1. Ma arvan, et kui VTB-st saab venemaa lahtised meistrivõistlused, siis sellele liiga sellisele naaberriikidesse laienemisele pannakse vast piir. Ei usu, et venelased tahavad pidada meistrivõistlusi, kus klubid on enam, kui 2 alagruppi laiali jagatud ja kus mitte-vene klubisid on oluliselt rohkem, kui vene klubisid. Kuna Venemaa ML on praegu 8 klubi, siis loogiline oleks VTB 16 klubiga. Maksimaalselt 20 klubiga. Kui ei tehta just II liigat jne. Ja ilmselt võimalikult tugev liiga, selles mõttes ma poleks 100% kindel, kas Kalevile seal üldse kohta leitakse.
2. Kui meeskonna eelarve ja tase jäävad võrreldes käesoleva hooajaga samaks, siis mina oleks pigem pettunud, kui keskendutakse ainult Euro- ja VTB liigale ning loobutakse BBL-ist. See tähendab, et rahvusvahelisel tasemel tuleb veelgi rohkem "ilusaid kaotusi" ja rahvusvahelistes mängudes jääbki kogu hooaja võiduprotsendiks kusagil 10%, max 20%. Mis mulle, kui fännile küll midagi ei paku. Lõputud ilusad kaotused ei meelita ei saali ega tegelikult ka televiisori taha. Ja KML võidud TTÜ, Rakvere ja väikese Kalevi üle ei paku ammugi midagi. Vaja on ikkagi korralikul tasemel liigat, kus meeskond on ka ise konkurentsivõimeline. Ja pikast perspektiivist ma ka väga ei räägiks, kuna esiteks paneb tänapäeva korvpallis kõik paika raha ja teiseks ma ei näe meeskonnas väga neid noori andekaid vendasid, kes tuleksid ja lööksid kohe Euroopas ukse jalaga lahti.
3. Jah, muidugi ei ole BBL taseme tõstmine Kalevi klubi ülesanne. Ja paljud asjad ongi paratamatud. Aga ma räägin üldisemalt, kossufänni vaatenurgast, mitte sellest, mida konkreetselt Kalevi juhtkond peaks tegema vms. Ei kuulu ma ei Kalevi juhtkonda ega ka teiste liigade otsustajate hulka. Kuigi VTB pakub häid ja huvitavaid vastaseid, on mul isiklikult ikkagi veidi kahju, et nad on baltimaade turule oma liigaga tulnud. Aga siin nad on ja see on paratamatus ja ei saa seda kuidagi ignoreerida.
4. Ja üleüldse me räägime täiesti vale teema all seda juttu
Kopisin nojahi vastuse siia, et teemat siin arendada, sest paljuski puudutab see Balti Liiga edasist arengut.
Paljuski on hetkel muidugi seda, mida me ei tea, seda just VTB liiga edasise koha pealt. Laienemine võib siiski toimuda, seda nt Leedu, Läti arveltki, kui paralleele tuua, siis euroliigas alustas sel hooajal ju 24 klubi. Isiklikult mulle enam ka väga palju Balti Liiga ei paku (kuigi kodumängudest on vahele jäänud üks), sest kahjuks on liiga konkurentsi tõusu järe ise paljudele asjadele käega löönud. Tuues näite ärist, siis kui sulle tuleb õuele konkureeriv toode, pead ise ka oma asjad üle vaatama, ngu hr Sõber ütleks. Seda hetkel ei ole tehtud, pigem vastupidi. Siauliai võitmine lisaajal oli muidugi emotsionaalselt ilus, aga kuskil Leedu turneedel rännata bussiga, vaadata livescore'i ja näha siin a la liepajat peksmas (keda tegelt võideti koleda mänguga napilt), teed üsna ok hooaja, aga siis pead kohe play-offis mängima ikkagi euroliiga klubiga jne jne. Ei ole nagu seda emotsiooni enam ka fännina, rääkimata siis mängijatest (ma arvan).
Ja ilma pika perspektiivita minu meelest ei ole ka õige asja ajada. Siis võiks üldse teha iga-aasta üheaastase projekti, mida meie klubid on niigi liiga kaua viljelenud. TTÜ näide on siin eriti hea...