkida. Seni, kuni on vaja ise transport vaadata, ilmselt ka majutus leida ja lõpuks mängule pääs osta, on mu küsimus, et miks mind peaks üldse koondise käekäik, eestlaste välismaa edulood jms korda minema? Ma kahtlustan, et kossuliidul on pikemas perspektiivis üldse plaan kõik korvpalliklubid Tallinna koondada, sest siis saaks ju metsikult kulusid kokku hoida, raha suunata infrastruktuuri, kohtunike tasusid tõsta, noori mängijaid arendada (mida iganes see üldse tähendama peaks) jne. Lõpuks me ei räägi enam Eesti korvpalli arendamisest, vaid Tallinna omast. Ei ole Eesti koondis, vaid on Tallinna koondis. Mõistad? Kuidas üldse peaks mõni Valga, Võru, Kuressaare või mis iganes väiksema koha noor korvpalli juurde jõudma, kui ta ei teagi, mis mäng see selline on. Jalgpalli organiseerituses on ka muidugi vajakajäämisi, aga ei saa öelda, et noored jalgpalli juurde ei jõua. Korvpallis on asi seevastu ikka päris nutune ja paljuski on see tingitud sellest, et kõik korvpalliga seonduv on pealinna ümbruses.

Nimetada praeguseid Valga lätlasi kolmandajärgulisteks on ebaaus. See sama Denafs oli näiteks Balti turniiril Läti U18 koondises esindatud, Kruminš on noortekoondistes A-divisjoni EM-idel käinud ja pigem põhimees olnud. Fakt, et 16-aastane Vanags (hiljuti sai 17) on siin kohalikus meistriliigas juba möllanud ning endast pikematele korvi all kulpe ladunud, räägib enda eest. Ja ära tule nüüd rääkima, et igasugused Ilvesed, Suurorud, Toomid jne on esimest järku mängijad võrreldes Valga lätlastega. Sa võid neid Eesti passi pärast upitada nii palju kui süda lustib, aga lätlaste jaoks on korvpall praegusel ajal hoopis teise tähendusega. Meil on nii, et võtame mingi Balti matši turniiril mõned head võidud ära ja siis paar kuud taovad kõik vastu rinda, et kurat, siit tuleb talente. Aga kui on tibude lugemise aeg, siis milline on seis? Parim eestlane on Itaalia kõrgliiga keskmikus, Euroliigas pole kedagi NBA-st rääkimata. Lõunanaabreid leiad praktiliselt igast Euroopa tippliigast + NBA. Olukord on sisuliselt selline, et Läti on ka Leedust läinud mööda. Jah siin on sellised teatud nüansid, nagu et pole tippklubi Euroliigas nagu Žalgiris või kes kui palju EM-ile/MM-ile jõudnud. Ent kui kõrvutada Läti ja Leedu parima rivistusega koondist, siis on selgelt Lätil eelis. Ühesõnaga ma ei näe küll probleemi, et Valgas antakse lätlastele võimalus kohalikus meistriliigas mängida. Kui Tallinna klubid seda teeksid, siis oleks küll kummaline. Aga tegemist on kaksiklinnaga, lõuna pool tahtmist mängijate näol rohkem ning Riia VEF ja Läti korvpalliliit erinevalt Eesti poolest vähemalt tunneb huvi, et Valgas/Valkas on tegutsev korvpalliklubi. Kuigi oma noori pole, siis paljud Eesti mängijad oleks tõenäoliselt karjääri ära lõpetanud, kui Valga poleks neid viimasel hetkel üles korjanud. Viimane hea näide on Haller ja ma arvan, et ka R. Raadik kuulub sinna. Järveläinen oli aastaid tagasi käinud läbi nii Tarvas, Tartust, Raplast ja lõpuks oli Valgas. Kui seal ta võimalust poleks saanud, oleks võib-olla ka tema korvpallist loobunud.

Mis puudutab veel koondist, siis hea näide lõunapoolsest kaugenemisest on Soomest peatreeneri toomine. Mul on sügav kahtlus, kas Lätist või Leedust ei saanud kedagi peatreeneriks. Mitte ei usu, et sealne valik oleks kehvem olnud, vaid pigem vastupidi. Kui Lätit peetakse nii põlastusväärseks, nagu sinagi tood siin välja, et teise ja kolmandajärgulised mehed Valga satsis, siis milleks üldse oli vaja ühisliigat teha? Pidev jauramine käib ka, et kohtunikud teevad Eesti klubidele liiga. Lõpetame ära selle pulli ja las siis olla kaks liigat jälle, kus kummaski 8 meeskonda. Sõber kirjutas samuti Õhtulehes, et teda jätab Eesti-Läti liiga külmaks.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Uhhuu »

Kas see muudaks kohalikku eluolu paremaks, kui Valgast meistriliiga tasemel korpvalliklubi ära kaoks? Vaevalt. Kui aga Valga suuruse linna kohta käib korvpallimänge vaatamas vaid sadakond inimest, siis ilmselt ei oleks tegemist ka sotsiaalse katastroofiga, kui klubi meistriliigast lahkuks. Olukord, kus puudub meistriliiga tasemel klubi, ei pea ju tähendama seda, et lakkab olemast ka võimalus noortel korvpallitrennis käia. Lõuna-Eesti keskus Tartu on pealegi piisavalt lähedal, et Valga ja selle lähiümbruse andekamatel noortel on, kuhu korvpallialaselt pürgida.

Eks me saame õige pea praktikas näha, kuhupoole asjad liikuma hakkavad, kui Valga meistriliigast välja langeb. Aasta tagasi sõlmitud koostööleping viitab igatahes sellele, et eesmärgiks on võetud olla Riia VEF-i farmklubi. Sellise meeskonna koht on loogiliselt võttes Läti poole peal, kas siis meistri- või esiliigas.

Ma ei lahminud, kui nimetasin Valga-Valka lätlastest noormängijaid teise- ja kolmandajärgulisteks. Läti noortekorvpallis on kätte jõudnud sügav mõõn (vt eelmise aasta tiitlivõistluste tulemusi või tänavust BSBC-d) ja need noored, kes tänavu Valgat esindavad kuuluvad Läti korvpalli mõistes väga nõrkadesse aastakäikudesse (Bumeisters on erand, aga ta on olnud noortekoondistes ka rolli- ehk teisejärguline mängija). Paljud eelnevad aastakäigud olid neil õnneks väga tugevad, mistõttu terendab üsna helge kümnend Läti meestekoondise jaoks. Järgmisel kümnendil saab langus olema ilmselt aga sama suur, kui oli Eestil pärast Soku ja Kuusmaa põlvkonna pildilt kadumist.
vlk
Kasutaja
Postitusi: 217
Liitunud: 11 Aug 2016, 17:54

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas vlk »

Uhhuu kirjutas:Kas see muudaks kohalikku eluolu paremaks, kui Valgast meistriliiga tasemel korpvalliklubi ära kaoks? Vaevalt. Kui aga Valga suuruse linna kohta käib korvpallimänge vaatamas vaid sadakond inimest, siis ilmselt ei oleks tegemist ka sotsiaalse katastroofiga, kui klubi meistriliigast lahkuks. Olukord, kus puudub meistriliiga tasemel klubi, ei pea ju tähendama seda, et lakkab olemast ka võimalus noortel korvpallitrennis käia. Lõuna-Eesti keskus Tartu on pealegi piisavalt lähedal, et Valga ja selle lähiümbruse andekamatel noortel on, kuhu korvpallialaselt pürgida.

Eks me saame õige pea praktikas näha, kuhupoole asjad liikuma hakkavad, kui Valga meistriliigast välja langeb. Aasta tagasi sõlmitud koostööleping viitab igatahes sellele, et eesmärgiks on võetud olla Riia VEF-i farmklubi. Sellise meeskonna koht on loogiliselt võttes Läti poole peal, kas siis meistri- või esiliigas.

Ma ei lahminud, kui nimetasin Valga-Valka lätlastest noormängijaid teise- ja kolmandajärgulisteks. Läti noortekorvpallis on kätte jõudnud sügav mõõn (vt eelmise aasta tiitlivõistluste tulemusi või tänavust BSBC-d) ja need noored, kes tänavu Valgat esindavad kuuluvad Läti korvpalli mõistes väga nõrkadesse aastakäikudesse (Bumeisters on erand, aga ta on olnud noortekoondistes ka rolli- ehk teisejärguline mängija). Paljud eelnevad aastakäigud olid neil õnneks väga tugevad, mistõttu terendab üsna helge kümnend Läti meestekoondise jaoks. Järgmisel kümnendil saab langus olema ilmselt aga sama suur, kui oli Eestil pärast Soku ja Kuusmaa põlvkonna pildilt kadumist.
Ma siiski arvan, et sina oled nüüd küll viimane inimene, kas teab midagi, mis on ja ei ole sotsiaalne katastroof Valgas. Aasta tagasi küttis kirgi ja tegelikult kütab siiani teatud haigla osakondade kadumine Lõuna-Eestist. Ma ütleks selle peale, et pole katastroof, kui kaotada Tallinnast üldse haiglad ära ja viia kogu toimetamine Soome. Milles probleem? Istud laevale ja käid oma vastuvõtul Helsingis ära. Ei oleks ilmeselt tegemist mingi sotsiaalse katastroofiga :) . Või teistmoodi vastates: poleks sotsiaalne katastroof, kui meistriliigas klubide arv Tallinnas või selle ümbruseks jääks samaks või miks mitte vähemaks võrreldes praegusega.

Valgast Tartusse trennis käia...kui juba Kuusmaale valmistas muret Tallinn - Rapla ots, siis ma ei tea, millest veel rääkima peaks. Mis mõte oleks siis sellel noorel üldse Valgas koolis käia? Kui on andekas, siis maandub ta lõpuks Tartu satsis ja keegi ei tea ega mäleta, kust ta tegelikult tuli. Tallinlastel ongi see probleem, et kõik näib suurepärane, kuna transport liigub. Kui aga omal nahal asju läbi ei katseta, siis teooria ja praktika on ikka kaks väga erinevat asja.

Sinu rahustuseks ütlen siis ka kaasa, et jah, praeguse seisuga on Valga meistriliigast välja langemas, aga kindlalt seda välja öelda ei saa. Mis juhtub siis, kui TalTech ei võida enam ühtegi mängu ja Valga võtab kuskilt 6 võitu? See on muidugi puhtalt teoreetiline ja viimaseid tulemusi arvesse võttes küllaltki utoopiline mõtlemine, kuid siiski ei maksa veel täie kindlusega midagi välja öelda. Kurb lugu on muidugi see, et Valgal võiks vabalt 4-5 võitu tabelis olla. Liepaja, Pärnu, TLÜ võõrsil ja TalTech, Rapla kodus olid kõik võidetavad mängud. Kui neist isegi 1-2 oleks ära tulnud, oleks pusimist omajagu ja pinget rohkem. Eks meeskonna moraalile avaldab samuti mõju, kui null vaatab tabelist vastu ja seepärast on ka esimese võidu võtmine kordades raskendatud.

Ei, Valga esindusmeeskond pole VEF-i farmklubi. Farmklubi on see, mis Läti esiliigas kaasa lööb. Selles võib sul muidugi õigus olla, et ühel päeval on kogu klubi täielikult Läti poole peal, aga seda parem ehk ongi. Niikuinii on loodud tendents, et Valka pole eestlasest mängijal mõtet minna. Läti poolel leidub piisavas koguses mängijaid ka ja ei pea juuksekarva lõhki ajama, et eestlasi ei tea kust kohast leida. Kalinin on üks selline näide, kes tegelikult Valga meeskonnas hetkel ei oleks, kui poleks meeletut tõmblemist eestlastest mängijate järele olnud.

Mis puudutab noormängijaid, siis muidugi võib mõõnasid sisse tulla teatud aastakäikudes, aga ka järgmisel kümnendil on ühel või teisel viisil Läti Eestist ikka üle :wink: . Mis sa arvad, et kui Veesaar on praegu Madridi Realis, siis sinna ta ka jääbki? See võimalus on mingi 1/10 ma ütleks. Lätlased on juba piisavalt endale üksteisele teed teinud, näiteks Rihards Lomažsi jõudmine Ventspilsist otse ASVEL-i pole mingi probleem enam. Ma ei kujuta nagu ette, et Cramost keegi eestlane sellise sammu astuks. Selle hooaja Raieste ja Jõesaar on täiesti keskpärased mehed ja samas ka ainsad, kes võiksid välismaa poole vaadata. Kitsing on samuti tubli, aga tema ja Euroliiga? Kindlasti mitte. Sirvisin üks päev vanu Basketi ajakirju ja ühel oli esikaanel Jõesaare suur pilt ning all kiri: "Mina lähen NBA-sse!" Mul tuli koos sellega Drell meelde ja ausalt öelda ei usu seda lõpmatut haipimist, et see mees ookeani taga võimaluse saab. Ühesõnaga mind ajavad jutud Eesti korvpalli helgemast tulevikust lihtsalt naerma, sest kuigi meil on mingi punt noormängijaid kuskil välismaal nimekate klubide juures, siis see pole veel mingi näitaja ja ammugi mitte mingid Balti matšide tulemused, kus vastamisi on oma vanuseklassi parimad. Tõelistel tiitlivõistlustel saab meeskonnas olla nii 18-aastane ja ka 35-aastane. Kui meil siin nüüd mõeldakse, et kümne aasta pärast oma korvpalluri parimas eas Drell, Veesaar jt veavad Eestit kuskil EM-il, siis vastu tuleb näiteks Läti koos 30+ vanuses Porzingiste ja Bertansitega ning küsimust väga pole, kellel on kogemust rohkem ja kes võidab.
RK
Kasutaja
Postitusi: 1776
Liitunud: 29 Nov 2008, 12:46
Asukoht: eesti

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas RK »

vlk kirjutas: Kas Kalev/Cramo, TalTech ja TLÜ kasvatab mängijaid? Ei. Cramo puhul on mõistagi teistsugune teema ka, aga ikkagi norida ju võib. TalTech on alati olnud sats, kes toob mujalt eestlasi ära (sest saavad kõrgkoolis hakata õppima) ja siis esitleb end Eesti meeskonnana. TLÜ on isegi rohkem tööd ära teinud kui TalTech pealekasvust rääkides ma ütleks.
Ma olen regionaalse jutuga nõus ja valupunktid on ilusti eelnevas pikas jutus välja toodud aga valeväidet siin nähes ei suutnud vaiki olla :D
Jah, Talltech võtab mujalt tulnud mängijad endale: Pärnust , Tartust , Rakverest ja mujalt aga see on ka loogiline ja ka paratamatu, paljud lähevad ülikooli õppima ja ülikooli ajal on hea oma ülikoolis sporti teha aga lisaks sellele Talltech kasvatab noori , neil on üks surremaid noortesüsteeme, praeguses Talltechis on hetkel 3 omakasvatatud noort : Schmalz, Karpin ja Ojamäe , lisaks on Talltechil koostöös Los Torose klubiga esiliigas duubel kus 90 % mängivad Talltechi korvpallikooli noored, EMV on nad juba aastaid üks edukamaid noortesüsteeme koos Tartuga.
kui üldse rääkida noortekasvatusest siis kõige nõrgem ongi see Valgal ja Tallinna Kalevil, Cramo on Nordiga leivad ühte kappi pannud ja sealt hakkab noori tulema, natuke läheb aega
Mis puudutab Tallinna Kalevi tööd noortega siis reaalselt tööd ei tehta, noored on tulnud kas SK audentesest neile või sellest aastast Keila KK süsteemist , ise nad ei tee midagi et noori kasvatada. Tallinna Kalevil on mingi koostöö Keilaga aga see on puhtalt projektipõhine, Kalev saab pingile ja ka trenni mängijaid ja Keile paremad poisid saavad mingi väljundi lisaks teisele liigale ja EYBL U20 le.
Paraku regionaalselt vaadates Valga suunas siis ei saa muud teha kui kaasa tunda, et need asjad on nii läinud nagu nad hetkel on, see on loogiline et Valga piirkonnana peab tegema koostööd Valkaga , koos oleks võimalik midagigi ära teha samas väikses kohas nagu Rapla (ca 5000 elanikuga linn) on võimalik tipptasemel noortekorvpalli ja ka meestekorvpalli arendada, Valga probleem on see et neil ei ole ühtegi fanaatikut kes tahaks korvpalli seal vedada, kui selline inimene oleks olemas siis piirkonnana (Valga/Valka, lisaks Tõrva ja Otepää) ja arvestades et olemas on ka korralik taristu siis asjal nagu jumet oleks mingikski korvpallikeskuseks olemiseks

Regionaalselt on nüüd ainuke lootus et suudetakse mingigi sats kokku klopsida Valgas , kes saaks hakkama 2 liigas (ei ole see ka lihtne , ka 2 liiga tase on tõusnud ja sealgi püsida pole enam kerge) ja hakatakse aastatega ennast esiliigasse kasvatama.
Regionaalse korvpalli seis on eestis kurb , meitriliiga seisu arvestades, ainuke kes mitte Tallinna klubina võiks meistriliigasse kolida on Viimsi, olemas neil järelkasv ja korralik taristu ja rikas omavalitsus. Paidel , Kadrinal ja Maaülikoolil ei ole meistriliiga ambitsioone, Torma ja Tamsalu Los Toros vegeteerivad vastavalt Tartu ja Talltechi noortesüsteemide peal, iseseisvalt nad 2 liiga klubi oleksid heal juhul.
Viimati muutis RK, 13 Jaan 2020, 19:09, muudetud 1 kord kokku.
East
Kasutaja
Postitusi: 1167
Liitunud: 01 Nov 2018, 07:58

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas East »

Ma tahaks arvata, et saan Valga probleemidest (mängijate vastumeelsus Valgas elamisel, väike eelarve jne) aru.. aga minu jaoks tekib siin küsimus, et kas need kõik on tõesti ületamatud probleemid või võib asi ikkagi olla ka puudulikus juhtimises?

Minu meelest on palju kinni ikkagi kuvandis ning kui see üks edukas hooaeg Zeidsi käe all kõrvale jätta, siis ega Valga kuvand ei ole ju kunagi väga positiivne olnud. Kui mõelda korra Valga ajaloole, siis minu jaoks seostub Valgaga suures plaanis kolm teemat (ei ole minu isiklik arvamus, vaid pigem kuvand mis korvpalliringkondadest vastu vaatab):
- Kuvand Valgast kui Tartu vanadekodust.
- Rahalised raskused ehk aeg kui Valga Welgist sai irvhammaste suude läbi Valga Palgavõlg.
- Ebaprofessionaalsus, mida meedia vahendusel kommenteerivad isegi Valga enda mängijad (vt Eichfussi kommentaaride kogumikku).

Võite mind nüüd küll parandada, aga mina arvan, et kui klubi juhtimine oleks etem ja mõtestatum, siis võiks Valga paljudele Eesti mängijatele hea mängukoht olla. Ma usun, et kõik see negatiivne platsiväline kuvand on üks tahke, miks paljud Eesti mängijad ei kipu Valka minekut tahtma.

Mida ma mõtlen etema ja mõtestatuma juhtimise all?

Esiteks võiks klubi üritada olla professionaalne. Ma arvan, et selle puhul ei määra seda staatust ainult eelarvenumber, vaid ka suhtumine. Ka väikeste rahaliste vahenditega on võimalik asju professionaalselt teha, kui seda teha pühendumuse ja suure südamega.

Teiseks võiks klubil olla selge idenditeet ja ambitsioon. Selle asemel, et olla rahvasuus Tartu vanadekodu võiks Valga end hoopis jõuliselt identifitseerida kui Lõuna-Eesti esiklubi. Tõepoolest, üritada kaasata kogu Valgamaa erinevaid piirkondi, nagu siin enne välja pakuti.

Kolmandaks, klubil on vaja sihti ja suuremat eesmärki. Ilmselgelt Euroopat vallutama ei sõideta ning Kalevit ka ilmselt finaalis maha ei murta, aga midagi on vaja. Olgu selleks siis tulemuslik noortetöö pikema perioodi perspektiivis või mõni viisaastaku plaan, kus omadega olla tahetakse. Mis siis praegu see suurem eesmärk on, mille poole püüeldakse?


Võib-olla see jällegi karm, aga mulle tundub, et Valga korvpallile oleks tegelikult väikest restarti vaja küll. Ja oleks vaja, et tuleks mõni tõsine kohalik entusiast, kes võtaks Valgamaa korvpalli (suurelt) arendamise oma südameasjaks. Selles suhtes on valgalastest kahju, et Reinar Hallik läks oma kodukantsi arendama, mitte ei naasnud näiteks Valga klubi juurde.
Kasutaja avatar
Drogba
Kasutaja
Postitusi: 991
Liitunud: 13 Aug 2012, 22:55

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Drogba »

Mida arvata Andres Sõbra mõttearendusest, et Killing on kõrgliigas pealik. Samal ajal kui Pehka, Sokk, Kuusmaa, Lips möllavad esiliigas. Lisaks veel Kullamäe ja Varrak vabad. Eks seal saates vb see ka mõjutas, et tal U16 koondises peatreener Killingul Kaspar Kuusmaaga suusad vähe risti läksid.
Eile TalTech ei teind paha mängu Rapla vastu, aga lõpuks parem ikka pani end kindlalt maksma. Et tuleb ka Killingut kiita. Noor mees, aga vähemalt satsi suurema isuga mängima saanud.
Kasutaja avatar
Raja
Kasutaja
Postitusi: 363
Liitunud: 21 Nov 2006, 09:11
Asukoht: Tallinn

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Raja »

Drogba kirjutas:Mida arvata Andres Sõbra mõttearendusest, et Killing on kõrgliigas pealik. Samal ajal kui Pehka, Sokk, Kuusmaa, Lips möllavad esiliigas. Lisaks veel Kullamäe ja Varrak vabad. Eks seal saates vb see ka mõjutas, et tal U16 koondises peatreener Killingul Kaspar Kuusmaaga suusad vähe risti läksid.
Eile TalTech ei teind paha mängu Rapla vastu, aga lõpuks parem ikka pani end kindlalt maksma. Et tuleb ka Killingut kiita. Noor mees, aga vähemalt satsi suurema isuga mängima saanud.

Jah aga ega see treenerivahetus suurt ei muutnud ju. PO-sse nagunii ei pääse, ei Läti-Eesti ühisliigasse ega ka Eesti omasse.

Saavad ilusti suvepuhkusele kevadel ära minna.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Uhhuu »

Drogba kirjutas:Mida arvata Andres Sõbra mõttearendusest, et Killing on kõrgliigas pealik. Samal ajal kui Pehka, Sokk, Kuusmaa, Lips möllavad esiliigas. Lisaks veel Kullamäe ja Varrak vabad. Eks seal saates vb see ka mõjutas, et tal U16 koondises peatreener Killingul Kaspar Kuusmaaga suusad vähe risti läksid.
Eile TalTech ei teind paha mängu Rapla vastu, aga lõpuks parem ikka pani end kindlalt maksma. Et tuleb ka Killingut kiita. Noor mees, aga vähemalt satsi suurema isuga mängima saanud.
Varrak sai omal ajal sarnase tausta pealt Kalevi peatreeneriks. Mängijana oli tal ette näidata üsna napp kogemus meistriliiga tasemel, treeneritööd oli ta teinud noortega ja meistriliigas abitreenerina. Eneseväljendusoskuse ja üldise oleku poolest on aga tegemist kardinaalselt erinevate tüüpidega. Varrak on alati jätnud tsiviliseeritud mulje, Killing aga ...

Eks Eesti suuruses riigis, kus korvpalli tase pole pikka aega kiita olnud ja treeneritel on välismaale pääseda olnud ülimalt keeruline, on paratamatu, et tekib olukordi, kus korraga on meistriliiga tasemel tööta mitu kodumaise korvpalli mõttes tuntud nime. Jalgpallis oli hiljuti käsil sarnane olukord, kus peatreeneritena Eesti meistriks tulnud meestele ei jagunud kõrgliigas tööd ning nad pidid endale tegevust otsima amatöörliigadest või alaliidu juures.

TTÜ on Killingu käe all lasknud endale igas mängus visata vähemalt 94 punkti. Tulemused pole Kullamäe ajajärguga võrreldes paremaks läinud ja minu meelest ei saa seda öelda ka mängu kvaliteedi kohta. Jääb mulje, et peatreeneri ülesanne TTÜ-s on vaid vahetusi teha, mängijad aga tegutsevad väljakul oma suva järgi.
Kasutaja avatar
Drogba
Kasutaja
Postitusi: 991
Liitunud: 13 Aug 2012, 22:55

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Drogba »

Teab keegi, miks Mazeika ei mängi juba 2 viimast mängu TLÜ eest? Südi vastupanu osutas Väike Kalev suurele Cramole napis koosseisus. Uus suurmees ka kohal Beejay Anya. Eks näis, millal teda platsile kannatab panna, enne tundub vaja kõvasti sportlikku vormi parandada, sest viimased hooajad pole vast korvpallis väga tegev olnud.
vaim564
Kasutaja
Postitusi: 4507
Liitunud: 08 Nov 2009, 18:53

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas vaim564 »

Drogba kirjutas:Teab keegi, miks Mazeika ei mängi juba 2 viimast mängu TLÜ eest? .
Eilses ülekandes räägiti, et perekondlikud põhjused, naaseb nädala lõpus.
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Uhhuu »

Neile, kel polnud võimalust või viitsimist Pärnusse mängu vaatama minna:

http://score360.tv/en/match/parnu-kalevcramo" onclick="window.open(this.href);return false;


Ka Rakvere ja TTÜ mäng on tänu striimingusaitidele nähtav:

http://score360.tv/en/match/rakvere-tarvas-ttu" onclick="window.open(this.href);return false;
Uhhuu
Kasutaja
Postitusi: 4784
Liitunud: 23 Aug 2015, 10:49

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas Uhhuu »

Kris Killing – really killing it. TTÜ lasi tema eestkostel endale jälle 94 või enam punkti visata ja järjekordne kaotus on tõsiasi. Kusjuures Tarval puudus põhikeskmängija Hamilton ning pooled väljakul käinud meestest olid töö kõrvalt mängivad veteranid. TTÜ treenerivahetus on tõesti asja ette läinud. Õnneks on puhver Valgaga piisavalt suur, et meistriliigast välja langemist pole põhjust karta.
vaim564
Kasutaja
Postitusi: 4507
Liitunud: 08 Nov 2009, 18:53

Re: Eesti-Läti Ühisliiga/KML 2019/2020

Postitus Postitas vaim564 »

Rakvere kolmas koht Eesti klubidest ning positiivne saldo näitab millelegi väga kenasti koha kätte, kui töö kõrvalt mängivad veteranid saavad vastu ootusi ilusti hakkama ja enamgi veel. Liiga üldine tase on ikka väga nõrk, kui jätame ehk neli tugevamat klubi välja, aga kui siin on imestatud, miks mängijad lähevad Hispaania, Itaalia, Kreeka madalamatesse liigadesse, siis see ei ole mitte minu arvamus, vaid on mängijad ise rääkinud, et sealne klubide keskmine tase on ikka kõrgem kui KML-s või isegi Eesti-Läti ühisliigas ja siia tagasi tulla on astuda samm tagasi. Lihtsalt muu maailm on vahepeal edasi liikunud, kuid siin elatakse ikka veel kusagil 19. sajandis ja taotakse rusikaga vastu rinda, kui kõvad ollakse. Kuna välissarju ei mängita, vahetut võrdlusmomenti pole, siis on hea taguda ka.
Vasta