Eesti-Läti korvpalliliiga 2024/25
Re: Eesti-Läti korvpalliliiga 2024/25
Nagu ma Delfi artiklist aru saan, siis Kullamäe jääb Evartile abitreeneriks ja jätkatakse kaheliikmelisena. Kullamäe nagu ta on ise öelnud on rohkem augu täida ja tal on ka ära käimisi , lisaks veab iganädalaselt kossupodcasti. Ehk mingis osas peab ka Evart üksi hakkama saama saan ma aru! Lisaks video lõikamised jms, kuid seda tööd saab ka väljast sisse osta nagu ma eelmise hooaja Keila näitel aru saan.
Järgmine kukkuja on siis Kuusmaa? Teine veerand 19:0 ...annab järgi teha?
Ma ei saa ausalt aru, et mida Tartu üldse teeb või üritab. Aastad lähevad mööda ja igal aastal tundub, et klopsitakse suvaline sats kokku suvalise peatreeneriga ja oodatakse imet, mida siis ei juhtu. Järjekordne hädine mäng Zelli vastu. Taltsi jutt podcastis on ka pigem kahtlane. Meenutab mõtlemiselt mingit nõukaaja jäänukit. Vb oleks aeg muudatusteks, mis on sügavamad kui pelgalt uus treener.
Igal aastal nende noored on ju parimad, aga keegi neist tippu ei jõua. Tuleks muuta suunda ja see tooks rahva saali ja arendaks noori rohkem kui nad jõuavad põhi meeskonda.
Ma ei oleks Tartu osas sedavõrd kriitiline, aga eks vaatenurgad ongi erinevad. Jah, aastaid on räägitud sellest, et tahtakse taas Eesti esiklubiks tõusta ja tiitel taaskord Tartusse tuua. Nende väljaütlemiste realiseerimiseks on astutud mõned sammud, mis seda kindlasti toetavad - näiteks uute toetajate lisandumine ja eelarve kasvatamine + publikuhuvi tundub ka olevat tõusnud. Vahpealsete välismaalt palgatud peatreenerite eksperiment on lõpetatud ja tänavu on Kuusmaa meeskonda tüürimas.
Ma arvan, et pole mitte vähetähtis asjaolu, et Kuusmaa pole olnud aastaid meeste treener ning see võtab kindlasti veel aega, et päriselt lõpuni ära harjuda ning mine sa tea ehk isegi oma mängulist ideoloogiat kohendada. Sama kehtib ka komplekteerimise kohta, tea kuidas see Tartus käib, kas puhtalt peatreeneri valikute pealt või koostöös kontoriga - aga selles vallas on ka ehk tagantjärele tarkusena veidi puusse pandud.
Kui vaadata Tartu pikkade seltskonda, siis see on väga eeskujulikult täidetud. Kui vaadata tagaliini, siis sealgi on ju inimjõudu kenasti, aga kui millegi kallal nuriseda, siis sealt jääb selline stabiilne skooriv liider puudu. Just tagaliini ebastabiilsus võiks olla see märksõna, millega Tartu tagaliini täna iseloomustada (vähemalt ütleks seda statistikasse mitte süübimata).
Ja lõpetuseks suurim probleem vist on ikkagist see, et väikest äärt võistkonnas pole. Teagi võibolla tõmmati pikkade seltskonda palgates eelarve veidi liialt tühjaks ning näiteks Lipsu asemel pidanuks olema kas Eelmäe või pigem 3 - pool4 tüüpi mängija. Lipsu küll sooviti sellel positsioonil kasutada, aga see ei vedanud kuidagi välja. Ma arvan et Tartu loobub ameeriklasest tagaliinis ning ehk toob sinna puhtakujulise kolme, mis võiks anda võistkonnale mitmekesisust juurde.
Ma arvan, et pole mitte vähetähtis asjaolu, et Kuusmaa pole olnud aastaid meeste treener ning see võtab kindlasti veel aega, et päriselt lõpuni ära harjuda ning mine sa tea ehk isegi oma mängulist ideoloogiat kohendada. Sama kehtib ka komplekteerimise kohta, tea kuidas see Tartus käib, kas puhtalt peatreeneri valikute pealt või koostöös kontoriga - aga selles vallas on ka ehk tagantjärele tarkusena veidi puusse pandud.
Kui vaadata Tartu pikkade seltskonda, siis see on väga eeskujulikult täidetud. Kui vaadata tagaliini, siis sealgi on ju inimjõudu kenasti, aga kui millegi kallal nuriseda, siis sealt jääb selline stabiilne skooriv liider puudu. Just tagaliini ebastabiilsus võiks olla see märksõna, millega Tartu tagaliini täna iseloomustada (vähemalt ütleks seda statistikasse mitte süübimata).
Ja lõpetuseks suurim probleem vist on ikkagist see, et väikest äärt võistkonnas pole. Teagi võibolla tõmmati pikkade seltskonda palgates eelarve veidi liialt tühjaks ning näiteks Lipsu asemel pidanuks olema kas Eelmäe või pigem 3 - pool4 tüüpi mängija. Lipsu küll sooviti sellel positsioonil kasutada, aga see ei vedanud kuidagi välja. Ma arvan et Tartu loobub ameeriklasest tagaliinis ning ehk toob sinna puhtakujulise kolme, mis võiks anda võistkonnale mitmekesisust juurde.
Lätis siis ka mõningasi muutusi. Ventspils võttis nimekirjas maha noormängija Tigersi, kes seni polnud ka kordagi platsile saanud. Lisaks ei pikendatud lepingut Haznersiga ja tema asemele otsib klubi uut mängijat.
Poola eelviimane klubi Gdynia Arka ostis Valmieralt välja Watsoni lepingu. Valmiera tõi Kanada esiliigast (sama tase kus toimetas Tartu kanadalane) asemele lühikese Nigeeria koondise tagamängija Michael Nuga.
Poola eelviimane klubi Gdynia Arka ostis Valmieralt välja Watsoni lepingu. Valmiera tõi Kanada esiliigast (sama tase kus toimetas Tartu kanadalane) asemele lühikese Nigeeria koondise tagamängija Michael Nuga.
Aasta viimane mäng peetud ning võit Ventspilsi vastu käes, küll raskelt, aga siiski. Väga pikalt ei hakkakski mängul peatuma, aga mõned tähelepanekud siiski. Esiteks ma loodan südamest, et Vaaks ei valiks USA teed, ma küll olen antud korvpallist väga ja väga kaugel, aga tunduks veidi nagu raiskamisena, minna meie mõistes säärase talendina ülikoolikorvpalli mängima. Mees kes tõenäoliselt on juba veebruaris ka rahvuskoondises, siis võiks kuuluda võistkonda, mis pakub talle usalduskrediiti, arendavat keskkonda ning tummiseid treeninguid ja hulganisti kvaliteetseid mänge. Tea küll mis liiga see selline olla võiks...
Clarence, seal on üsna palju veel vaja järgi aidata. Võistkonnal temaga harjuda kui ka vastupidi ning ehk isegi selles vallas, et ta tugevused välja tuua. Olgem ausad, täna on ta oma paari mängu pealt punkte kogunud kaugvisetest, mis pole kindlasti tema suurim tugevus. Seal on kõvasti veel juurde panna.
Böckler, Böckler. Ma ehk olen liialt kriitiline või siis ootan temalt liiga palju, aga raske on näha tema mängus arengut. Kui ta Tartust tuli, siis oli teada, et tema suurimaks nõrkuseks on kaitsemäng ning selles vallas saab ta ikka ja jälle üsna korralikult sisse. Kohati isegi täiesti lapsikutes olukordades. Mis jääb pidevalt silma, on tema tehtud mõttetud vead kusagil keskjoone lähedal. Ronib kaitsele sedavõrd otsa, millest tulenevalt korjab täiesti ebavajalikke vigu. Rünnak on samuti pigem passiivne kuigi viskekäsi on iseenesest hea. Läbiminekute ja pallikäsitluse vallas tuleks ikka korralikult tööd teha, sest väga palju tuleb tal ette hetki kus ta põrgatuselt lihtsalt palli ära kaotab.
Clarence, seal on üsna palju veel vaja järgi aidata. Võistkonnal temaga harjuda kui ka vastupidi ning ehk isegi selles vallas, et ta tugevused välja tuua. Olgem ausad, täna on ta oma paari mängu pealt punkte kogunud kaugvisetest, mis pole kindlasti tema suurim tugevus. Seal on kõvasti veel juurde panna.
Böckler, Böckler. Ma ehk olen liialt kriitiline või siis ootan temalt liiga palju, aga raske on näha tema mängus arengut. Kui ta Tartust tuli, siis oli teada, et tema suurimaks nõrkuseks on kaitsemäng ning selles vallas saab ta ikka ja jälle üsna korralikult sisse. Kohati isegi täiesti lapsikutes olukordades. Mis jääb pidevalt silma, on tema tehtud mõttetud vead kusagil keskjoone lähedal. Ronib kaitsele sedavõrd otsa, millest tulenevalt korjab täiesti ebavajalikke vigu. Rünnak on samuti pigem passiivne kuigi viskekäsi on iseenesest hea. Läbiminekute ja pallikäsitluse vallas tuleks ikka korralikult tööd teha, sest väga palju tuleb tal ette hetki kus ta põrgatuselt lihtsalt palli ära kaotab.
Haridus, raha?marxx762 kirjutas: ↑30 Dets 2024, 22:14 Aasta viimane mäng peetud ning võit Ventspilsi vastu käes, küll raskelt, aga siiski. Väga pikalt ei hakkakski mängul peatuma, aga mõned tähelepanekud siiski. Esiteks ma loodan südamest, et Vaaks ei valiks USA teed, ma küll olen antud korvpallist väga ja väga kaugel, aga tunduks veidi nagu raiskamisena, minna meie mõistes säärase talendina ülikoolikorvpalli mängima. Mees kes tõenäoliselt on juba veebruaris ka rahvuskoondises, siis võiks kuuluda võistkonda, mis pakub talle usalduskrediiti, arendavat keskkonda ning tummiseid treeninguid ja hulganisti kvaliteetseid mänge. Tea küll mis liiga see selline olla võiks...
Jah absoluutselt on mõlemad nendest asjadest oluline. Kuigi ma ei mõtle absoluutselt nii ja ei taha kuidagi negatiivselt kõlada, aga tänasel päeval kasvõi Kerr Kriisa on vähemalt minu jaoks täiesti kadunud korvpallur. Jah tema USA perioodi on saatnud mitmed vigastused jms asjad ja ülikooli korvpallist tulenevad eripärad (ei saa hooaja sees käia koondist esindamas või suvisel perioodil on teda väga vähe olnud näha koondise tegemistes), aga kui keegi paluks täna raha panna, et kas ta naaseb Euroopasse või saab temast mängija kellele saab järgnevatel aastatel järjepidevalt rahvuskoondise vaatesgi loota - siis ma pigem paneks raha sellele, et ei saa. Haridus varsti käes, raha on ka tänu sealse süsteemi ja võimaluste arengule üksjagu palju ehk tänaseks teenitud ning võib vabalt tekkida olukord, kus Leedus või kus iganes kohas 100k hooaeg pole kaugeltki motiveeriv. Jällegi, ma lihtsalt spekuleerin ilma, et mul oleks mingit infot vms. kõik võib ka täitsa vastupidi minna.Raja kirjutas: ↑30 Dets 2024, 23:13Haridus, raha?marxx762 kirjutas: ↑30 Dets 2024, 22:14 Aasta viimane mäng peetud ning võit Ventspilsi vastu käes, küll raskelt, aga siiski. Väga pikalt ei hakkakski mängul peatuma, aga mõned tähelepanekud siiski. Esiteks ma loodan südamest, et Vaaks ei valiks USA teed, ma küll olen antud korvpallist väga ja väga kaugel, aga tunduks veidi nagu raiskamisena, minna meie mõistes säärase talendina ülikoolikorvpalli mängima. Mees kes tõenäoliselt on juba veebruaris ka rahvuskoondises, siis võiks kuuluda võistkonda, mis pakub talle usalduskrediiti, arendavat keskkonda ning tummiseid treeninguid ja hulganisti kvaliteetseid mänge. Tea küll mis liiga see selline olla võiks...
Ja nagu ma alguses ütlesin, siis ma ei taha seda kellelegi pahaks panna selliseid valikuid sh. ka Kriisale mitte. Lihtsalt ta läks USA-sse ühe meie lootustandvaima korvpallurina ning täna mulle pigem tundub, et oleme ühest talendikast korvpallurist ilma jäämas. See ei tähenda muidugi et Vaaksiga nii võiks või peaks minema, aga puhas minu eelistus / või siis mulle meeldiks märksa enam, et säärane noor talent majandaks kusagil Euroopas ja oleks kasvõi koondise vaates "pidevalt" olemas.
Seda kõike kirjutades jäin hoopis mõtlema, et võibolla ma kõlan liialt dramaatilisena ning see on tegelikult loomulik kadu, sest kui vaadata ajalooliselt, siis Kriisa näol oli tegemist vist esimese reaalselt talendika mängijaga kes läks usa ülikooli. Pärast teda liikus sinna Veesaar ning täna kolmanda võimekama mängijana võib sinna suunduda Vaaks. Kuigi eelpool kaks pole veel tänaseks kuhugi kadunud, siis kui nad kaovadki, siis võibolla on mõneti utoopiline ka loota, et kõik võimekad mängijad kes sinna siirduvad tulevad sealt 2x tugevamana tagasi.
Sai vist üsna segane mõttekäik, aga ma lihtsalt loodan, et Kerr on ühel päeval Euroopas tagasi ja saab siinmail särada ning ülikool koos oma hariduse ja makstava stipi näol ei saa olema aspekt mis võtab motivatsiooni korvpalli kõrgemail tasemel edasi mängida.
Kriisa tuleb peale seda hooaega Euroopasse profikorvpalli mängima, nii nagu iga teine korvpallur, kes peale drafti NBA-sse ei mahu. Pole vaja üle mõelda. Kindlasti saab ta ka koondise jaoks oluline lüli edasi olema, kuigi Suuroru ja Vaaksi esiletõusuga ei pruugi ta koht algviisikus enam kindel olla.
Ma Böckleri osas võtaks rahulikult. Mulle tundub, et tal on praegu päris palju asju peas kinni ning vanuse lisandumisega loksuvad nii mõnedki asjad paika (sh ka mängulugemine, kaitses positsioneerimine jm) + minu jaoks on ta endiselt meeskonna kõige stabiilsem kaugviskaja. Natuke on frustreeriv tõesti, et ta ei ole leidnud oma üldistes esitustes veel stabiilsust ning eks seetõttu ta ongi hetkel selline meeskonna kuues või seitsmes mängija, aga seda on veidi ebaõiglane öelda, et tema mängus arengut pole olnud. Kasvõi eurosarja kohtumiste pinnalt paistab tema areng siiski silma.marxx762 kirjutas: ↑30 Dets 2024, 22:14 Böckler, Böckler. Ma ehk olen liialt kriitiline või siis ootan temalt liiga palju, aga raske on näha tema mängus arengut. Kui ta Tartust tuli, siis oli teada, et tema suurimaks nõrkuseks on kaitsemäng ning selles vallas saab ta ikka ja jälle üsna korralikult sisse. Kohati isegi täiesti lapsikutes olukordades. Mis jääb pidevalt silma, on tema tehtud mõttetud vead kusagil keskjoone lähedal. Ronib kaitsele sedavõrd otsa, millest tulenevalt korjab täiesti ebavajalikke vigu. Rünnak on samuti pigem passiivne kuigi viskekäsi on iseenesest hea. Läbiminekute ja pallikäsitluse vallas tuleks ikka korralikult tööd teha, sest väga palju tuleb tal ette hetki kus ta põrgatuselt lihtsalt palli ära kaotab.
Üleüldiselt on tore, et 2024 nüüd selja taha jääb ning peagi lisanduvad Toom ja Meiers. Meiersi füüsilise seisu osas puudub küll hea ülevaade, aga ma tegelikult kohutavalt ootan, et mismoodi tema lisandumine meeskonna dünaamikat muutma hakkab. Ühest küljest võiks meeskond tema näol saada korvi alla nüüd mängija, kes oskab natuke ka selg ees mängida, kes ei lagune igal hetkel korvi all ära ning kes oskab ka kvaliteetseid katteid panna. Teisest küljest võiks see olla nüüd nii Miškale kui Tapele viimaseks äratuskellaks, et toughen up ning viigu oma mäng teisele tasemele. Kas nii ka tegelikult läheb, see oleneb juba peaasjalikult Meiersist ning tema puusadest. Hea märk võiks vähemalt olla see, et Meiers olevat just Ventspilsiga korralikult trenni vihunud, mis tähendab, et päris diivani pealt ta karusselliga ei liitu.
See muidugi eraldi teema, aga mind veidi häirib rahvuskoondise kesksus Eesti korvpallis. Ma olen nõus, et koondis on rahva jaoks oluline ning sümboolne, aga minu meelest on meie ühiskonnas liiga palju rõhutamist, et koondis, koondis ja koondis. Mängijate karjääri "planeerimisel" muretseme igal pool foorumites ja meedias, et kas mängija X ikka sinna siirdudes saab koondisele appi tulla või mitte. Klubide (näiteks Kalevi) kajastamisi kommenteerides on taskuhäälingutes peafookus enamasti sellel, et kas konkreetsest klubist ikka tuleb koondisele järelekasvu ning kui tulebki, siis kuidas saaks need mängijad kiiresti Eestist piiri taha ära, et just koondise vaates kõik hästi oleks.marxx762 kirjutas: ↑31 Dets 2024, 00:31 Jah absoluutselt on mõlemad nendest asjadest oluline. Kuigi ma ei mõtle absoluutselt nii ja ei taha kuidagi negatiivselt kõlada, aga tänasel päeval kasvõi Kerr Kriisa on vähemalt minu jaoks täiesti kadunud korvpallur. Jah tema USA perioodi on saatnud mitmed vigastused jms asjad ja ülikooli korvpallist tulenevad eripärad (ei saa hooaja sees käia koondist esindamas või suvisel perioodil on teda väga vähe olnud näha koondise tegemistes), aga kui keegi paluks täna raha panna, et kas ta naaseb Euroopasse või saab temast mängija kellele saab järgnevatel aastatel järjepidevalt rahvuskoondise vaatesgi loota - siis ma pigem paneks raha sellele, et ei saa. Haridus varsti käes, raha on ka tänu sealse süsteemi ja võimaluste arengule üksjagu palju ehk tänaseks teenitud ning võib vabalt tekkida olukord, kus Leedus või kus iganes kohas 100k hooaeg pole kaugeltki motiveeriv. Jällegi, ma lihtsalt spekuleerin ilma, et mul oleks mingit infot vms. kõik võib ka täitsa vastupidi minna.
Ja nagu ma alguses ütlesin, siis ma ei taha seda kellelegi pahaks panna selliseid valikuid sh. ka Kriisale mitte. Lihtsalt ta läks USA-sse ühe meie lootustandvaima korvpallurina ning täna mulle pigem tundub, et oleme ühest talendikast korvpallurist ilma jäämas. See ei tähenda muidugi et Vaaksiga nii võiks või peaks minema, aga puhas minu eelistus / või siis mulle meeldiks märksa enam, et säärane noor talent majandaks kusagil Euroopas ja oleks kasvõi koondise vaates "pidevalt" olemas.
Seda kõike kirjutades jäin hoopis mõtlema, et võibolla ma kõlan liialt dramaatilisena ning see on tegelikult loomulik kadu, sest kui vaadata ajalooliselt, siis Kriisa näol oli tegemist vist esimese reaalselt talendika mängijaga kes läks usa ülikooli. Pärast teda liikus sinna Veesaar ning täna kolmanda võimekama mängijana võib sinna suunduda Vaaks. Kuigi eelpool kaks pole veel tänaseks kuhugi kadunud, siis kui nad kaovadki, siis võibolla on mõneti utoopiline ka loota, et kõik võimekad mängijad kes sinna siirduvad tulevad sealt 2x tugevamana tagasi.
Sai vist üsna segane mõttekäik, aga ma lihtsalt loodan, et Kerr on ühel päeval Euroopas tagasi ja saab siinmail särada ning ülikool koos oma hariduse ja makstava stipi näol ei saa olema aspekt mis võtab motivatsiooni korvpalli kõrgemail tasemel edasi mängida.
Nagu ma ütlesin, siis rahvuskoondis on kahtlemata väga oluline, kuid koondist rõhutades unustame me kuidagi ära, et igal mängijal on siiski tema enda eraldi karjäär, millega ta peab oma tuleviku kindlustama või selle, et kui kohalikud klubid on tugevad ja mängivad igapäevaselt heal tasemel, siis kaasnevad ühes sellega niikuinii koondisele tugevamad kohalikud mängijad ning suurem korvpalli populaarsus. Koondist näeme me heal juhul mängimas paar korda aastas ning kui väga hästi läheb, siis saame kaasa elada ka esitusele mõnel suurturniiril, aga klubikorvpall on näiteks see, mille seltsis me peame enamus vihmaseid ja halle päevi siin Eestis läbi ajama. Ehk mida ma vist tahan öelda on see, et me üritame liiga palju seada koondist esiplaanile, kuigi tegelikult peaks koondis olema tehtud töö mõttes niiöelda magustoit.
Kerr Kriisa vaates ma ei karda, et ta korvpalli jaoks ära kaob, kuna tal saab motivatsioon otsa - ta tundub selleks korvpallist liiga läbi imbunud.
Kriisa on võimeline endale kindlasti tekitama hea lepingu, nii et vaevalt ta korvpallile kaduma on läinud. Need, kes suudavad end USA ülikoolides pildile mängida, suudavad seda ka Euroopas.
Kes oskab mulle ära selgitada keset hooaega kahe nädalast mängupausi ning siis kuulen kevadel kurtmist mänge liiga tihedalt?!
Jõulud, aastavahetus? Eks selle tõttu mängitakse mõni nädal rohkem. Ehk mõni sats ise soovis see periood vaiksemalt võtta. Samas mõni sats ei puhka. Cramol näiteks pigem tihedam kalender.
- bckalev-cramo
- Kasutaja
Lätlastel on miski omasorti karikamängud ka jaanuari keskel ja veebruari alguses.