Hooaja üldarutelu
Re: Hooaja üldarutelu
Ma minevikku kinni ei jääks. Minu meelest on peatreeneri puhul kriitiliselt oluline omadus (mis paraku on tihti alahinnatud) oskus oma ideid sellisel viisil edasi kommunikeerida, et need kõigi mängijateni jõuavad. Ilmselt mingil hetkel tekkis ebakõla, kus mängijad ei suutnud informatsiooni omaks võtta. Ainus asi, mis kripeldama jääb, on see, et võibolla kui treenerivahetus toimunuks enne Lionsiga kodumängu, siis äkki olnuks eile veel mingi edasipääsu lootus alles.
Nüüd tuleb igatahes maksimum võtta meeskonna ümbersünnist ning seda positiivset emotsiooni võimalikult palju ekspluateerida, et endine stabiilne tase/võiduoskus taastada ning koduregioonis kõik ära võita. Algus on olnud väga hea ning sellega tuleb nõustada, et visuaalselt on meeskond platsil hoopis teise hingestatusega. Mingid väikesed detailid platsil pakuvad suurt rahulolu.
See on ka tore nähtus, et mitu Eesti mängijat on välistreeneri käe all vähemalt hetkel hoopis suuremat usaldust teenimas kui Reinboki ajal (Makke, Kasemets - rotatsioon võib küll lühike olla, aga oli ka Reinboki ajal).
Nüüd tuleb igatahes maksimum võtta meeskonna ümbersünnist ning seda positiivset emotsiooni võimalikult palju ekspluateerida, et endine stabiilne tase/võiduoskus taastada ning koduregioonis kõik ära võita. Algus on olnud väga hea ning sellega tuleb nõustada, et visuaalselt on meeskond platsil hoopis teise hingestatusega. Mingid väikesed detailid platsil pakuvad suurt rahulolu.
See on ka tore nähtus, et mitu Eesti mängijat on välistreeneri käe all vähemalt hetkel hoopis suuremat usaldust teenimas kui Reinboki ajal (Makke, Kasemets - rotatsioon võib küll lühike olla, aga oli ka Reinboki ajal).
Viimati muutis East, 20 Nov 2025, 10:02, muudetud 1 kord kokku.
Rosenthali intervjuust saab välja lugeda, et eelmine peatreener ajas mängu liiga keeruliseks ja mängijad ei suutnud selles infokülvas ja pikas rotatsioonis omavahel reageerida. Sealt kaitse ebakõlad jne. Uus treener alustab lihtsate põhimõtetega. Mängijad saavad keskenduda füüsiliselt vastasele vastu olemises, mitte see kas kattest ülevalt või alt või kõrvalt.. esmamulje on positiivne ja tahaks kiita Timmu-Raudla koostööd kommenteerimisel.. Timmu analüütikuna väga hea kuulata.
Ülekanne jäi küll nägemata, aga Timmu osas on kahju, et teda kuidagi rohkem Eesti korvpallis ära ei kasutata. Mul on tunne, et tal oleks mingis rollis väga suur väärtus pakkuda ning tahaks näha, et ta mingil kujul ikkagi korvpalli juurde tagasi naaseks.GWallace kirjutas: ↑Eile, 08:51 Rosenthali intervjuust saab välja lugeda, et eelmine peatreener ajas mängu liiga keeruliseks ja mängijad ei suutnud selles infokülvas ja pikas rotatsioonis omavahel reageerida. Sealt kaitse ebakõlad jne. Uus treener alustab lihtsate põhimõtetega. Mängijad saavad keskenduda füüsiliselt vastasele vastu olemises, mitte see kas kattest ülevalt või alt või kõrvalt.. esmamulje on positiivne ja tahaks kiita Timmu-Raudla koostööd kommenteerimisel.. Timmu analüütikuna väga hea kuulata.
-
theundertaker
- Kasutaja
Kunagi ta rääkis, et kui ta oleks treener, siis töötaks ta lastega, et meeste treenimine ei huvita teda.
See oli tõesti väga üllatav ja kummaline sõnavõtt. Tavaliselt on Kalev Kruus just see, kes Andrese demagoogia läbi lõikab ja arukate argumentidega oskab kiiresti lahmimisele vastata. Mulle jäi eriti kõrva Kruusi väide, et aega on ja tuleks oodata, millal mehed terveks saavad. Küll see mängupilt siis paraneb ja kui ei parane, siis eestikate finaali saadakse ju nagunii. Küsiks vastu, et kas fännid peaksid ka siis tulema sama suhtumisega - et enne eestikate finaali pole mõtet saali minna, sest eelnev kõik on mõttetu ja finaali saadakse ju nagunii. Siis oleks võinud ju eurosarja ka vahele jätta, panna Läti klubide vastu mängima Sokkude U19 või Audentese poisid. Miks neid välismaalasi siis veel vaja on: ostke need alles veebruraris - siis oleks nad eestikate finaali ajaks meeskonda sulandunud ja hoiaks raha kokku.vaim564 kirjutas: ↑Eile, 07:42 Seda kummalisem oli Kalev Kruusi väga mürgine sõnavõtt Reinboki väljavahetamise kohta viimases Betsafe podcastis - omad vs võõrad, Eesti treenereid ei tohi vallandada, rahvusvahelised sarjad ei ole olulised, ta saaks aru, kui oleks kaotatud Eesti meistritiitel, mis olevat ainus, mis maksab jne. Tulemused ja meeskonna mängupilt vähemalt kõnelevad, et treenerivahetus oli õigustatud. Kusjuures alagrupi teine koht jäi lõpuks Neftschi mängu lõpu taha, kui +17 edu maha mängiti. See ei oleks toonud küll veel edasipääsu, kuid kasvõi - 30 kodus Absheroni vastu oli ikkagi midagi katastroofi laadset, mis meenutas LePorteli kodumängu Kalevi vastu eelmisel hooajal.
Why so much disdain for foreign players? We don't have issue when players from overseas come and play for the NBA - so why here?Pärtel kirjutas: ↑Eile, 12:06See oli tõesti väga üllatav ja kummaline sõnavõtt. Tavaliselt on Kalev Kruus just see, kes Andrese demagoogia läbi lõikab ja arukate argumentidega oskab kiiresti lahmimisele vastata. Mulle jäi eriti kõrva Kruusi väide, et aega on ja tuleks oodata, millal mehed terveks saavad. Küll see mängupilt siis paraneb ja kui ei parane, siis eestikate finaali saadakse ju nagunii. Küsiks vastu, et kas fännid peaksid ka siis tulema sama suhtumisega - et enne eestikate finaali pole mõtet saali minna, sest eelnev kõik on mõttetu ja finaali saadakse ju nagunii. Siis oleks võinud ju eurosarja ka vahele jätta, panna Läti klubide vastu mängima Sokkude U19 või Audentese poisid. Miks neid välismaalasi siis veel vaja on: ostke need alles veebruraris - siis oleks nad eestikate finaali ajaks meeskonda sulandunud ja hoiaks raha kokku.vaim564 kirjutas: ↑Eile, 07:42 Seda kummalisem oli Kalev Kruusi väga mürgine sõnavõtt Reinboki väljavahetamise kohta viimases Betsafe podcastis - omad vs võõrad, Eesti treenereid ei tohi vallandada, rahvusvahelised sarjad ei ole olulised, ta saaks aru, kui oleks kaotatud Eesti meistritiitel, mis olevat ainus, mis maksab jne. Tulemused ja meeskonna mängupilt vähemalt kõnelevad, et treenerivahetus oli õigustatud. Kusjuures alagrupi teine koht jäi lõpuks Neftschi mängu lõpu taha, kui +17 edu maha mängiti. See ei oleks toonud küll veel edasipääsu, kuid kasvõi - 30 kodus Absheroni vastu oli ikkagi midagi katastroofi laadset, mis meenutas LePorteli kodumängu Kalevi vastu eelmisel hooajal.
- AdornoBrothers
- Kasutaja
Nikki, I think direct translation let you down here. Pärtel's comment was a rebuttal to someone else who insisted on deprioritising the regular season vs the playoffs - leading him to provocatively raise the question 'why do we waste money on foreign players during the regular season, if it would be cheaper to just get them for the playoffs'. He was not actually suggesting this but sought to demonstrate the absurdity of that position.
There is no general dislike of foreign players in Estonia. Everyone acknowledges that they are vital to maintaining a certain quality of play.
There is no general dislike of foreign players in Estonia. Everyone acknowledges that they are vital to maintaining a certain quality of play.
The recent past always presents itself as if destroyed by catastrophes.
Yeah, the discussion above was about the podcast https://www.youtube.com/watch?v=qDYaZ4XMqgk and what was said there about the recent coach change in Kalev Cramo.
Vaatasin selle Betsafe´i osa ära ja uhhhh... päris rets. Isiklikult mulle Kalev sümpatiseerib jne, aga see mis ta selles osas rääkis Cramo otsuse kohta Reinbok välja vahetada võttis ikka karbi lahti. Mul hakkas päris halb. Põhimõtteliselt tembeldas Cramo naljaorganisatsiooniks, huumoriks ja mida kõike veel. Hakkas mingist Audentesest jahuma jne. Et anti ainult 2 kuud aega jne. No ma siin kuskil enne seda mainisin, et asi ju ei olnud ainult nüüd mingis kahes kuus. Asi oli tegelikult juba kahtlane juba eelmisest kevadest saadik. Kui järjest mitte ükski eesmärk ei täitu, siis keegi peab vastutama ja midagi on vaja muuta. Pluss nüüd kui kuulata mida mängijad räägivad on selgelt näha, et muutust oli vaja. Eks ikka väljast kommenteerida on hea, aga sellist lahmimist ei oleks osanud oodata.
Eilne mäng oli päris lahe ikka, kolmesed sopsavad, pall liigub ja kaitses suudetakse ka ilusasti hakkama saada. Tõesti kahju, et enne Absheroni mängu seda treenerivahetust ei tulnud aga mis seals ikka.
Betsafes läks Kalevil ikka väga käest ära, kui talle ei sobinud treeneri vahetus siis see selleks aga hakata Kalev/Cramo kallal võtma ja nimetama seda projektiks mitte klubiks, no tahaks siis edaspidi ka näha et ta seda joont hoiab. Kusjuures mulle jäi veits tunne, et ta mõned minutid hiljem sai ise ka aru, et läks vähe käest ära aga mis tehtud see tehtud. Muidugi naljakas ka see, et ta küsis mängijatelt kuskil jõuksis, et kas olete treeneri selja taga või mitte nagu oodates, et ta igaljuhul saab 100% tõese vastuse. Olgem ausad, ta on tuntud inimene aga mitte lähedane sõber neile, kellele usaldaks selliseid tagatoajutte.
Betsafes läks Kalevil ikka väga käest ära, kui talle ei sobinud treeneri vahetus siis see selleks aga hakata Kalev/Cramo kallal võtma ja nimetama seda projektiks mitte klubiks, no tahaks siis edaspidi ka näha et ta seda joont hoiab. Kusjuures mulle jäi veits tunne, et ta mõned minutid hiljem sai ise ka aru, et läks vähe käest ära aga mis tehtud see tehtud. Muidugi naljakas ka see, et ta küsis mängijatelt kuskil jõuksis, et kas olete treeneri selja taga või mitte nagu oodates, et ta igaljuhul saab 100% tõese vastuse. Olgem ausad, ta on tuntud inimene aga mitte lähedane sõber neile, kellele usaldaks selliseid tagatoajutte.
Minu seisukoht vist antud podcasti osas ei tule siinsele seltskonnale üllatusena. Oleks huvitav kuulda, kas jalka podcast (ma ei kuula ühtki teist jalka teemat käsitlevat saadet va. betsafe) on oma info ja seisukohtade poolest sama väärastunud nagu korvpalli käsitlev, oskab keegi vastata?
Ja nagu kuulda on olnud, siis kossu episoodis oli veel päris palju pinnapealsust ja lahmivat poolikut tõde edasiandvat sisu (mis vist on tavapärane seal). Nagu ma varemgi maininud, siis päris hull on mõelda, et nii mõnigi, kes igapäevaselt läbi ja lõhki korvpalli ei kuula / jälgi, kujundab oma mõttemaailma selle saate najalt.
Ja nagu kuulda on olnud, siis kossu episoodis oli veel päris palju pinnapealsust ja lahmivat poolikut tõde edasiandvat sisu (mis vist on tavapärane seal). Nagu ma varemgi maininud, siis päris hull on mõelda, et nii mõnigi, kes igapäevaselt läbi ja lõhki korvpalli ei kuula / jälgi, kujundab oma mõttemaailma selle saate najalt.
No oli ju õigeid punkte ka Kruusi jutus nagu noortetöö puudumine Cramos. Oleks ju hea kui oleks võtta noortest kedagi pingi otsa nagu on Tartul, TalTekil, isegi Keilatel. Ehk ongi see 13 hea mehe rosterisse kaasamise aeg ümber. See ei tööta enam. Rosenthal ise tõi näiteks sellise huvitava punkti, et alguses oli liiga palju vendi Cramos 13. Coach ei hoomanud keda mängu panna. Nüüd on 8-9 aint mõni mäng isegi 7, aga kõik töötab õlitatult.
- bckalev-cramo
- Kasutaja
Ma kuskil korvpalli chatis lahkasin selle farmi puudumise teema lahti, aga proovin siin ka lühidalt veidi teise vaatevinkli luua (ei arvesta siia jalgpalli kellel on meeletu eelis toetusmehhanismides ning ülikoole, kes kaudselt on teatud võimalustega eelisseisus).Drogba kirjutas: ↑Eile, 23:49 No oli ju õigeid punkte ka Kruusi jutus nagu noortetöö puudumine Cramos. Oleks ju hea kui oleks võtta noortest kedagi pingi otsa nagu on Tartul, TalTekil, isegi Keilatel. Ehk ongi see 13 hea mehe rosterisse kaasamise aeg ümber. See ei tööta enam. Rosenthal ise tõi näiteks sellise huvitava punkti, et alguses oli liiga palju vendi Cramos 13. Coach ei hoomanud keda mängu panna. Nüüd on 8-9 aint mõni mäng isegi 7, aga kõik töötab õlitatult.
Jah, see on patt, et klubil ei ole oma treeningsaali, jah see on patt, et klubil ei ole oma noortesüsteemi, kuid kaardil on ka teine külg.
Mida on Kalev/Cramo selle 20 aasta jooksul (okei tsipa vähem nüüd tulevast):
- Eesti mängijatel ning treeneritele Champions League, EuroCup, Eurochallenge ehk FEC ning VTB osalemise kogemust.
- Toonud tugevatest liigadest tiime kodupublikule
Asjad, mida ükski teine Eesti klubi pole suutnud/ei ole võimalust olnud teha.
Kogu Eesti klubisport on üks suur projektitamine. KOV toetusmeetmed on aastapõhised ning muutuvad enamasti iga-aastaselt ning moodustavaad klubi eelarvest ca 20%, omatulu ehk piletimüüük ning kõik muu sellest moodustab meie puhul ma tahaks öelda rekordiliselt ca 20% (post covid), ülejäänud tuleb kõik erakapitali pealt, ehk enamasti aastased sponsorlepingud (jah on erandeid).
Selline rahastussüsteem loob olukorra, kus klubidel on raske õigustada investeerida 25/50/100k, et saada 5-10 aasta jooksul mõned eelpool mainitud olevad numbrid üles tänu noortesüsteemile. (Olles olnud 10 aastat noorteklubis treener ja asjapulk, siis oman okeid ülevaadet millised kulud ning tulud on noortesüsteemi ülevalpidamiseks)
Kas parem variant oleks, et Kalev/Cramo sugune eurosarjades võimalikult kaugele jõudmist püüdev meeskond, kelle eesmärk on eestlastele pakkuda sellisel tasemel mänguminutite teenimist investeeriks näiteks 100k iga aasta TALLINNAS noortesüsteemi ehitamisse nt järgmise 5 aasta jooksul, mis tähendaks, et 2-3 tasemel mängumeest, ei saaks seda võimalust vaid pingiotsas oleks mängijad, kes viiks alla treeningtaset mis omakorda kajastuks meeskonna esitustes ning tulemustes?
Siinkohal mainin, et korvpallis toimetab suhteliselt edukalt Tallinnas väga mitu klubi - KK Sokud, kellega meil on koostöö, TalTech BS, Kesklinna KK; SK Nord, Audentes, TSA (RHKK?) ning kindlasti unustan kedagi. Lisa siia juurde noortespordi tippmeeskonnad Flora, Levadia, Kalju, Harju, Tallinna Kalev, võrkpallist Selver jne. Kust need lapsed Kalev/Cramo noortesüsteemi tulema peaks, teiste aegade jooksul baasid ning süsteemid loonud klubide lammuteamise arvelt?
Suures pildis oleks Kalev/Cramo ideaalses plaanis järgmise 5a jooksul nö Akadeemia, kuhu ostetakse Eesti parimad pojad kokku (kes välismaale ei lähe), sõlmitakse nendega pikemad lepingud ning mängitakse nö Kalev II nime all näiteks esiliigat. Siis on noormängijate lisandumisel meistriliiga satsi mingi loogika, siis on finantsiliselt mõistlik mängijaid arendada (hetkel muidugi NCAA killib kogu selle teema ära, isegi Real vist pani oma akadeemia kinni).
Lihtne näide lähiregioonist on Zalgiris, kelle alla kuuluvad üle Kaunase erinevad klubid kelle parimad pojad satuvad Zalgiris II (kuhu tuuakse ka väljast perspektiivikaid mängijad nagu Siim-Sander ja Kerr). Zalgiris ise pakub klubidele võimalust nende brändi kasutada teatud tingimustel.
Noortetöö osas koostöö Sokkudega? Noortetöö puhul on muidu ka selline naljakas aspekt, et seal ei saa oodata tulemusi üleöö, vaid see on pikem protsess. Ideaalist on asi kaugel, aga päris nii ei saa ka väita, et midagi poleks üritatud teha.Drogba kirjutas: ↑Eile, 23:49 No oli ju õigeid punkte ka Kruusi jutus nagu noortetöö puudumine Cramos. Oleks ju hea kui oleks võtta noortest kedagi pingi otsa nagu on Tartul, TalTekil, isegi Keilatel. Ehk ongi see 13 hea mehe rosterisse kaasamise aeg ümber. See ei tööta enam. Rosenthal ise tõi näiteks sellise huvitava punkti, et alguses oli liiga palju vendi Cramos 13. Coach ei hoomanud keda mängu panna. Nüüd on 8-9 aint mõni mäng isegi 7, aga kõik töötab õlitatult.
Ja nagu bckalevcramo siin välja tõi - Kalevil on olnud oma nišš, mis on väga korralikult Eesti korvpalli huvisid teeninud.
Rosteri pikkuse puhul - küsimus on ka treeningute kvaliteedis ning selles, kas on võimalik normaalse intensiivsusega 5vs5 trenne läbi viia. Jah, mängus on küll kergem lühikese rotatsiooniga mängida, kuivõrd peatreener ei saa liiga palju puusse panna ning mängijatel pinget vähem, aga ega treenerid päris niisama ka ei vingu, kui pool meeskonnast vigased on. See ikkagi mõjutab mõnevõrra.
Tegelikult on ju siin kolm erinevat teemat, ma ei tea mida targad Betsafes käsitlesid ja millise info pealt, aga ma ütleks et igat asja tuleks eraldi vaadata.
Lihtsam on mängida, kui rotatsioon on lühem. Jah kindlasti, aga pikas perspektiivis pole see jätkusuutlik, eriti kui sul on tihedam graafik ja palju reisimist. Vigastuste oht kasvab ja lõpuks pole sul rotatsioonis mitte 7-8 meest vaid 5-6tk. Väide, et pika rotasiooniga mängimine on ajalugu ja pole mõtet sedavõrd palju omale mängijaid kokku ajada kõlab ka naljakalt, seda just seetõttu et taolist juttu räägivad need kes pole ise asjas sedavõrd sees. Ma olen enam kui kindel, et kasvõi meie omad Keilad, Pärnu sooviks väga et neil oleks võistkonna tagumine ots veidi tummisem. Kes vähegi näiteks Euroliigat jälgib, siis mingil põhjusel koosnevad võistkonnad tihtilugu viieteistkümnest mängijast. Et selline mudel toimiks, siis on oluline et treener seda ära suudab manageerida nii mängijatele antavate minutite osas, kui ka taktika juurutamise faasis.
Just selle manageerimine ebaõnnestus Reinbokil. Liiga palju detailsust ning erinevaid nõudmisi ja nüansse. Seda on juba saanud lugeda, et uue treeneri tulekuga tehti asjad märksa lihtsamaks ja seeläbi ongi mängijatel kergem väljakul toimetada ja omavaheline koostöö võiks ka parem välja paista.
Ja siit ma jõuangi sinna, miks oli vaja treenerit vahetada. Asjad ei toiminud, see on fakt. Kui mõni leiab et selle otsusega kiirustati ja oleks tulnud aega anda jne. siis palun väga, eks arvamusi ongi erinevaid. Enamuse vaates astus klubi tol hetkel õiged sammud, seda on täna selgelt näha. Mis selleni viis, on minu meelest combo erinevatest probleemidest.
Lihtsam on mängida, kui rotatsioon on lühem. Jah kindlasti, aga pikas perspektiivis pole see jätkusuutlik, eriti kui sul on tihedam graafik ja palju reisimist. Vigastuste oht kasvab ja lõpuks pole sul rotatsioonis mitte 7-8 meest vaid 5-6tk. Väide, et pika rotasiooniga mängimine on ajalugu ja pole mõtet sedavõrd palju omale mängijaid kokku ajada kõlab ka naljakalt, seda just seetõttu et taolist juttu räägivad need kes pole ise asjas sedavõrd sees. Ma olen enam kui kindel, et kasvõi meie omad Keilad, Pärnu sooviks väga et neil oleks võistkonna tagumine ots veidi tummisem. Kes vähegi näiteks Euroliigat jälgib, siis mingil põhjusel koosnevad võistkonnad tihtilugu viieteistkümnest mängijast. Et selline mudel toimiks, siis on oluline et treener seda ära suudab manageerida nii mängijatele antavate minutite osas, kui ka taktika juurutamise faasis.
Just selle manageerimine ebaõnnestus Reinbokil. Liiga palju detailsust ning erinevaid nõudmisi ja nüansse. Seda on juba saanud lugeda, et uue treeneri tulekuga tehti asjad märksa lihtsamaks ja seeläbi ongi mängijatel kergem väljakul toimetada ja omavaheline koostöö võiks ka parem välja paista.
Ja siit ma jõuangi sinna, miks oli vaja treenerit vahetada. Asjad ei toiminud, see on fakt. Kui mõni leiab et selle otsusega kiirustati ja oleks tulnud aega anda jne. siis palun väga, eks arvamusi ongi erinevaid. Enamuse vaates astus klubi tol hetkel õiged sammud, seda on täna selgelt näha. Mis selleni viis, on minu meelest combo erinevatest probleemidest.