Hooaja üldarutelu
Re: Hooaja üldarutelu
Kas laiem avalikkus kuuleb lähitulevikus klubilt natuke põhjalikumalt, mida “Kalev 2.0” tähendada võiks? Või seda pigem veel seatakse klubis paika?
- bckalev-cramo
- Kasutaja
Arvatavasti hooajaeelsel pressikonverentsil räägime sellest + oleneb kui kiiresti käima saame projekti, siis vbl hooaja vältel tõstatame veel teemat.
Põhimõtteliselt saan siin jagada niipalju, et kuna klubi areng on viimased 15a suhteliselt paigal seisnud nii eelarve, organisatsiooni kui ka struktuuri seisukohalt, siis otsisime võimalusi juhtkonnas, kuidas teha järgmist sammu, et näiteks kandideerida Eurocupi kohale ja kasvatada eelarvet.
Kui veidi analüüsida Eesti sponsorlusturgu, siis ma tahaksin väita, et meie eelarvest ca 60-65% sponsoritelt tulev tulu on suht maksimumilähedane, mida saab saavutada (kindlasti tuleb siin vastuväiteid jne, aga reaalselt vaadates mis alad meil on kaetud, kuidas Eesti sponsorlus toimib ja muid faktoreid, siis ma ei näe näiteks, kuidas võiksime samamoodi jätkates eelarvet kasvatada sponsortulude abil märkimisväärselt).
KOV saadav tulu võiks alati kasvada ja olla suurem, aga meie klubi kontoripoolepealt saame seda minimaalselt muuta, põhimõtteliselt ainukene mida teha saaks oleks lobitöö kõikide erakondadega, et olenemata, kes võimul on siis neil oleks arusaam ja soov sporti hoida tähtsal kohal. (teatud tasemel töö selle nimel käib).
Viimane eelarve tulubaas on oma äritegevuse tulu. Reaalne koht, kus saame ise suurendada enda tegevustega sissetulekuid. Koht mis Eesti spordis on kui tabuteema, et spordiklubid/alaliidud MTÜ'dena mõtleksid kuidas raha juurde teha, mitte loota tutuvustele ja sponsorite heaolule.
Ehk Kalev/Cramo 2.0 projekt on kuidas ehitada organisatsioon üles nii, et enda äritegevuse tulu oleks 1/3 või rohkem klubi eelarvest, mis tagaks teatud stabiilsuse, et kui mõni sponsor ära kukub ei tekiks kohe kehva seisu jne. Äritegevuse alla käivad siis piletimüük, contenti pealt toodetav tulu (sisering), merch, ürituste korraldamine (laager, step-out) ja muud valdkonnad mida hetkel kaardistame.
Kõik see tegevus kokku viiks selleni, et klubil kui ettevõttel tekiks reaalne väärtus, läbi mille kaasata tulevikus investoreid, et ettevõte väärtust tõsta, mis aitaks omakorda asju veelgi paremini ja suuremini teha
Põhimõtteliselt saan siin jagada niipalju, et kuna klubi areng on viimased 15a suhteliselt paigal seisnud nii eelarve, organisatsiooni kui ka struktuuri seisukohalt, siis otsisime võimalusi juhtkonnas, kuidas teha järgmist sammu, et näiteks kandideerida Eurocupi kohale ja kasvatada eelarvet.
Kui veidi analüüsida Eesti sponsorlusturgu, siis ma tahaksin väita, et meie eelarvest ca 60-65% sponsoritelt tulev tulu on suht maksimumilähedane, mida saab saavutada (kindlasti tuleb siin vastuväiteid jne, aga reaalselt vaadates mis alad meil on kaetud, kuidas Eesti sponsorlus toimib ja muid faktoreid, siis ma ei näe näiteks, kuidas võiksime samamoodi jätkates eelarvet kasvatada sponsortulude abil märkimisväärselt).
KOV saadav tulu võiks alati kasvada ja olla suurem, aga meie klubi kontoripoolepealt saame seda minimaalselt muuta, põhimõtteliselt ainukene mida teha saaks oleks lobitöö kõikide erakondadega, et olenemata, kes võimul on siis neil oleks arusaam ja soov sporti hoida tähtsal kohal. (teatud tasemel töö selle nimel käib).
Viimane eelarve tulubaas on oma äritegevuse tulu. Reaalne koht, kus saame ise suurendada enda tegevustega sissetulekuid. Koht mis Eesti spordis on kui tabuteema, et spordiklubid/alaliidud MTÜ'dena mõtleksid kuidas raha juurde teha, mitte loota tutuvustele ja sponsorite heaolule.
Ehk Kalev/Cramo 2.0 projekt on kuidas ehitada organisatsioon üles nii, et enda äritegevuse tulu oleks 1/3 või rohkem klubi eelarvest, mis tagaks teatud stabiilsuse, et kui mõni sponsor ära kukub ei tekiks kohe kehva seisu jne. Äritegevuse alla käivad siis piletimüük, contenti pealt toodetav tulu (sisering), merch, ürituste korraldamine (laager, step-out) ja muud valdkonnad mida hetkel kaardistame.
Kõik see tegevus kokku viiks selleni, et klubil kui ettevõttel tekiks reaalne väärtus, läbi mille kaasata tulevikus investoreid, et ettevõte väärtust tõsta, mis aitaks omakorda asju veelgi paremini ja suuremini teha

bckalev-cramo kirjutas: ↑29 Juul 2025, 10:17See peaks mingi cache/cookiede küsimus äkki olema ja aja jooksul lahenema.
Mul telefonis viib õigele lehele, et võid mõnda muud seadet/brauserit või incognito mode’i kasutada proovida ja siis teada anda![]()
Kodulehel liitumisele vajutades viib eelmise aasta Siseringi lehele piletitasku.ee

Mulle tundub, et Eestis on sponsorluse probleemiks veidi ka see, et isegi kui neid väheseid metseene leidub, siis tihti jagavad nad oma raha ära nii mitmetesse kohtadesse, et lõpuks on küll suur summa raha sporti ära paigutatud, kuid saajate vahel lahustub see kuidagi selliselt ära, et ega keegi midagi suurt oma rahapiskuga korda ei saa saata. Ma olen küll umbusklik, aga loodetavasti saabub siiski kunagi ka see aeg, mil valitsus võtab mõne tippspordi rahastamist soosiva eelnõu vastu ning erasektor on motiveeritum sporti antavaid rahasummasid suurendama.bckalev-cramo kirjutas: ↑29 Juul 2025, 12:10 Arvatavasti hooajaeelsel pressikonverentsil räägime sellest + oleneb kui kiiresti käima saame projekti, siis vbl hooaja vältel tõstatame veel teemat.
Kõik see tegevus kokku viiks selleni, et klubil kui ettevõttel tekiks reaalne väärtus, läbi mille kaasata tulevikus investoreid, et ettevõte väärtust tõsta, mis aitaks omakorda asju veelgi paremini ja suuremini teha![]()
Mis puudutab organisatsiooni endapoolsete rahaallikate mitmekesistamise plaani, siis see on väga tervitatav ja hoian pöialt, et need projektid saadakse edukalt käima.
Merchi osas - ma ei tea, kui hästi seni merchi müük küll edenenud on ja võibolla see on pseudoprobleem, aga ma olen vahel mõelnud, et ehk jääb praegune stiil näiteks noorte jaoks natuke igavaks? Ma mõtlen siin peaasjalikult seda, et võibolla pelgalt Kalevi embleem Vana Toomasega ei kutsu noort publikut nii väga merchi ostma versus siis need Triibupasta erisärgid kevadise finaalseeria ajal, mis kuuldatavasti läksid kui soojad saiad. Pole küll Kaleviga seotud, aga ka näiteks Ballzy Raportsi vahepealne projekt tundus turunduslikult selline huvitav, mis nooremat generatsiooni kõnetas.
Samamoodi olen ma tegelikult mõelnud ka Kalevi mänguvormi osas, mis sisuliselt on viimastel aastatel üsna muutumatuna püsinud ja nö ilmselt mingi üsna standardne template? Et kui mõnel aastal näiteks teha mänguvormi osas mõni päris oluline/spetsiifiline muudatus, siis äkki kaasneks sellega ka suurem rahvamass, kes viitsiks oma senise mängusärgi värskema vastu välja vahetada? A la nagu rahvuskoondisel oli vahepeal see kamuflaaž-stiilis mänguvorm, mis end päris hästi müüs

Selge, aitäh!bckalev-cramo kirjutas: ↑29 Juul 2025, 08:56 See SISERING vs foorum arutelu võiks vaikselt lõpetada, me eelmine aasta käisime kõik teemad sellega seoses üle.
Austame igaühe oma otsust, kes ja kuidas klubi toetab.
@Misso, kui sul endal ei ole, aga kellegil lähedasel tuttaval on, siis võid alati kellegi enda asemel sinna saata ja siis tema käest uuendusi saada.
Kuigi ma saan aru, et see sotsiaalmeedia variant ei ole ideaalseim lahendus hetkel ning väga vaikselt tagatoas töötame selle nimel, et mingi sarnane lahendus võiks tekkida ka veebilehele lisana, aga kas see kunagi reaalsuseks saab, ei oska veel lubada.
@Rix, ESTO on iseenesest lihtne, põhimõtteliselt on tegemist 3-kuuse intressivaba järelmaksuga, ehk valid toote, valid ESTO ja siis 3 kuud läheb sul vastav summa maha kontolt.
“I know it when I see it” - Potter Stewart
Kaukiainen sai ka siis ametliku kinnituse, ülisuper ja hea töö kontoripoolele!
- bckalev-cramo
- Kasutaja
Mõtled bännerit?karl890 kirjutas: ↑29 Juul 2025, 12:29bckalev-cramo kirjutas: ↑29 Juul 2025, 10:17See peaks mingi cache/cookiede küsimus äkki olema ja aja jooksul lahenema.
Mul telefonis viib õigele lehele, et võid mõnda muud seadet/brauserit või incognito mode’i kasutada proovida ja siis teada anda![]()
Kodulehel liitumisele vajutades viib eelmise aasta Siseringi lehele piletitasku.ee
Kui keegi oleks suve alguses julgenud öelda, et Kaukiainen jätkab Cramos, siis ma poleks seda uskunud.
Väga hea meel. Samuti näitab see klubi suurepärast tööd. On loodud selline õhkkond, kuhu mängijad tahavad tagasi tulla.
Soomlane on suurepärane näide sellest, kui suur roll spordis on mentaalsel poolel. Ning kui palju see saab sind su karjääris tassida. Oleks tal Böckleri füüsilised eeldused, siis palliks tõenäoliselt mõnes Euroopa tippliigas.
Väga hea meel. Samuti näitab see klubi suurepärast tööd. On loodud selline õhkkond, kuhu mängijad tahavad tagasi tulla.
Soomlane on suurepärane näide sellest, kui suur roll spordis on mentaalsel poolel. Ning kui palju see saab sind su karjääris tassida. Oleks tal Böckleri füüsilised eeldused, siis palliks tõenäoliselt mõnes Euroopa tippliigas.
Kuna mängujuhid Rosenthal ja Makke liitusid klubiga juba mitu nädalat tagasi, siis tekib kahtlus, et Kaukiaineni jätkamisega pigem ei arvestatud ning kui selgus, et ta on siiski saadaval, otsustati teada-tuntud mängumehe kasuks, selmet uue välismaalasega riskida.
Tagaliin, kuhu kuuluvad Kaukiainen, Makke, Rosenthal, Kasemets ja Dorbek ei jäta muljet loogilisest komplekteerimisest.
Tagaliin, kuhu kuuluvad Kaukiainen, Makke, Rosenthal, Kasemets ja Dorbek ei jäta muljet loogilisest komplekteerimisest.
- bckalev-cramo
- Kasutaja
Sponsorluse kohapealt nõus, aga seda me ei saa kontrollida otseselt, kui kellegi laps mängib saalihokit ja seetõttu pumbatakse sinna raha, siis pole midagi teha. Vaja lihtsalt meie bränd võimalikult suureks ehitada, et ettevõtted oleks selle valiku ees, et äkki peaks ikka sinna panema.East kirjutas: ↑29 Juul 2025, 14:57Mulle tundub, et Eestis on sponsorluse probleemiks veidi ka see, et isegi kui neid väheseid metseene leidub, siis tihti jagavad nad oma raha ära nii mitmetesse kohtadesse, et lõpuks on küll suur summa raha sporti ära paigutatud, kuid saajate vahel lahustub see kuidagi selliselt ära, et ega keegi midagi suurt oma rahapiskuga korda ei saa saata. Ma olen küll umbusklik, aga loodetavasti saabub siiski kunagi ka see aeg, mil valitsus võtab mõne tippspordi rahastamist soosiva eelnõu vastu ning erasektor on motiveeritum sporti antavaid rahasummasid suurendama.bckalev-cramo kirjutas: ↑29 Juul 2025, 12:10 Arvatavasti hooajaeelsel pressikonverentsil räägime sellest + oleneb kui kiiresti käima saame projekti, siis vbl hooaja vältel tõstatame veel teemat.
Kõik see tegevus kokku viiks selleni, et klubil kui ettevõttel tekiks reaalne väärtus, läbi mille kaasata tulevikus investoreid, et ettevõte väärtust tõsta, mis aitaks omakorda asju veelgi paremini ja suuremini teha![]()
Mis puudutab organisatsiooni endapoolsete rahaallikate mitmekesistamise plaani, siis see on väga tervitatav ja hoian pöialt, et need projektid saadakse edukalt käima.
Merchi osas - ma ei tea, kui hästi seni merchi müük küll edenenud on ja võibolla see on pseudoprobleem, aga ma olen vahel mõelnud, et ehk jääb praegune stiil näiteks noorte jaoks natuke igavaks? Ma mõtlen siin peaasjalikult seda, et võibolla pelgalt Kalevi embleem Vana Toomasega ei kutsu noort publikut nii väga merchi ostma versus siis need Triibupasta erisärgid kevadise finaalseeria ajal, mis kuuldatavasti läksid kui soojad saiad. Pole küll Kaleviga seotud, aga ka näiteks Ballzy Raportsi vahepealne projekt tundus turunduslikult selline huvitav, mis nooremat generatsiooni kõnetas.
Samamoodi olen ma tegelikult mõelnud ka Kalevi mänguvormi osas, mis sisuliselt on viimastel aastatel üsna muutumatuna püsinud ja nö ilmselt mingi üsna standardne template? Et kui mõnel aastal näiteks teha mänguvormi osas mõni päris oluline/spetsiifiline muudatus, siis äkki kaasneks sellega ka suurem rahvamass, kes viitsiks oma senise mängusärgi värskema vastu välja vahetada? A la nagu rahvuskoondisel oli vahepeal see kamuflaaž-stiilis mänguvorm, mis end päris hästi müüs![]()
Merchi kohapealt, viimastel aastatel oleme igasuguseid asju katsetanud ja ma ütleks, et meie fännitooted liiguvad pigem noorusliku poolele kui traditsioonilist viisi (fotodega old school stiilis särgid, collabid jne).
Ballzy Raptors on ülivinge projekt aga sellist võimalust meil hetkel väga pole (sinna läks suur osa eelarvest ka tänu Betmasterile, aga Tallinna MV jaoks ei ole väga head eelarvet tarviski

Mänguvormide kohapealt oleme seotud kogu varustuse poole pealt Nikega sh mänguvormid ja kahjuks Eestisse jõudev varustus on korvpallivaldkonnas väga stock ja ainuke asi ongi trükiga mängida (nt customiseerida hetkel veel Nike jerseyt on üüber keeruline ja kulukas).
Kui tagaliini lisandub mõni mängumees kes positsioneerub viskajaks või väikseks ääreks (ehk siis selline combo tüüp), siis mu meelest on päris mitmekesine seltskond tagaliinis.Uhhuu kirjutas: ↑29 Juul 2025, 17:54 Kuna mängujuhid Rosenthal ja Makke liitusid klubiga juba mitu nädalat tagasi, siis tekib kahtlus, et Kaukiaineni jätkamisega pigem ei arvestatud ning kui selgus, et ta on siiski saadaval, otsustati teada-tuntud mängumehe kasuks, selmet uue välismaalasega riskida.
Severi ja Rosenthal on üsna erinevad mängumehed, neist viimane suudab ka kaitses normaalse panuse anda. Lisaks Makke, kes on küll mõnevõrra õpipoisi rollis, aga on temalgi teatud tasemel täitsa oma tase olemas.
SG peal Dorbek ja Kasemets. Esimene vist suurt kirjeldamist ei vaja, teise puhul saame siis näha kuidas tiivad kannavad, riskid on kindlasti olemas, aga saame olema huvitav näha. Ning kui sinna juurde lisada positsiooni 2-3 mängiv välismaalane, kes on skoorimisele orienteeritud, siis ma väga suureks nurinaks ka nüüd põhjust ei näe.
Ma võin eksida, aga mul on meeles selline infokild kellegi suu läbi (äkki oli Ramo kuskil intervjuus?), et Kaukiaineni agendiga oldi juba pärast hooaja lõppu kohe suhtluses ja öeldi enam-vähem suurusjärk, mida maksta suudetakse. Lisaks tunnistas ka Kaukiainen ise juuli alguses kodumaa meediale, et Kalevis jätkamine on üks variantidest.Uhhuu kirjutas: ↑29 Juul 2025, 17:54 Kuna mängujuhid Rosenthal ja Makke liitusid klubiga juba mitu nädalat tagasi, siis tekib kahtlus, et Kaukiaineni jätkamisega pigem ei arvestatud ning kui selgus, et ta on siiski saadaval, otsustati teada-tuntud mängumehe kasuks, selmet uue välismaalasega riskida.
Severi jätkamine on suures pildis ilmselt hea uudis, aga seda juhul, kui tagaliini tuleb ka üks teravajalgne SG. Muidu on aga väga vinge, et üks välismängija (kes on tegelikult oma jopeks saanud) alustab juba oma kolmandat hooaega siin.
Ma tahaks loota, et suures pildis oleks tagaliin selline:
SG: välismängija, Kasemets, Dorbek
PG: Kaukiainen, Rosenthal, Makke
Esmapilgul tunduks nagu üks mängumees üleliigne, aga võib ka juhtuda, et välismaine tagamängija on pigem SG/SF positsiooni täitja ning hakkab osa ajast ka number kolme positsioonil veetma. Ja nagu varemgi öelnud, siis usun, et ka Rosenthal hakkab omajagu aega number kahe positsioonil veetma, tekitades näiteks Makkele mängujuhi positsioonil mänguminuteid.
Hetkel on meeskonnas 8 mängijat: Hermet, Kuuba, Toom, Kurbas, Kasemets, Rosenthal, Makke, Kaukiainen. Eeldusel, et korvi alla lisandub kaks mängijat ja Dorbek jätkab, jääb alles üks vakantne koht. Kalevi eelarvevõimaluste juures tundub palju suurem tõenäosus, et see saab olema a la Kaspar Kitsing kui välismängija.
Tuleb loota, et Pafi rahalaev võimaldab seekord rosteri kaheteistkümnenda mehe osas upgrade’i ning Kitsing asendub Kasemetsaga. Aga tõsiselt rääkides, siis see on ka põhjus miks ma Kasemetsa palkamise suhtes skeptiline olin - ta on liiga lahja, et olla Kalevis kandvas rollis, aga paradoksaalselt näib see liiga suure luksusena, et hoida teda Kalevi rosteri viimase mängumehena.Uhhuu kirjutas: ↑29 Juul 2025, 19:37 Hetkel on meeskonnas 8 mängijat: Hermet, Kuuba, Toom, Kurbas, Kasemets, Rosenthal, Makke, Kaukiainen. Eeldusel, et korvi alla lisandub kaks mängijat ja Dorbek jätkab, jääb alles üks vakantne koht. Kalevi eelarvevõimaluste juures tundub palju suurem tõenäosus, et see saab olema a la Kaspar Kitsing kui välismängija.
Variant on muidugi ka seegi, et Makke pole õlaoperatsioonist veel piisavalt kiirelt taastunud ning pole kohe hooaja alguseks mänguvalmis, mistõttu mehitatakse tagaliin ettevaatusabinõuna veidi tummisemalt.
Ilmselt olen ainuke selles teemas, aga eeldusel, et Dorbek ka liitub, siis on ikkagi konkreetselt kahte pikka meest vaja. Kontori poolelt on ju juttu olnud, et muudetakse veidi klubi imagot ja antakse eestlastele võimalusi avaneda. Rosenthal peakski liigituma ikkagi korraliku välismaalase klassi koos Kaukaisega. Kui eelarve on sarnane, siis minu meelest peaks just korvi alla vaatama.
Kaukiainen
Makke
Rosenthal
Kasemets
Dorbek(?)
Kurbas
Kuuba
Toom
Hermet
PF/C
C
Ja viimase koha võiks täita mõne noore eestlasest pikaga. Intervjuude põhjal tahaks arvata, et taolist mustrit üritatakse kokku saada.
Kaukiainen
Makke
Rosenthal
Kasemets
Dorbek(?)
Kurbas
Kuuba
Toom
Hermet
PF/C
C
Ja viimase koha võiks täita mõne noore eestlasest pikaga. Intervjuude põhjal tahaks arvata, et taolist mustrit üritatakse kokku saada.