marxx762 kirjutas:See on iseenesest väga huvitav teema, mida ajakirjandus pole väga palju või sügavalt käsitlenud. Kuigi võiks. Jalgpall on oma UEFA rahastusega ainus spordiala, kus klubi edukus toob automaatselt lisaraha eelarvesse. Võib-olla on mõni veel, aga jalgpall on esimene mis niimoodi silma paistab.
Mis eesti klubisporti puutub, siis julgeks pakkuda, et enamus klubides on just kontor see koht, kus üritatakse läbi ajada võimalikult väikese inimjõuga. Kui vähekenegi võimalik, siis üritavad 2-3 inimest ära teha 5-6 inimese töö. Sellest tulenevalt hakkavad tegelikult väga paljud asjad kannatama. Miinimum programm on täidetud, aga see on ka kõik. Miks see nii on - ma ise arvan, et see on jällegi tingitud sellest maagilisest rahast, mida tuleb väga tähelepanelikult lugeda ja kindlasti ka ideoloogiast või arusaamast. Võtame kasvõi lihtsa arvutuse, et kui üks lisainimene saab töötasu 2K euri bruto, siis klubi seisukohalt on tema ülal pidamine 32K per aasta. Selle raha eest saab mõni sats omale juba välismaalase või mõne kohaliku palluri.
Teisalt, kui võtadki lisa inimese, kes näiteks tegeleb müügi ja turundusega, siis võiks temast siiski enam kasu olla. Ma olen küll kuulnud kuidas, käiakse raha küsimas jne, aga vastus on alati et pigem ei. Ma usun (ja see ei ole üldse halvaga mõeldud) et meie sporti ei osata lihtsalt piisavalt hästi müüa. Oli vist hiljaaegu olukord Leedus, kus üks sealne klubi sai suure toetuse Rimi-lt, meie turule on sisenemas täna Lidl - äkki võiks nende uksetaga käia. Neid ettevõtteid mida külastada ja kellelt küsida on väga palju. Samapalju on kindlasti ka nendelt raha kätte saamisega tööd. Aga ma usun, et meie probleemid peituvad pigem selles, et pole niivõrd head oskust müüa ennast ning pole ka seda inimressurssi, kes sellise tegevusega igapäevaselt töötaks.
Keegi tõi eelnevalt välja selle, et tänane 1M € pole enam sama, mis nt 5 aastat tagasi. Olen täiesti nõus ja nii ongi. Nt kui vaadata ostujõudu Statistikaameti kodukalt, siis tänane 2000€ = 2017 aastal 1776€. Ehk siis nelja aastaga on kogu lugu läinud jämedalt 15% kallimaks. Eelarve puhul nii hästi must valgelt öeldes peaks see siis olema 1M vs 1,15M €.
Pika ja keerulise teema kokkuvõtteks ütleksin, et kiitus kõikidele klubidele, kes jaksavad jännata ja aastast aastasse seda raha kokku ajada, aga usun, et paljude meie klubide olukord on täna selline, kus nö olemasolevad sponsorid pole viimase 5 aasta jooksul suuresti muutunud (ehk siis on kindlad ettevõtted, kes raha annavad) ja ongi justkui oma lagi saavutatud. Kuigi viimase viie aastaga on tekkinud turule märksa enam raha, ettevõtteid jne. kellelt ehk oleks võimalik raha saada. See on karm, raske ja ülimat kannatlikust nõudev tegevus, aga kindlasti mitte võimatu.
Kui sa mõtled kasvõi Kalevi peale, siis tegelikult on klubina viimastel aastatel suur areng tehtud. Ma ütleks, et kui algusaegade poole oli Ehitustööriist/Kalev selline projektipõhine meeskond, siis tänaseks päevaks on organisatsioon arenenud juba täisväärtuslikuks klubiks. On olemas noortesüsteem koostöös Nordiga, on olemas heal tasemel mängiv profimeeskond, on olemas identiteet ning aktiivne turundustegevus, müüakse klubi enda merchi jne. Piiratud ressurssidega on suudetud teha väga hea töö.
Mõned mu enda mõtted, mis võiks olla eelduseks/võimaluseks järgmise sammu tegemisel:
- Üks asi on välismaiseid kontserne targeteerida, aga samas on Eestis ju juba piisavalt edukaid ettevõtteid, kes järjest suuremaks kasvavad. Näiteks tundub mulle, et IT- ja tehnoloogia sektorist ei ole just väga palju ettevõtteid hetkel sporti toetamas (Bolt, Wise jm hiiglased). Kui mingi valemiga õnnestuks sealt sektorist kasvõi natukene raha sporti juurde saada, oleks juba hästi. Tuleb muidugi nentida, et hetkel tundub selliste ettevõtete peamiseks huviks pigem haridusvaldkondadesse panustada.
- Teise asjana, mis puudutab rohkem olemasolevaid sponsoreid, siis mingil hetkel on tarvis leida uus präänik, mis paneks neid korvpalli rohkem raha suunama. VTB play-off aastast aastasse on tore asi, aga mis on see "asi", millega minna rohkem raha küsima? Üks võimalus on see paljuräägitud saalitäituvus - kui hetkel toovad tippmängud ca 1000 inimest saali, siis see pole vist eriti hea müügiargument. Ma arvan, et toetajatel oleks märksa suurem huvi Kalevit toetada, kui meeskond suudaks stabiilselt 2000-3000 inimest saali tuua, suurte ja oluliste mängude puhul rohkemgi. See eeldab kuldse kesktee leidmist - et klubi mingi osa piletitulust kaotab (odavad hinnad), aga märkimisväärse osa teenib suuremate sponsorrahade kaudu tagasi.
- Mul on tunne, et mingi hetk on järgmise sammu tegemiseks vaja võib-olla praegust stabiilse klubi kuvandit muuta ning tulla välja uute ambitsioonidega: öelda, et tahame need ja need eestlased välismaalt koju tuua, võtta kõvad leegionärid kõrvale ning minna konkreetset tulemust tegema. Ma tooks veidi paralleeli minevikuga: kui mõelda eelmist korralikku korvpallibuumi, siis tekkis see ju siis, kui Kalev tõi Eestisse tagasi Kanguri, Kriisa ja Arbeti ning Tartu tõi tagasi Kullamäe ja Müürsepa. Kalev mängib ka praegu väga heal tasemel ning on seda tegelikult mitu viimast aastat teinud, aga ma kardan, et mingi hetk on vaja kerget raputust, et end jälle veidi atraktiivsemaks teha ning sponsorite huvi äratada.
Ehk et ma iseenesest ei näe eelarvet kasvamas enne, kui ei juhtu ühte kolmest:
- Leitakse mõni uus sektor, kust toetajaid otsida (praegu väga suur osakaal ehitussektori ettevõtetel, samuti vanad toetajad Elisa ja G4S, millest viimane on tugevalt korvpalliga seotud).
- Suudetakse leida võluvõti, mis tooks saali rahvast täis (kui hetkel toovad VTB kodumängud alla 500 inimese saali, siis see on selline keeruline number, mille pealt lisaraha küsima minna).
- Tullakse välja mingi konkreetse uue ambitsiooni ja eesmärgiga, a la hakatakse Eesti mõistes nö supertiimi komplekteerima.
- Luuakse riiklikul tasandil ettevõtetele mingid soodustused spordi toetamiseks.
Metta World Peace kirjutas:
Väikse rõõmusõnumina Hiiumaa sai nüüd lõpuks korraliku spordihalli, kus kossulauad sisuliselt vastu seina ei ripu, mis sel laupäeval KK Askuse teise liiga mänguga ka avatakse.
See on hea uudis, aga seal ma saan aru on taas see keiss, et kõik alad peavad selle spordihalli sõbralikult omavahel ära jagama. Väiksema koha puhul ongi see vast mõistlik lähenemine, et igale alale ei tehta tingimata eraldi rajatist, vaid üritatakse kõik kenasti ühte hoonesse ära mahutada (seniks kuni kõigi vajadused kaetud on).
Tallinna puhul tahaks ma ideaalis näha mõnda sellise projekti tekkimist, kus luuaksegi eelkõige korvpalli/võrkpalli huvisid arvesse võttev esindussaal. Selge on muidugi see, et niisama tühjast kohast see ei teki, vaid selle tekkeks on ilmselt vaja mingi suurem spordisündmus Tallinnasse meelitada, mille tingimuseks oleks vastava infrastruktuuri loomine. Aga pikas perspektiivis oleks äge, kui oleks saal, kus linna esindusklubid saaksid oma rahvusvahelisi kodumänge pidada ning enda treeningkeskusena kasutada.